Τα αστέρια του ασπρόμαυρου λάμπουν ακόμη

Διαχρονικοί σταρ της δεκαετίας του ’30 και του ’40 που εμπνέουν ακόμα και σήμερα. Το ρετρό είναι πιο γοητευτικό από ποτέ…

Τα αστέρια του ασπρόμαυρου λάμπουν ακόμη

Διαχρονικοί σταρ της δεκαετίας του ’30 και του ’40 που εμπνέουν ακόμα και σήμερα. Το ρετρό είναι πιο γοητευτικό από ποτέ…

#cuttypaizei στα 30ies

Τα αστέρια του ασπρόμαυρου λάμπουν ακόμη - εικόνα 1
Γκρέτα Γκάρμπο

Τη δεκαετία του 1930 η εισβολή του ήχου, φέρνει τα πάνω κάτω στο Χόλιγουντ. Κάποια αστέρια κατάφεραν να επιβιώσουν των μεγάλων αλλαγών και να παραμείνουν στο κινηματογραφικό στερέωμα και στην νέα θαυματουργή περίοδο του ομιλούντα σινεμά. Ένα από αυτά είναι η Γκρέτα Γκάρμπο, με το κοινό να ακούει για πρώτη φορά την φωνή στο «Άννα Κρίστι» του 1930, το οποίο διαφημίστηκε με το σλόγκαν "Η Γκάρμπο μιλάει"! Η Αμερικανο-σουηδέζα ηθοποιός τύφλωσε με τους θεατές ολόκληρου του κόσμου με την λάμψη της μέχρι την πρόωρη αποχώρησή της το 1941 από την ενεργό δράση σε ηλικία μόνον 36 χρονών… Η ανεξίτηλη γοητεία της, όμως, δεν έσβησε ποτέ από την οθόνη.

Δίπλα, στην Γκάρμπο αναδύθηκαν και άλλοι γοητευτικοί αστέρες που σαγήνευσαν και αγαπήθηκαν φανατικά από το κοινό. Για παράδειγμα ο Κάρι Γκράντ (#cuttypaizei με τον Κάρι …πρωταγωνίστησε στις περισσότερες από τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών) έφερε ένα νέο πρότυπο σέξι σοφιστικέ άνδρα. Ποιος, όμως, μπορεί να ξεχάσει την διαπεραστική ματιά της Κάθριν Χέμπορν, την αρρενωπότητα του Γκάρι Κούπερ, τον εξωγήινο ψυχρό ερωτισμό της Μάρλεν Ντίτριχ, το «ζωγραφιστό» πρόσωπο του Ρόμπερτ Τέιλορ; Σταρ μιας εποχής που ακόμη γοητεύουν…

Στην Άγρια Δύση

Τα αστέρια του ασπρόμαυρου λάμπουν ακόμη - εικόνα 2
Ο Τζον Γουέιν στην αξεπέραστη «Ταχυδρομική Άμαξα»

Μπορεί το είδος του γουέστερν να είχε εμφανιστεί από την γέννηση, κιόλας, του κινηματογράφου αλλά στην δεκαετία του ’30 γνωρίζει την πρώτη του μεγάλη άνθηση. Η αλλοτρίωση των μεγαλουπόλεων και τα απόνερα του μεγάλου κραχ κάνουν τους Αμερικανούς να αποζητούν την επιστροφή στην ναϊφ ζωή της Άγριας Δύσης. Τολμηροί καουμπόηδες, οπλισμένοι Ινδιάνοι, σερίφηδες, σαλούν με τους πιστολάδες και δαιμόνιους πιανίστες, ληστείες τραπεζών και τρένων, κρεμάλες, γίνονται τα αγαπημένα θέματα πολλών σκηνοθετών, την ίδια στιγμή που το κοινό εθίζεται εξ απαλών ονύχων στους ξυλοδαρμούς, στους φόνους, στις αγχόνες...

Ο Τζον Γουέιν γίνεται ο μεγάλος σταρ της ακμής των γουέστερν, με την καριέρα του να φτάνει στο απόγειό της το 1939, με την ερμηνεία του Ρίνγκο Κιντ στην αξεπέραστη «Ταχυδρομική Άμαξα» του Τζον Φορντ. Την ίδια χρονιά ο Χένρι Φόντα πρωταγωνιστεί στο θρυλικό «Τζέσε Τζέιμς» και ο Γκάρι Κούπερ πυροβολούσε ασταμάτητα «The Real Glory»… . Τα western icons είχαν κατακτήσει το Χόλιγουντ και οι θεατές να χόρταιναν να τους βλέπουν αρματωμένους πάνω στα άλογά τους.

The gangster I loved…

Τα αστέρια του ασπρόμαυρου λάμπουν ακόμη - εικόνα 3
Ο Πολ Μιούνι στο «Scarface» του 1932

Το μέτρο της ποτοαπαγόρευσης στις Η.Π.Α. καταφέρνει να γιγαντώσει τη μαφία, η οποία κάνει χρυσές δουλειές στη μαύρη αγορά. Κατά τη δεκαετία της δεκαετίας του ’30, οι γκάνγκστερ γεμίζουν εκτός από τα κακόφημα στέκια των μεγαλουπόλεων και τις οθόνες, πυροδοτώντας το νέο ακμαίο είδος των gangster movies. Το κοινό της εποχής δεν χορταίνει να βλέπει πολυβολισμούς μέσα από αυτοκίνητα, μοιραίες γυναίκες, φυλακές, κάτεργα και ριψοκίνδυνες αποδράσεις.

Το είδος γεννά νέους σταρ που φτιάχνουν αυτόματα στρατιές ορκισμένων θαυμαστριών. Οι Πολ Μιούνι, Έντουαρντ Ρόμπινσον, Τζέιμς Κάγκνεϊ και αργότερα ο μοναδικός Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ μετατρέπονται σε θρύλους που ακόμη και σήμερα συγκινούν.

Ένα ασταμάτητο σταρ σίστεμ

Τα αστέρια του ασπρόμαυρου λάμπουν ακόμη - εικόνα 4
Ο Φρεντ Αστέρ στο «Τοπ Χατ» του 1935

Το σινεμά των ειδών δεν είναι το μόνο που γεννά αστέρες την δεκαετία του ’30. Για παράδειγμα οι κωμικοί τιτάνες του σλάπστικ, Μπάστερ Κίτον και Τσάρλι Τσάπλιν συνεχίζουν να έχουν τεράστια επιρροή στο κοινό. Από κοντά βρίσκεται και το θρυλικό ντουέτο του Χοντρού-Λιγνού, που το απάρτιζαν οι Σταν Λόρελ και Ολιβερ Χάρντι και το οποίο κατάφερε να εκτινάξει την φήμη με την έλευση του ομιλούντα κινηματογράφου.

Πώς μπορεί να ξεχάσει κανείς όμως το μιούζικαλ και την χρυσή εποχή του; Στη δεκαετία του ’30 εκτοξεύεται η καριέρα του μοναδικού Φρεντ Αστέρ. Το «Τοπ Χατ» (1935) και το «Δε Χορεύω Πια» (1936) τον μετατρέπουν σε σταρ διεθνούς βεληνεκούς, μαζί με την λαμπερή παρτενέρ του Τζίντζερ Ρότζερς. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Τζιν Κέλι παίρνει την σκυτάλη από τον Αστέρ, αναγεννώντας το είδος που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να συναρπάζει… . Ας μην ξεχνάμε ότι κάτι #cuttypaizei με τα μιούζικαλ!

Το βρισκόμενο σε παραγωγικό οργασμό Χόλιγουντ εκμεταλλεύεται οποιαδήποτε πρώτη σεναριακή ύλη για να συντηρήσει την ακόρεστή την ακόρεστη μανία του για ταινίες: Από την Βίβλο, μέχρι την μυθολογία και και την λογοτεχνία, η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία είναι πραγματικά ασταμάτητη. Την ίδια στιγμή το Χόλιγουντ εκμεταλλεύεται κάθε ταλέντο που μπορεί να φέρει χρήμα στα ταμεία και να δημιουργήσει ένα ισχυρό fan base…. Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές όπως ο κολυμβητής Τζόνι Βαϊσμίλερ (Ταρζάν) και η κολυμβήτρια Έστερ Γουίλιαμς και η παγοδρόμος Σόνια Χένι… . Από κοντά βρίσκονται και τα παιδια-θαύματα της εποχής, όπως, η Σίρλεϊ Τεμπλ, Μίκι Ρούνεϊ, Τζούντι Γκάρλαντ, Φρέντι Μπαρτόλομιου.

#cuttypaizei tip

Kλείσε θέση στο www.urbanadventures.gr και ζήσε for free την εμπειρία ενός Urban Adventure Τour. Ανακάλυψε ό,τι πιο retro vintage «κρύβεται» στην πόλη…μπορεί να πέσεις πάνω σε ενθύμια ταινιών ή πρωταγωνιστών της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ! το crew του Cutty Sark σου υπόσχεται ότι μετά από αυτό θα δεις την Αθήνα με άλλο μάτι. Άσε που μετά από κάθε tour ακολουθεί party, όπου θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις μοναδικά Cutty Sark cocktails και dj sets! Ψήθηκες, έτσι;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.