Ant-Man

2,5

Καλογραμμένο σενάριο και άφθονο χιούμορ κάνουν προβλέψιμα απολαυστική την πρώτη σινε-περιπέτεια ενός αντισυμβατικού ήρωα της Marvel.

Ant-Man

Ένας διακεκριμένος επιστήμονας κι ένας ταλαντούχος διαρρήκτης συνεργάζονται για να εμποδίσουν έναν αδίστακτο επιστήμονα-επιχειρηματία να πουλήσει την ανακάλυψη που μικραίνει ζωντανούς οργανισμούς σε τρομοκρατική οργάνωση. Καλογραμμένο σενάριο και άφθονο χιούμορ κάνουν προβλέψιμα απολαυστική την πρώτη σινε-περιπέτεια ενός αντισυμβατικού ήρωα της Marvel.

Ant-Man - εικόνα 1

«Γεννημένος» το 1962 από τους Σταν Λι, Λάρι Λίμπερ και Τζακ Κίρμπι, το δημιουργικό τρίο των Thor και Iron-Man, ο Ant-Man είναι ακόμη ένας ήρωας που εμπλουτίζει το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, τον αδιαφιλονίκητο σύγχρονο χολιγουντιανό παράδεισο. Και όπως ο επουράνιος παράδεισος δεν χτίστηκε σε μία και μόνο ημέρα, έτσι και ο δαιδαλώδης κόσμος των κόμικς υπερηρώων μετακόμισε στη μεγάλη οθόνη, την οποία κατέκτησε ολοκληρωτικά εδώ και μία πενταετία, μέσα από μια προσεκτικά σχεδιασμένη κι εξαιρετικά εκτελεσμένη παραγωγική διαδικασία.

Τελευταίο παράδειγμα αυτής της ανίκητης συνταγής η απροσδόκητη για πολλούς σινε-επιτυχία του μικρότερου σε δια­στάσεις ζωγραφιστού σωτήρα της ανθρωπότητας (400 εκατ. δολάρια παγκόσμιες εισπράξεις προς το παρόν). Απροσδόκητη όχι μόνο επειδή ο Ant-Man δεν είναι από τους πρωτοκλασάτους σταρ της Marvel μυθολογίας και δεν διαθέτει ο ίδιος υπερφυσικές δυνάμεις αλλά κι επειδή κανένα πρώτο όνομα (από πρωταγωνιστές, σκηνοθέτη ή «συναδέλφους» υπερήρωες) δεν επιστρατεύτηκε ως εμπορικό βοήθημα της ριψοκίνδυνης αυτής παραγωγής. Οι Marvel και Disney όμως έχουν καταλάβει­ πως το αδιαφιλονίκητο ατού της υπόθεσης είναι η συνταγογραφημένη μέθοδος ενσωμάτωσης κάθε καινούργιου ήρωα στο ίδιο γνωστό και ακαταμάχητα γοητευτικό για το κοινό των multiplexes σύμπαν της χάρτινης περιπέτειας φαντασίας.

Ant-Man - εικόνα 2

Συνταγογραφημένη, αλλά κάθε φορά προσαρμοσμένη στον βασικό χαρακτήρα της ταινίας, η αποδοτικότατη τεχνική επιστρατεύει τώρα σοφά μια ιδιαίτερα ανάλαφρη και καθαρά­ χιουμοριστική προσέγγιση, πατώντας σε ένα αρχικό σενάριο του Βρετανού σκηνοθέτη Έντγκαρ Ράιτ («Shaun of the Dead», «Ο Σκοτ Πίλγκριμ Εναντίον των 7 Πρώην»), το οποίο φλερτάρισε πολύ πιο ανοιχτά με την κωμωδία. Από τον ίδιο κινηματογραφικό χώρο προέρχονται τόσο ο πρωταγωνιστής Πολ Ραντ («Παρθένος Ετών 40», «Δείπνο Ηλιθίων») όσο και ο σκηνοθέτης Πέιτον Ριντ («Τα Χαλάσαμε», «Ναι σε Όλα»), χρωματίζοντας τα κατορθώματα του λιλιπούτειου υπερήρωα με την απαραίτητη «στρώση» αστείας αποστασιοποίησης και αφήνοντας τα υπόλοιπα στα χέρια των τρισδιάστατων εφέ κι ενός ορθογραφημένης πλοκής σεναρίου.

Σύμφωνα με αυτό, ο διακεκριμένος επιστήμονας Χανκ Πιμ, που έχει ανακαλύψει κρυφά τον τρόπο να μικραίνει ζωντανούς οργανισμούς, καταλαβαίνει πως ο αδίστακτος συνάδελφός του Ντάρεν Κρος είναι έτοιμος να κάνει το ίδιο. Αποφασίζει, λοιπόν, να εμπιστευτεί έναν ταλαντούχο διαρρήκτη για να κλέψουν και να καταστρέψουν τα σχέδιά του προτού τα πουλήσει σε μια τρομοκρατική οργάνωση. Στο δρόμο τους θα μπλεχτούν μια θαυματουργή στολή, ένα μίνι οικογενειακό δράμα γύρω από τον ήρωά μας Σκοτ και τη μικρή κόρη του, ένα δυναμικά σέξι θηλυκό (η κόρη του Πιμ), ένας Εκδικητής με καθόλου φιλικές διαθέσεις και πολλά inside jokes. Το τέλος δεν θα είναι παρά η αρχή ακόμη μιας υπέροχης μαρβελο-φιλίας.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ant-Man

2,5
  • Περιπέτεια
  • 2015
  • Διάρκεια: 117 '
  • Πέιτον Ριντ

Ο Χανκ Πιμ, διακεκριμένος επιστήμονας που έχει ανακαλύψει κρυφά τον τρόπο να μικραίνει ζωντανούς οργανισμούς, καταλαβαίνει πως ο Ντάρεν Κρος, ο αδίστακτος διάδοχός του, είναι έτοιμος να κάνει το ίδιο. Αποφασίζει λοιπόν να εμπιστευτεί έναν ταλαντούχο διαρρήκτη για να κλέψουν και να καταστρέψουν τα σχέδιά του, προτού εκείνος πουλήσει την ανακάλυψη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.