Το Βιβλίο της Ζούγκλας

3

Η ιστορία του Μόγλη ζωντανεύει σε μια φαντασμαγορική, αγωνιώδη και διασκεδαστικότατη περιπέτεια, το ιδανικό κινηματογραφικό παραμύθι.

Το Βιβλίο της Ζούγκλας

Η ιστορία του Μόγλη, του παιδιού που μεγάλωσε στη ζούγκλα σαν λύκος, του εκδικητικού τίγρη Σιρ Χαν, του τεμπέλη αρκούδου Μπαλού και όλων των γοητευτικών ηρώων του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ ζωντανεύει σε μια φαντασμαγορική, αγωνιώδη και διασκεδαστικότατη περιπέτεια, το ιδανικό κινηματογραφικό παραμύθι.

Το Βιβλίο της Ζούγκλας - εικόνα 1

Ένα από τα διασημότερα έργα της παιδικής/εφηβικής λογοτεχνίας, το γραμμένο το 1894 «Βιβλίο της ζούγκλας» του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, έχει μεταφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη οθόνη, αρχής γενομένης από τη θεαματικότατη, υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ ταινία του Ζόλνταν Κόρντα το 1942. Τη μεγάλη εμπορική επιτυχία της διαδέχτηκε η ακόμα μεγαλύτερη εκείνης της Disney, η οποία το 1967 μεταμόρφωσε το «Βιβλίο…» σε ένα από τα ευρηματικότερα animations της (με ανεπανάληπτο σάουντρακ), για να ακολουθήσουν μερικές αδιάφορες (σίκουελ του animation το 2003) έως πλήρως αποτυχημένες (όπως εκείνη του Στίβεν Σόμερς το 1994) απόπειρες επιστροφής στον παραμυθένια αλληγορικό κόσμο του Βρετανού συγγραφέα.

Καθώς το πρωτότυπο έργο του Κίπλινγκ αποτελείται από μια συλλογή 14 ιστοριών με διάφορους πρωταγωνιστές, κάθε ταινία διασκευάζει την πλοκή με το δικό της τρόπο, πάντα όμως κρατώντας τον Μόγλη ως κεντρικό ήρωα. Το ίδιο κάνει τώρα και ο σεναριογράφος Τζάστιν Μαρκς, ο οποίος συνδέει το «Νυχτερινό τραγούδι της ζούγκλας» με το «Κυνήγι του Κάα» και μας συστήνει ένα ζωηρό μικρό αγόρι το οποίο έχει ανατραφεί από λύκους ως μέλος της αγέλης τους. Την ανέμελη ζωή του Μόγλη, όμως, θα διαταράξει η επιστροφή στην περιοχή του εκδικητικού τίγρη Σιρ Χαν, ο οποίος έχει ορκιστεί να τον εξοντώσει. Για να προστατεύσει τα υπόλοιπα ζώα της ζούγκλας από την οργή του, ο Μόγλης αποφασίζει να φύγει και με οδηγό το σοφό πάνθηρα Μπαγκίρα να καταφύγει στο Χωριό των Ανθρώπων. Αλλά ο Σιρ Χαν θα χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο για να τον αναγκάσει να επιστρέψει, σε μια γυρισμένη εξ ολοκλήρου σε στούντιο εξωτική περιπέτεια φαντασίας, η οποία εντυπωσιάζει πολλαπλώς, ακόμα και με την… αληθοφάνειά της!

Το Βιβλίο της Ζούγκλας - εικόνα 2

Η πίστη στο πρωτότυπο υλικό προμηθεύει τη φιλόδοξη αυτήν υπερπαραγωγή με ζωηρούς, απολαυστικούς πρωταγωνιστές, μια συγκινητική όσο και αγωνιώδη πλοκή και διαχρονικά μηνύματα περί διαφορετικότητας, αλληλεγγύης, οικολογικής συνείδησης και κοινωνικής ισότητας. Εκμεταλλευόμενος όλα αυτά στο έπακρο και απόλυτα συνειδητοποιημένος ως προς την κινηματογραφική κληρονομιά της παραγωγού εταιρείας Disney, ο ξεχωριστός χολιγουντιανός σκηνοθέτης Τζον Φαβρό («Το Ξωτικό των Χριστουγέννων», «Iron Man», «Chef») χρησιμοποιεί τα θεαματικότατα ψηφιακά εφέ για να φέρει στην επιφάνεια τη συγκινητική όσο και άγρια ψυχή της οικουμενικής ιστορίας του, μαζί και όλες τις αλληγορικές διαστάσεις της.

Εξωτική εικονογραφία στα όρια του… ρεαλισμού, ένα πρωτοκλασάτο καστ που μεταμορφώνει τα ομιλούντα ζώα σε ζωντανούς χαρακτήρες, χιούμορ και σασπένς σε μελετημένη ισορροπία, μελωδική αναφορά στο σάουντρακ του 1967 κι ένας Μόγλης (ο 12χρονος Ινδοαμερικανός Νιλ Σέθι) πραγματική ερμηνευτική αποκάλυψη: Πρόκειται για κινηματογραφικό επίτευγμα υψηλής αισθητικής κι ένα από τα χορταστικότερα παραμύθια της μεγάλης οθόνης.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Βιβλίο της Ζούγκλας

The Jungle Book
3,5
  • Περιπέτεια
  • 2016
  • Διάρκεια: 105 '
  • Τζον Φαβρό

Ο Μόγλης είναι ένα μικρό αγόρι που μεγάλωσε στη ζούγκλα με μια αγέλη λύκων. Εχθρός του είναι ο εκδικητικός τίγρης Σιρ Χαν που τρομοκρατεί τα υπόλοιπα ζώα, κι έτσι εκείνος αποφασίζει να φύγει από τον τόπο του για το Χωριό των Ανθρώπων. Ο Σιρ Χαν, όμως, θα χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο για να τον φέρει πίσω.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.