Ο Μαρκόπουλος και ο θεατής του «Τεμένου»

Η συγγραφέας και καλλιτέχνης Rebekah Rutkoff μιλάει για το έργο του avant garde κινηματογραφιστή στις 30/6 στο Circuits and Currents.

Ο Μαρκόπουλος και ο θεατής του «Τεμένου»

Η συγγραφέας και καλλιτέχνης Rebekah Rutkoff μιλάει για το έργο του avant garde κινηματογραφιστή στις 30/6 στο Circuits and Currents.

Ο Μαρκόπουλος και ο θεατής του «Τεμένου» - εικόνα 1

Στον Γκρέγκορι Μαρκόπουλος, μια κεντρική φιγούρα στο κίνημα του Νέου αμερικάνικου σινεμά, που αυτοεξορίστηκε στην Ευρώπη αντιδρώντας στο σύστημα διανομής και θέλοντας να αφοσιωθεί στη «θεία» δυναμική που έχει ο κινηματογράφος, εστιάζει η ομιλία της Rebekah Rutkoff στο Circuits and Currents την Τρίτη 30/6.

Με αφετηρία το Τέμενος, την εκδήλωση προς τιμήν του Μαρκόπουλου που πραγματοποιείται στην Αρκαδία από το σύντροφό του και αφοσιωμένο στην ανάδειξη του έργου του Robert Beavers, θα συζητηθεί η διυποκειμενική ισχύ και δυναμική μεταξύ του Τεμένους και του θεατή και μεταξύ του καλλιτέχνη / έργου τέχνης.

Ο θεατής καλείται να “αφεθεί” και να υποβληθεί σ τις προκλήσεις μιας ταινία της οποίας οι εικόνες είναι συχνά πολύ σύντομες για να είναι ευανάγνωστες.

Αλλά, όπως αναφέρει η Rutkoff, θα πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από το παχύ εξωτερικό φλοιό των θεωριών του Μαρκόπουλου περί θεότητας και θεραπείας αν είναι να ανακαλύψουμε τις πραγματικά θεραπευτικές δυνατότητες τους – είτε να διαπιστώσουμε ότι η δυναμική αυτή είναι απούσα.

Η Rebekah Rutkoff, με έδρα την Νέα Υόρκη, είναι συγγραφέας και καλλιτέχνης και σήμερα είναι συνεργάτης του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα.

Είναι η συγγραφέας του The Irresponsible Magician: Essays and Fictions, προσεχώς από το Semiotext(e), και η συντάκτρια ενός βιβλίου για τον αμερικανό σκηνοθέτη Robert Beavers, προσεχώς από το Μουσείου Κινηματογράφου της Αυστρίας/ Columbia University Press.

Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων : Artforum, Fence, Animal Shelter, Framework και World Picture Journal και έχει εκθέσει έργα κινούμενης εικόνας σε διεθνές πλαίσιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.