Ο Κύριος Χολμς

2,5

Χωρίς την ανάλογη δραματική βοήθεια, ένας συγκινητικός Ίαν ΜακΚέλεν προσεγγίζει με ελεγειακή κομψότητα ένα διαχρονικό κινηματογραφικό μύθο.

Ο Κύριος Χολμς

Στη βρετανική επαρχία του 1947, ο 93χρονος Σέρλοκ Χολμς αρχίζει να έχει έντονα σημάδια απώλειας μνήμης. Ενώ πιάνει φιλία με έναν ανήλικο θαυμαστή του, γιο της οικονόμου του, προσπαθεί ταυτόχρονα να θυμηθεί και να διαλευκάνει μια άλυτη για μισό αιώνα υπόθεση. Χωρίς την ανάλογη δραματική βοήθεια, ένας συγκινητικός Ίαν ΜακΚέλεν προσεγγίζει με ελεγειακή κομψότητα ένα διαχρονικό κινηματογραφικό μύθο.

Ο Κύριος Χολμς - εικόνα 1

Από τους δημοφιλέστερους κινηματογραφικούς ήρωες, ο εμβληματικός ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς έχει επιβιώσει με απόλυτη επιτυχία όλων των κατά καιρούς αλλαγών που επηρέασαν την εξέλιξη τόσο του σινεμά όσο και της τηλεόρασης. Αν, όμως, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ στη μεγάλη και οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Τζόνι Λι Μίλερ στη μικρή οθόνη τον έχουν πρόσφατα μεταμορφώσει σε μοδάτο, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του καινούργιου αιώνα υπερασπιστή του δικαίου, ο Ίαν ΜακΚέλεν τον γυρίζει πίσω στα βασικά, αναζητώντας τον άνθρωπο που στέκει στη σκιά των εξωραϊσμένων κατορθωμάτων του.

Ο «Κύριος Χολμς» δεν είναι φυσικά μια προσπάθεια «ρεαλιστικής» βιογραφίας ενός λογοτεχνικού χαρακτήρα. Σεναριακά βασισμένος στο μυθιστόρημα του Αμερικανού Μιτς Κάλιν «A slight trick of the mind», διατηρεί τα «ληξιαρχικά αρχεία» του πρώην ενοίκου της οδού Μπέικερ (γεννημένος, υποτίθεται, το 1854) και τον συναντά στα 93 του χρόνια, αποσυρμένο στην ύπαιθρο της νοτίου Αγγλίας του 1947. Έχοντας μόλις επιστρέψει από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία, συνεχίζει να φροντίζει τα μελίσσια του, είναι όμως θορυβημένος, καθώς διαπιστώνει πως οι ενδείξεις απώλειας της μνήμης του γίνονται ολοένα και εντονότερες. Βάζει τα δυνατά του να θυμηθεί και να διαλευκάνει λοιπόν μια υπόθεση που τον βασανίζει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, έχοντας για απρόσμενο βοηθό του το μικρό Ρότζερ, γιο της χήρας οικονόμου του.

Ο Κύριος Χολμς - εικόνα 2

Σεναριογράφος μιας σειράς ταινιών εποχής («Stage Beauty», «Η Δούκισσα»), ο Τζέφρι Χάτσερ αναπτύσσει την ιστορία του πάνω σε τρεις άξονες. Την υπόθεση του 1919, στην οποία ο Χολμς αναλαμβάνει να παρακολουθήσει την καταθλιπτική σύζυγο ενός πελάτη. Την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιαπωνία και τις εικόνες της κατεστραμμένης Χιροσίμα που τον στοιχειώνουν. Τέλος, τη σχέση του με τον Ρότζερ, τις μέλισσες και το ημιτελές χειρόγραφο στο οποίο προσπαθεί να ανασυντάξει τις σκέψεις του πάνω στο παλιό, άλυτο αίνιγμα. Χωρίς να καταφέρνει να δέσει σφιχτά αυτές τις υποπλοκές μεταξύ τους, ο Χάτσερ στρώνει στον άνισο Μπιλ Κόντον (του οσκαρικού «Θεοί και Δαίμονες» με τον ΜακΚέλεν, του «Dreamgirls», αλλά και της βαμπιρο-«Χαραυγής») το έδαφος για να αναπτύξει ιδέες περί θνητότητας, ακμής και παρακμής, μυθοπλασίας και πραγματικότητας (ο Χολμς που ξέρουμε είναι δημιούργημα της πένας του δόκτορα Γουότσον), προσωπικών στιγμών και ιστορικών γεγονότων.

Χωρίς εξάρσεις, ο Κόντον διατηρεί τους πρέποντες ελεγειακούς τόνους, κορυφώνει δραματικά γεγονότα και χαρακτήρες με έναν προβλέψιμο τρόπο, έχει όμως παραδώσει σοφά, πολύ σοφά, τον ήρωά του στα χέρια ενός ερμηνευτικού κολοσσού που κάνει όλη τη διαφορά. Τίποτα δεν είναι προφανές, εύκολο ή κλισέ στο γεμάτο χάρη και ημιτόνια παίξιμο του αφοπλιστικού Ίαν ΜακΚέλεν, εδώ σε έναν από τους πιο αξιομνημόνευτους ρόλους της καριέρας του.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κύριος Χολμς

Mr. Holmes
2,5
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 104 '
  • Μπιλ Κόντον

Στη βρετανική επαρχία του 1947, ο 93χρονος Σέρλοκ Χολμς αρχίζει να έχει έντονα σημάδια απώλειας μνήμης. Ενώ πιάνει φιλία με έναν ανήλικο θαυμαστή του, γιο της οικονόμου του, προσπαθεί ταυτόχρονα να θυμηθεί και να διαλευκάνει μια άλυτη για 30 χρόνια υπόθεση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.