Το «Interruption» του Γιώργου Ζώη στο Φεστιβάλ της Βενετίας

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ταλαντούχου Έλληνα σκηνοθέτη κάνει πρεμιέρα στη Μόστρα.

Το «Interruption» του Γιώργου Ζώη στο Φεστιβάλ της Βενετίας

Οι σχέσεις του Γιώργου Ζώη με το κορυφαίο ιταλικό κινηματογραφικό φεστιβάλ καλά κρατούν. Οι δυο μικρού μήκους ταινίες του Έλληνα σκηνοθέτη «Casus Belli» (2010) και «Τίτλοι Τέλους» (2012) είχαν κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας, με το δεύτερο να κερδίζει μάλιστα το European Film Award. Τώρα, ο Γιώργος Ζώης κάνει το φιλόδοξο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του με το «Interruption», κερδίζοντας για μια ακόμη φορά τους προγραμματιστές της Μόστρα, οι οποίοι το συμπεριέλαβαν στο Orizzonti το δεύτερο σημαντικότερο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.

Ένας ακόμη Έλληνας σκηνοθέτης, λοιπόν, βρίσκεται σε μια κορυφαία κινηματογραφική διοργάνωση, αποδεικνύοντας ότι το ελληνικό σινεμά παραμένει ένα από ελάχιστα ζωντανά και παραγωγικά κομμάτια της χώρας μας. Ας δείξουμε επιτέλους το σεβασμό που του αρμόζει...

Η επίσημη περίληψη της ταινίας μας μεταφέρει σε μια θεατρική παράσταση που γίνεται κάπου στην Ελλάδα. «Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους. Η παράσταση της “Ορέστειας” ξεκινάει. Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο».

Όπως γράφει ο Γιώργος Ζώης στο προσωπικό του σημείωμα: «To Interruption είναι μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα σε ένα θέατρο. Το θέατρο προέρχεται από τη λέξη "θέατρον" που σημαίνει το μέρος όπου πάμε για να δούμε. Το Interruption είναι μια ταινία για την ίδια την θέαση. Στις 23 Οκτώβρη 2002, πενήντα οπλισμένοι Τσετσένοι εισβάλλουν σε κεντρικό θέατρο της Μόσχας. Στα πρώτα λεπτά της εισβολής, το κοινό γοητευμένο από την απρόσμενη εξέλιξη, δεν καταλαβαίνει αν όλο αυτό είναι μέρος της παράστασης ή όχι. Σε αυτά τα κρίσιμα λεπτά, μυθοπλασία και πραγματικότητα, αλήθεια και ψέμα, λογική και παράλογο ταυτίστηκαν. Η ταινία είναι η διαστολή αυτών των πρώτων λεπτών αμφισημίας».

Στο «Interruption» πρωταγωνιστεί ο Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, ενώ εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά οι Βασίλης Ανδρέου, Κωνσταντίνος Βουδούρης, Παύλος Ιορδανόπουλος, Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστος Καρτέρης, Σοφία Κόκκαλη, Ρομάνα Λόμπατς, Αγγελική Μαργέτη, Νατάσσα Μπρουζιώτη, Effi Rabsilber, Αρετή Σεϊνταρίδου, Σπύρος Σιδηράς, Χρήστος Σουγάρης, Χρήστος Στέργιογλου, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Ελενα Τοπαλίδου, Αινεία Τσαμάτη, Μαρία Φιλίνη, Λάμπρος Φιλίππου, Νίκος Φλέσσας.

Το 72ο Φεστιβάλ της Βενετίας γίνεται από τις 2 έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.