Το Μεγάλο Σορτάρισμα

3,5

Αστεία, ευρηματική και πολιτικά αιχμηρή σάτιρα, υποψήφια για τέσσερις Χρυσές Σφαίρες.

Το Μεγάλο Σορτάρισμα

Αστεία, ευρηματική και πολιτικά αιχμηρή σάτιρα, υποψήφια για τέσσερις Χρυσές Σφαίρες.

Το Μεγάλο Σορτάρισμα - εικόνα 1

Αν η χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008, σημείο εκκίνησης της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αιφνιδίασε μια ολόκληρη χρηματοπιστωτική αγορά εν ευφορία, φανταστείτε πώς θα φαινόταν σε όλους τους μεγάλους και τρανούς παίκτες της αν κάποιος τους έλεγε, τρία χρόνια νωρίτερα, την εποχή των ολόπαχων αγελάδων, πως όλο αυτό το ξέφρενο πάρτι θα τέλειωνε απότομα και πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι και οι πλέον απαισιόδοξοι υπολόγιζαν.

Αυτός ήταν ο διαχειριστής κεφαλαίων Μάικλ Μπάρι, ο οποίος, κόντρα σε κάθε ολοφάνερη ένδειξη, πόνταρε το 2005 υπέρ της ύφεσης στην αγορά ακινήτων και της παρεπόμενης πτώσης των ανάλογων μετοχών (σορτάρισμα), πείθοντας τις σίγουρες για το εύκολο κέρδος τους τράπεζες να δημιουργήσουν τα ανάλογα χρηματιστηριακά προϊόντα. Η ιστορία της περιπετειώδους δικαίωσής του αποτυπώθηκε στο μπεστ-σέλερ «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» του Μάικλ Λιούις (σε βιβλία του οποίου βασίστηκαν τα οσκαρικά «Moneyball» και «The Blind Side»), που με τη σειρά του ενέπνευσε την ταινία του Άνταμ ΜακΚέι, σεναριογράφου και σκηνοθέτη των κωμωδιών του Γουίλ Φέρελ «Anchorman», «Talladega Nights» και «Μπάτσοι Από τον Πάγκο».

Το Μεγάλο Σορτάρισμα - εικόνα 2

Με ξέφρενη ενέργεια και σαρκαστικό χιούμορ, ο ΜακΚέι χειρίζεται ένα περίπλοκο σε όρους μάθημα πολιτικής οικονομίας με επιδεξιότητα ταχυδακτυλουργού, εξηγώντας μας διασκεδαστικά, αναλυτικά και με πολιτική τόλμη όλη την περίτεχνα διαπλεκόμενη δομή του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, κινητήριας μηχανής της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας.

Με οδηγό μια ομάδα outsiders του χρηματιστηριακού κόσμου, οι οποίοι πείθονται πως ο Μπάρι έχει δίκιο, η ταινία του στήνει μια ιδιαίτερα δαιδαλώδη κι άλλο τόσο αστεία διαδρομή στα άδυτα άπληστων hedge funds, τοξικών ομολόγων, κυνικών τραπεζιτών και αναξιόπιστων οίκων αξιολόγησης, σημαδεύοντας με τα θεόπικρα σατιρικά βέλη της νομοθετικούς και εκτελεστικούς θεσμούς, αλλά και τους ίδιους τους ήρωές της, οι οποίοι κυνηγούν το κέρδος μέσα από τη χασούρα του υπόλοιπου πλανήτη! Κι όλα αυτά με μια αφηγηματική τσαχπινιά που χρυσώνει το δηλητηριώδες χάπι και χαρίζει στο φιλμ τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα (ταινίας, σεναρίου, α΄ και β΄ αντρικού ρόλου).

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μεγάλο Σορτάρισμα

The Big Short
3,5
  • Δραματική κομεντί
  • 2015
  • Διάρκεια: 130 '
  • Άνταμ Μακ Κέι

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 μια ομάδα outsiders του χρηματιστηριακού κόσμου καταλαβαίνουν πως, ενάντια στη γενική πεποίθηση, μια μεγάλη οικονομική κρίση είναι έτοιμη να ξεσπάσει και προσπαθούν να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα και τα μεγάλα τραπεζικά συμφέροντα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.