To «Birth of a Nation» σάρωσε το Σάντανς

Το σπουδαιότερο φεστιβάλ του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου έριξε αυλαία, με μια αφροαμερικανική ταινία εποχής να φεύγει θριαμβεύτρια από την Γιούτα.

To «Birth of a Nation» σάρωσε το Σάντανς

Για άλλη μια χρονιά η ταινία που κέρδισε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής ήταν αυτή που τελικά πήρε και το Βραβείο του Κοινού στο Σάντανς, δηλαδή τη φεστιβαλική Μέκκα του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά. Το «Birth of a Nation» που αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αφρο-αμερικανού ηθοποιού Νέιτ Πάρκερ –κρατά άλλωστε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο- αποτελεί βέβαια μια ιδιαίτερη κινηματογραφικά περίπτωση.

Το φιλμ εποχής αφηγείται την εξέγερση που ηγήθηκε ο πρώην σκλάβος Νατ Τέρνερ, ο οποίος προσπάθησε να απελευθερώσει τους Αφρο-αμερικανούς συμπατριώτες τους από τον ζυγό το 1831 στην Βιρτζίνια, αλλά και την άγρια καταστολή που ακολούθησε από τους λευκούς τσιφλικάδες. Η ταινία εποχής έρχεται την κατάλληλη στιγμή στο προσκήνιο, αφού η συζήτηση για την έλλειψη διαφορετικότητας στα Όσκαρ έχει ανάψει με απειλές μποϊκοτάζ και εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις.

Μάλιστα, το «Birth of a Nation» αγοράστηκε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ με το αστρονομικό ποσό των 17,5 εκ. δολαρίων από την Fox Searchlight, αφού οι οσκαρικές σειρήνες έχουν ήδη αρχίσει να ηχούν για το αφροαμερικανικό δράμα.

Το Βραβείο Κοινού για Δραματική Ταινία εκτός Η.Π.Α. κέρδισε το κολομβιανό «Between Sea and Land» του Κάρλος ντε Καστίγιο, το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου λαχταρά να πάει στο στον ωκεανό απέναντι από το σπίτι του, αλλά πάσχει από μια ασθένεια που δεν επιτρέπει να το κάνει.

Στην κατηγορία του Ντοκιμαντέρ εκτός Η.Π.Α. τα βραβεία σάρωσε το ιρανικό «Sonita» που αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής Αφγανής που την παντρεύουν παρά τη θέλησή της με έναν άγνωστο άντρα.

Τα κυριότερα βραβεία του φεστιβάλ Σάντανς

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Δραματική Αμερικανική Ταινία
«The Birth of a Nation» του Νέιτ Πάρκερ

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ
«Weiner» των Τζος Κρίγκμαν και Ελίζ Στάινμπεργκ

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Δραματική Ταινία εκτός Η.Π.Α.
«Sand Storm» της Ελίτ Ζέξερ (Ισραήλ/Γαλλία)

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Ντοκιμαντέρ εκτός Η.Π.Α.
«Sonita» της Ροκσαρέ Γκαεμαχαμί (Ιράν, Ελβετία)

Βραβείο Κοινού για Αμερικανική Δραματική Ταινία
«The Birth of a Nation» του Νέιτ Πάρκερ

Βραβείο Κοινού για Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ
«Jim: The James Foley Story» του Μπράιν Οουκς

Βραβείο Κοινού για Δραματική Ταινία εκτός Η.Π.Α.
«Between Sea and Land» του Κάρλος ντε Καστίγιο (Κολομβία)

Βραβείο Κοινού για Ντοκιμαντέρ εκτός Η.Π.Α.
«Sonita» της Ροκσαρέ Γκαεμαχαμί (Ιράν, Ελβετία)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου

Κόλιν Φάρελ, Μάργκο Ρόμπι, Ριζ Άχμεντ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ταινίες με επίκεντρο την οικογένεια που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Φιλμ που αναδεικνύουν τη σημασία της επικοινωνίας μεταξύ γονέων και αδερφών τα οποία βρίσκονται στις μαρκίζες.

Ένα βαμπίρ πλανάται πάνω από το 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Στην τελική ευθεία της διοργάνωσης παρατηρούμε με ενθουσιασμό την απροσδόκητη επιστροφή του σινεμά των ειδών.

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά αυτό το ΠΣΚ

Οι νέες ταινίες που παίζουν σε open air και μη κινηματογράφους της Αθήνας.

Η διεθνής σταρ Βίκι Κριπς μας μιλά για το "Καυτό Γάλα" και τα γυρίσματα στην Ελλάδα

Μία από τις πλέον καταξιωμένες Ευρωπαίες ηθοποιούς απαντά στις ερωτήσεις μιας για το ψυχόδραμα της οσκαρικής Ρεμπέκα Λένκιεβικζ.

Μάγια, ζόμπι και πινγκ πονγκ στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Αυτές είναι οι πρώτες πέντε ταινίες που ξεχωρίζουμε από την κινηματογραφική διοργάνωση που βρίσκεται εν εξελίξει.