Μαρκέτα Λαζάροβα

4

Μια εντυπωσιακή οπτικά και τολμηρή αφηγηματικά ταινία με μεγάλη σινεφίλ φήμη.

Μαρκέτα Λαζάροβα

Μια εντυπωσιακή οπτικά και τολμηρή αφηγηματικά ταινία με μεγάλη σινεφίλ φήμη.

Μαρκέτα Λαζάροβα - εικόνα 1

Ένας κινηματογραφόφιλος θρύλος, ο οποίος στην εποχή του ταξίδεψε ελάχιστα έξω από τα σύνορα της Τσεχοσλοβακίας, αν και υπήρξε μεγάλη εθνική εμπορική επιτυχία, η «Μαρκέτα Λαζάροβα» αποκαταστάθηκε ψηφιακά πριν από λίγα χρόνια και άρχισε να προβάλλεται στα διεθνή φεστιβάλ (το είδαμε στις Νύχτες Πρεμιέρας του 2011), επιβεβαιώνοντας τη φήμη του «λοξού» αριστουργήματος. Μεγάλη σε διάρκεια, εντελώς πρωτοποριακή ως προς την αφήγησή της και εκτός συμβάσεων ενός τυπικού ιστορικού έπους, η ταινία του Φράντισεκ Βλάσιλ είναι μια φιλόδοξη ποιητική προσέγγιση στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βλάντισλαβ Βανκούρα.

Μας μεταφέρει στο μεσαιωνικό Βορρά του 13ου αιώνα, τα χρόνια κατά τα οποία ο χριστιανισμός αρχίζει να αντικαθιστά σιγά-σιγά τον παγανισμό, εισάγοντας νέα ήθη και έθιμα στις απομονωμένες φεουδαρχικές μικρο-κοινωνίες. Τότε, η πολυμελής οικογένεια του Κόζλικ, που ζει από το πλιάτσικο, απάγει έναν Γερμανό ευγενή και έρχεται αντιμέτωπη με την οργή του βασιλιά. Όταν η γειτονική οικογένεια του Λαζάρ αρνείται να της συμπαρασταθεί, ο Κόζλικ στέλνει το γιο του Μίκολας να απαγάγει τη νεαρή κόρη του τελευταίου, τη Μαρκέτα, εμπλέκοντας τους πάντες σε έναν αναπόδραστο κύκλο αίματος.

Μαρκέτα Λαζάροβα - εικόνα 2

Εικόνες αλλά και φιλοσοφικά ερωτήματα που θυμίζουν Ταρκόφσκι, Κουροσάβα και Μπέργκμαν. Απόηχοι λαϊκών θρύλων και τραγουδιών που «μεταποιούνται» σε μια λυρική όσο και τραχιά κινηματογραφική μπαλάντα. Όνειρα, φλας μπακ και οράματα τα οποία μπλέκονται με σκηνές ωμού ρεαλισμού, ένα υποβλητικό, απόκοσμο σάουντρακ (του Ζντένεκ Λίσκα, με ειδικά κατασκευασμένα όργανα) κι ένα ποιητικό μοντάζ που ανατρέπει τη γραμμική πλοκή. Η μεταφυσική πίστη απέναντι στη δύναμη του ενστίκτου, ο έρωτας απέναντι στη βία, ο καθένας για τον εαυτό του και ο Θεός εναντίον όλων. Όλα αυτά, υπερβολικά και χειμαρρώδη, συνθέτουν μια συναρπαστική, άνιση, μα ανεπανάληπτη σινεφίλ εμπειρία.

Α/Μ. Τσεχοσλοβακία. 1967. Διάρκεια: 164΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαρκέτα Λαζάροβα

Marketa Lazarova
4
  • Σινεφίλ
  • 1967
  • Διάρκεια: 164 '
  • Φράντισεκ Βλάσιλ

Στο μεσαιωνικό Βορρά του 13ου αιώνα και ενώ ο χριστιανισμός αντικαθιστά σιγά-σιγά τον παγανισμό, μια οικογένεια ληστών έρχεται αντιμέτωπη με την οργή του βασιλιά, αλλά και τους γείτονές της, οι οποίοι αρνούνται να τη βοηθήσουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.