Θαυμάσιος Βοκάκιος

2

Το «Δεκαήμερο» εμπνέει μια ανάλαφρη, αλλά ελάχιστα ζωηρή και πικάντικη παραβολή που εξυμνεί τη δύναμη του παραμυθιού και της αφήγησης.

Θαυμάσιος Βοκάκιος

Ενώ μια επιδημία πανούκλας χτυπά τη Φλωρεντία, δέκα νέοι και νέες καταφεύγουν σε μια εξοχική έπαυλη και περνούν τις μέρες τους αφηγούμενοι ερωτικές ιστορίες. Το «Δεκαήμερο» εμπνέει μια ανάλαφρη, αλλά ελάχιστα ζωηρή και πικάντικη παραβολή που εξυμνεί τη δύναμη του παραμυθιού και της αφήγησης.

Θαυμάσιος Βοκάκιος - εικόνα 1

Α πό τους γλαφυρότερους λογοτεχνικούς ύμνους στη δύναμη του έρωτα, αλλά και της αφήγησης μιας ιστορίας, το «Δεκαήμερο» του Τζιοβάνι Βοκάκιο εμπνέει τους υπέργηρους πλέον αδελφούς Ταβιάνι σε μια κινηματογραφική παραβολή πάνω στο πώς το ένστικτο και η φαντασία μπορούν να ανοίξουν απελευθερωτικούς δρόμους ανάμεσα σε χαλεπούς, σκοτεινούς –σαν και τους δικούς μας– καιρούς.

Σαν κι εκείνους της Φλωρεντίας του 1348 επίσης, όταν μια θανατηφόρα επιδημία πανούκλας χτυπά την πρωτεύουσα της Τοσκάνης και αναγκάζει δέκα νέους και νέες να καταφύγουν σε μια εξοχική έπαυλη. Εκεί περνούν τις μέρες τους αφηγούμενοι ερωτικές ιστορίες, άλλες τραγικές κι άλλες αστείες, όλες τους όμως βαθιά διδακτικές. Μακριά τόσο από τη λάγνα, αναρχική ματιά του Πιέρ Πάολο Παζολίνι όσο και την ιλουστρασιόν, ξεπλυμένη κινηματογραφική διασκευή του Χιούγκο Φρεγκονέζε («Decameron Nights»), οι Ταβιάνι προσπαθούν να κρατήσουν μια ανάλαφρη μεν, ρεαλιστική δε προσέγγιση στις παιχνιδιάρικες διηγήσεις του πρωτοπόρου Ιταλού συγγραφέα.

Θαυμάσιος Βοκάκιος - εικόνα 2

Με κάδρα που παραπέμπουν σε αναγεννησιακούς πίνακες, αναβιώνουν μια πολύχρωμη, αλλά υπέρ το δέον clean cut (περισσότερο τηλεοπτικής αισθητικής) μεσαιωνική πραγματικότητα, η οποία δεν μας συγκινεί ιδιαίτερα με το δράμα της και ελάχιστα μας διασκεδάζει με τις πικάντικες στιγμές της. Οι ιστορίες, αναπόφευκτα άνισες, αναδεικνύουν μια περισσότερο ρομαντική και λιγότερο παθιασμένη, σωματική ερωτική διάσταση, ενώ η λυτρωτική δύναμη του storytelling αναβλύζει από την οθόνη μάλλον ως διάθεση και λιγότερο ως γνήσια αφηγηματική γοητεία.

Αλλά οι Ταβιάνι ξέρουν να κλέβουν στιγμές συγκίνησης, διατηρούν μια υποδόρια ειρωνεία (στη χρήση της μουσικής, για παράδειγμα) που χαλαρώνει τον όλο ακαδημαϊσμό και προσανατολίζουν τους μύθους του Βοκάκιου σε μια ξεκάθαρη κοινωνική οπτική, τονίζοντας τη διαχρονική αξία τους.

Ιταλία, Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Θαυμάσιος Βοκάκιος

Maraviglioso Boccaccio
2
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 120 '
  • Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι

Ενώ μια επιδημία πανούκλας χτυπά τη Φλωρεντία, δέκα νέοι και νέες καταφεύγουν σε μια εξοχική έπαυλη και περνούν τις μέρες τους αφηγούμενοι ερωτικές ιστορίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.