Μια ειδική προβολή μόνον με προσκλήσεις έχει προγραμματίσει η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση για το ντοκιμαντέρ «Made in Bangladesh» την Τρίτη 9/2 (8 μ.μ.) στον Μικρόκοσμο. Το φιλμ του Λεωνίδα Πανονίδη μας ταξιδεύει στη μακρινή Ντάκα και στο εργοστάσιο ρούχων Rana Plaza, όπου συνέβη πριν από δυο χρόνια ένα τραγικό δυστύχημα με περισσότερους από χίλιους νεκρούς, για να μας κάνει να αναρωτηθούμε πώς φτιάχνονται τα ρούχα που φτάνουν στις βιτρίνες των καταστημάτων.
To ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με αφορμή την επέτειο δύο χρόνων από την κατάρρευση του εργοστασίου στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές. Η κατάρρευση προκάλεσε τη μεγαλύτερη βιομηχανική τραγωδία της ιστορίας με περισσότερους από 1.138 θανάτους, περίπου 2.000 τραυματισμούς, ενώ 104 άνθρωποι ακόμα αγνοούνται. Στο εργοστάσιο κατασκευάζονταν ρούχα για 31 ευρωπαϊκές, αμερικανικές και καναδικές εταιρείες, κάποιες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα αγαπητές και στην Ελλάδα Παρακολουθούμε συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες: επιζώντων, συγγενών θυμάτων, εργατριών, παιδιών, αλλά και γυναικών που παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον για τις ίδιες και τα παιδιά τους και στηρίζονται από την ActionAid για να το πετύχουν.
«Ό,τι φαίνεται, δεν είναι απαραιτήτως ό,τι δείχνει. Ωραία, φθηνά ρούχα για όλους μας, παντού σε όλον τον κόσμο. Ποιός τα κατασκευάζει; Ποιό είναι το πραγματικό κόστος του made in...; Όχι μόνο σε χρόνο και χρήμα, αλλά σε ανθρώπινες ζωές; Η ομάδα της ActionAid αναζήτησε την απάντηση στις μέγα-βιοτεχνίες του Μπαγκλαντές. Στα εκατομμύρια των ανώνυμων εργατών που ράβουν τις επώνυμες βιτρίνες της Δύσης. Ένα ντοκιμαντέρ για την σκοτεινή όψη του λαμπερού, για μια από τις αιτίες των προσφυγικών ροών. Αξίζει να το δείτε» δήλωσε η Μαρία Χούκλη που συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ. Η προβολή θα γίνει στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο (Συγγρού 106, στο Κουκάκι κοντά στο μετρό Συγγρού – Φιξ). Η ώρα προσέλευσης είναι 8.00 μμ.
Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά μόνο με προσκλήσεις και οι θέσεις είναι περιορισμένες. Κάντε κράτηση τηλεφωνώντας στο 801.11.900.800.
Περισσότερες πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Πανονίδης
Σενάριο: Γεωργία Ανάγνου
Έρευνα: Γεωργία Ανάγνου – ActionAid Μπαγκλαντές
Κινηματογράφηση: Λεωνίδας Πανονίδης – Φώτης Ζυγούρης
Μοντάζ: Γιώργος Κατσουλιέρης - Χάρης Κατσουλιέρης
Ηχοληψία: Hasraf
Επιμέλεια μουσικής: Λεωνίδας Πανονίδης
Μετάφραση από Μπάγκλα: Shohel Rana Mohammad
Μετάφραση από Αγγλικά: Μάρα Ψαράκη, Αχιλλέας Κουρεμένος
Παρουσίαση – Αφήγηση: Μαρία Χούκλη
Μια προβολή της ActionAid στον Μικρόκοσμο
Μια ειδική προβολή μόνον με προσκλήσεις έχει προγραμματίσει η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση για το ντοκιμαντέρ «Made in Bangladesh» την Τρίτη 9/2