Γαλλική Σουίτα

2

Ένα καλογυαλισμένο δράμα εποχής, από το οποίο ξεχωρίζουν οι ερμηνείες της Μισέλ Γουίλιαμς και της Κριστίν Σκοτ Τόμας.

Γαλλική Σουίτα

Ένα καλογυαλισμένο δράμα εποχής, από το οποίο ξεχωρίζουν οι ερμηνείες της Μισέλ Γουίλιαμς και της Κριστίν Σκοτ Τόμας.

Γαλλική Σουίτα - εικόνα 1

Το ομότιτλο μυθιστόρημα στο οποίο βασίστηκε το σενάριο­ του δράματος εποχής είναι­ από μόνο του συγκλονιστική ιστορία. Η «Γαλλική σουίτα» αποτελεί το ανολοκλήρωτο συγγραφικό έργο της Ουκρανής με εβραϊκή καταγωγή Ιρέν Νεμιρόφσκι, η οποία οδηγήθηκε στο Άουσβιτς το 1942. Σχεδόν 65 χρόνια μετά το θάνατό της η κόρη της ανακάλυψε τα πρώτα δύο μέρη ενός μυθιστορήματος (από τα συνολικά πέντε που είχε προγραμματίσει πριν από το φρικτό τέλος της), που περιέγραφαν την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στο φιλήσυχο Βισί.

Η ταινία μάς μεταφέρει, λοιπόν, σε εκείνο το εκρηκτικό σκηνικό, όπου δύο γυναίκες προσπαθούν να επιβιώσουν υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Η νεαρή Λουσίλ μένει σε ένα αρχοντικό μαζί με την αυστηρή αστή πεθερά της και περιμένει μάταια τον άντρα της να επιστρέψει από το μέτωπο. Η αναγκαστική φιλοξενία του Γερμανού αξιωματικού Μπρούνο στο σπίτι τους αλλάζει τις ισορροπίες, καθώς η Λουσίλ γοητεύεται από τον νεαρό εισβολέα. Ένας απαγορευμένος έρωτας γεννιέται την ώρα που η ναζιστική εξουσία είναι έτοιμη να δείξει το απάνθρωπο πρόσωπό της.

Γαλλική Σουίτα - εικόνα 2

Παρότι οι καθωσπρέπει μάσκες πέφτουν η μία μετά την άλλη στην επαρχιακή πόλη της Γαλλίας, καταρρίπτοντας έτσι το μύθο της μαζικής αντίστασης απέναντι στους Γερμανούς, το φιλμ αρνείται να ανεβάσει στροφές και να αποκτήσει κινηματογραφικές αιχμές. Εγκλωβισμένο σε μια στρωτή, πέραν του δέοντος συναισθηματική αφήγηση, μοιάζει περισσότερο με καλογυαλισμένο ρομάντζο εποχής παρά με ηλεκτρισμένη και πολυεπίπεδη καταγραφή μιας προδιαγεγραμμένης τραγωδίας.

Οι μοναδικές σολίστριες Μισέλ Γουίλιαμς και Κριστίν Σκοτ Τόμας είναι οι μόνες που προκαλούν αλλεπάλληλες ερμηνευτικές ταλαντεύσεις στο επίπεδο δράμα και του προσφέρουν έτσι λίγη από την αυθεντική ποιότητά τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Γαλλική Σουίτα

Suite Francaise
2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 107 '
  • Σολ Ντιπ

Η νεαρή Λουσίλ μένει σε ένα αρχοντικό μαζί με την αυστηρή αστή πεθερά της και περιμένει μάταια τον άντρα της να επιστρέψει από το μέτωπο. Η αναγκαστική φιλοξενία του Γερμανού αξιωματικού Μπρούνο στο σπίτι τους αλλάζει τις ισορροπίες, καθώς η Λουσίλ γοητεύεται από τον νεαρό εισβολέα. Ένας απαγορευμένος έρωτας αρχίζει να γεννιέται την ώρα που η ναζιστική εξουσία είναι έτοιμη να δείξει το απάνθρωπο πρόσωπό της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.