Ταξίδι στην Άλλη Όχθη

3

Αργός, τελετουργικών ρυθμών και ανατολίτικης φιλοσοφίας «διάλογος» ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, βραβευμένος στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ Κανών.

Ταξίδι στην Άλλη Όχθη

Τρία χρόνια μετά το θάνατό του, ο Γιουσούκε επιστρέφει ξαφνικά ένα βράδυ σπίτι, όμως η σύζυγός του Μιζούκι μοιάζει να τον περιμένει. Όταν αυτός της προτείνει να φύγουν μαζί για ένα ταξίδι, εκείνη συμφωνεί πρόθυμα. Αργός, τελετουργικών ρυθμών και ανατολίτικης φιλοσοφίας «διάλογος» ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, βραβευμένος στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ Κανών.

Ταξίδι στην Άλλη Όχθη - εικόνα 1

Πρώτη επίσημη γνωριμία του ελληνικού κοινού με τον Κιγιόσι Κουροσάβα (απλή συνωνυμία με τον Ακίρα), το «Ταξίδι στην Άλλη Όχθη» είναι μια λίγο διαφορετική ταινία από εκείνες που χαρακτηρίζουν την πλούσια φιλμογραφία του 61χρονου Ιάπωνα, γνωστού κυρίως για τα υποβλητικά θρίλερ του («The Cure», «Kairo/Pulse»). Αν και έχει δοκιμαστεί σε φιλμ επιστημονικής φαντασίας («Real»), νεονουάρ («Serpent’s Path»), ακόμα και οικογενειακά δράματα («Tokyo Sonata»), αυτήν τη φορά ο Κουροσάβα ταξιδεύει ως την «άλλη όχθη» με όσο το δυνατόν λιγότερες κινηματογραφικές αποσκευές.

Έτσι, το φανταστικό στοιχείο εισβάλλει στην πραγματικότητα με τον απλούστερο και φυσικότερο τρόπο, όπως ακριβώς αντιδρά η Μιζούκι όταν, τρία χρόνια μετά το θάνατό του, ο σύζυγός της Γιουσούκε επιστρέφει ξαφνικά ένα βράδυ σπίτι. Αυτή τον ρωτάει γιατί άργησε τόσο πολύ, εκείνος της προτείνει να φύγουν μαζί για ένα ταξίδι, κι έτσι οι δυο τους ξεκινούν μια περιπλάνηση στη γιαπωνέζικη ενδοχώρα, συναντώντας παλιούς του γνωστούς, γείτονες και φίλους.

Ταξίδι στην Άλλη Όχθη - εικόνα 2

«Μιτόρου» στα γιαπωνέζικα σημαίνει «συνοδεύω το νεκρό» και αναφέρεται στις τελευταίες στιγμές που περνά κάποιος με έναν ετοιμοθάνατο. Η ταινία του Κουροσάβα δεν είναι παρά ένα λιτό, γοητευτικά ατμοσφαιρικό «μιτόρου» λοιπόν (μια γιαπωνέζικη «Έκτη Αίσθηση»), το οποίο στη φαντασία της Μιζούκι (και του Γιουσούκε;) διογκώνεται χρονικά σαν ένα ταξίδι γνώσης προς το παρελθόν.

Σ’ αυτό, ζωντανοί και πεθαμένοι διασταυρώνονται με έναν ατάραχο τρόπο, κρυμμένα μυστικά και συναισθήματα αποκαλύπτονται, ενώ λογική και πίστη γίνονται ένα μέσα από μια γοητευτική, βαθιά ανατολίτικη μεταφυσική με δικούς της αφηγηματικούς ρυθμούς. Ίσως υπερβολικά αργούς, μα τελετουργικούς και ικανούς να υποβάλλουν μια εξώκοσμη αίσθηση (υπαρξιακής απειλής και ανακούφισης ταυτόχρονα) που συνδυάζει τη φιλοσοφία του ζεν με τα κβαντικά μυστήρια και τους πιο αρχέγονους ανθρώπινους φόβους.

Ιαπωνία. 2015. Διάρκεια: 127΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ταξίδι στην Άλλη Όχθη

Kishibe no Tabi / Journey to the Shore
3
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 127 '
  • Κιγιόσι Κουροσάβα

Τρία χρόνια μετά το θάνατό του, ο Γιουσούκε επιστρέφει ξαφνικά ένα βράδυ σπίτι, όμως η σύζυγός του Μιζούκι μοιάζει να τον περιμένει. Όταν αυτός της προτείνει να φύγουν μαζί για ένα ταξίδι, εκείνη συμφωνεί πρόθυμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.