Παράλογος Άνθρωπος

2,5

Θρίλερ, κωμωδία και ψυχολογικό δράμα, ο καινούργιος Γούντι Άλεν ανακυκλώνει χαριτωμένα, αλλά με ελάχιστη πια πρωτοτυπία, τα ίδια φιλοσοφικά ερωτήματα.

Παράλογος Άνθρωπος

Θρίλερ, κωμωδία και ψυχολογικό δράμα, ο καινούργιος Γούντι Άλεν ανακυκλώνει χαριτωμένα, αλλά με ελάχιστη πια πρωτοτυπία, τα ίδια φιλοσοφικά ερωτήματα.

Παράλογος Άνθρωπος - εικόνα 1

Συνεχίζοντας να σκηνοθετεί σταθερά μία ταινία το χρόνο, ο 80χρονος πλέον Γούντι Άλεν δεν παύει να εναλλάσσει δραματικούς τόνους και αφηγηματικά στιλ (από το «Match Point» στο «Scoop» και από το «Στη Ρώμη με Αγάπη» στη «Θλιμμένη Τζάσμιν»), παραμένει όμως πάντα πιστός στις φιλοσοφικές αναζητήσεις που τον απασχολούν ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο. Αν και δηλωμένος οπαδός τού «τα πάντα ματαιότης», πραγματεύεται τα ζητήματα της προσωπικής ηθικής και του υπαρξιακού νοήματος με ένα συγκινητικό και βαθύ ουμανισμό, ο οποίος προσπαθεί να ξορκίσει το παράλογο και α-νόητο που ολοφάνερα ορίζουν τον ­ανθρώπινο βίο – ένας ανάλαφρος σε ύφος μαθητής του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Ακολουθώντας τον κινηματογραφικό δρόμο των «Απιστίες και Αμαρτίες», «Match Point» και «Το Όνειρο της Κασσάνδρας» (όλα εμπνευσμένα από το ντοστογεφσκικό «Έγκλημα και τιμωρία»), ο «Παράλογος Άνθρωπος» χρησιμοποιεί μάλλον προσχηματικά ένα τετριμμένο love story για να θέσει μια σειρά από μοραλιστικά ερωτήματα. «Φορέας» τους ο μποέμ, αλκοολικός, γυναικάς και καταθλιπτικός καθηγητής φιλοσοφίας Έιμπ Λούκας, του οποίου η γοητευτικά κακή φήμη καταφθάνει στο επαρχιακό κολέγιο του Μπράιλιν προτού ο ίδιος πατήσει εκεί το πόδι του.

Παράλογος Άνθρωπος - εικόνα 2

Ιδανικός για τον αντιηρωικό ρόλο, ο Γιοακίν Φίνιξ τον κάνει­ εύκολα δικό του χωρίς να μιμείται­ τον Γούντι Άλεν (alter ego του ήρωα), ερμηνευτική αναφορά για τους περισσότερους πρωταγωνιστές που έχουν κατά καιρούς «αντικαταστήσει» άτυπα τον δημιουργό μπροστά από την κάμερα. Απέναντι από τον Έιμπ στέκονται δύο γυναίκες, οι οποίες θα περάσουν από το κρεβάτι του: η παντρεμένη, παρακμιακά σέξι καθηγήτρια Ρίτα (μια απολαυστική Πάρκερ Πόουζι) και η ευφυής όσο και ρομαντική μαθήτριά του Τζιλ (η πάντα χαριτωμένη Έμα Στόουν).

Εκείνος θα γοητευτεί από τη φιλόδοξη και γεμάτη ενέργεια νεαρή, οπότε θα προχωρήσει σε μια σχέση που τον χαροποιεί μα δεν τον γεμίζει ουσιαστικά. Μέχρι που μια τολμηρή ιδέα θα αλλάξει ξαφνικά ολόκληρη την προοπτική της ζωής του, βάζοντάς του ένα ηθικά δύσκολο, αλλά υπαρξιακά ανανεωτικό δίλημμα. Ο Γούντι Άλεν στήνει το διασκεδαστικά πικρό μύθο του με απλά υλικά­ (ο λάτρης του Χίτσκοκ Κλοντ Σαμπρόλ θα σκότωνε για τη σεναριακή ιδέα), σταθερά προσηλωμένος στους χαρακτήρες και στις εσωτερικές συγκρούσεις τους, οι οποίες­ πυροδοτούν και τις «εξωτερικές» μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.

Δεξιοτέχνης τού εδώ ανάλαφρου ψυχολογικού δράματος, ρωτά, απαντά και αναρωτιέται ξανά με φιλοσοφική επιδεξιότητα, αλλά μέσα από ένα σαφέ­στατα κομψό, μα ολοφάνερα κουρασμένο κινηματογραφικό deja vu. Έτσι, ίσως κανένας από τους σινεφίλ που θα τον ανακαλύψουν στην 45η ταινία του δεν θα απογοητευτεί, αρκεί μόλις γυρίσει στο σπίτι­ να μη βάλει να δει σε DVD το «Απιστίες και Αμαρτίες», ούτε και το «Match Point».

Περισσότερες πληροφορίες

Παράλογος Άνθρωπος

Irrational Man
2,5
  • Δραματική κομεντί
  • 2015
  • Διάρκεια: 96 '
  • Γούντι Άλεν

Ένας αλκοολικός και κυνικός καθηγητής φιλοσοφίας τα φτιάχνει με μια επιμελή και έξυπνη φοιτήτριά του, χρειάζεται όμως κάτι υπαρξιακά πολύ πιο βαθύ για να ξαναβρεί την πίστη του στη ζωή. Ώσπου αποφασίζει να κάνει μια σοκαριστική επιλογή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Οι θεατές είπαν τα "Κάλαντα των Χριστουγέννων"

Παρά τις αντιρρήσεις των καιρικών φαινομένων, δυο ελληνικές ταινίες, ένα animation και ένα θρίλερ τρόμου έφεραν όλων των ειδών τους θεατές και πάλι στις αίθουσες, ζεσταίνοντας το γιορτινό κινηματογραφικό κλίμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/12/2025

Το "The Blair Witch Project" επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη

Επόμενος σταθμός στην ενότητα προβολών "Fundamentals of Cinema: New Classics", το εμβληματικό found footage θρίλερ των Ντάνιελ Μίρικ και Εντουάρντο Σάντσες.

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ρόουζ Μπερν, Δήμος Αβδελιώδης, Κάρολος Ντίκενς και όλα όσα θα δούμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα.

Athens Short Film Festival 2025: Τα highlights του φετινού προγράμματος

Οι προγραμματιστές του φεστιβάλ μικρού μήκους μοιράζονται με το "α" τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσουμε.

Αυτές είναι οι υποψηφιότητες των 83ων Χρυσών Σφαιρών

Ο Πολ Τόμας Άντερσον κερδίζει τη "Μία Μάχη Μετά την Άλλη", καθώς η ταινία του συγκέντρωσε εννιά συνολικά υποψηφιότητες. Ακολουθούν "Συναισθηματική Αξία" και "Αμαρτωλοί", ενώ τρεις απέσπασε η λανθιμική "Βουγονία".

Οι προβολές του CineFIX επιστρέφουν στο ΕΜΣΤ

Βραβευμένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, αλλά και μία βραδιά με βουβό κινηματογράφο θα απολαύσουμε στο Μουσείο.

Ιάκωβε Σκενδερίδη, τι πρέπει να παρακολουθήσουμε στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Ο Επικεφαλής Συντονισμού Προγράμματος, επιμελητής και προγραμματιστής του φεστιβάλ μας προτείνει τις δράσεις και προβολές που δεν πρέπει να χάσουμε για τις επόμενες πέντε μέρες του ΦΠΚΑ.