Με την Πρώτη Ματιά

3

Μια γλυκόπικρη δραμεντί που αφηγείται με τρυφερότητα μια ιστορία ενηλικίωσης και gay σεξουαλικής αφύπνισης.

Με την Πρώτη Ματιά

Ο Λεονάρντο είναι ένας τυφλός μαθητής που περνάει τις περισσότερες ώρες με την κολλητή και διπλανή του Τζιοβάνα, περιμένοντας όπως όλοι οι έφηβοι κάτι συναρπαστικό που θα ταράξει τη συμβατική καθημερινότητά του. Ο ερχομός του καινούργιου συμμαθητή τους Γκάμπριελ αλλάζει τις ισορροπίες στη σχέση τους, σε μια γλυκόπικρη δραμεντί που αφηγείται με τρυφερότητα μια ιστορία ενηλικίωσης και gay σεξουαλικής αφύπνισης.

Με την Πρώτη Ματιά - εικόνα 1

Αλήθεια, ποιος έφηβος δεν είναι τυφλός ψάχνοντας να βρει την άκρη στο σκοτεινό ενήλικο κόσμο; Με προφανή συμβολική πρόθεση, ο Ντανιέλ Ριμπέιρο στερεί από τον νεαρό πρωταγωνιστή του Λεονάρντο την όραση, η οποία, παρότι δίνει την ψευδαίσθηση της αληθοφάνειας, τις περισσότερες φορές λειτουργεί παραπλανητικά τόσο στις μικρές όσο και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Έχοντας πάντοτε ως οδηγό το επιτυχημένο αυτό σεναριακό επινόημα, η γλυκόπικρη δραμεντί, επίσημη πρόταση της Βραζιλίας για τα φετινά Όσκαρ, αφηγείται μια ιστορία ενηλικίωσης και gay σεξουαλικής αφύπνισης.
Ο Λεονάρντο είναι ένας τυφλός μαθητής που περνάει τις περισσότερες ώρες με την κολλητή του Τζιοβάνα, περιμένοντας όπως όλοι οι έφηβοι κάτι συναρπαστικό που θα ταράξει τη συμβατική καθημερινότητά του. Ο ερχομός του καινούργιου συμμαθητή τους Γκάμπριελ αλλάζει τις ισορροπίες στη σχέση τους, αφού και οι δύο τον διεκδικούν με το δικό τους τρόπο.

Με την Πρώτη Ματιά - εικόνα 2

Οι εξελίξεις προκαλούν τάσεις φυγής, εκρήξεις κι εντάσεις που αντικατοπτρίζουν τον τρικυμιώδη νεανικό συναισθηματικό κόσμο, αβεβαιότητα σε κάθε ασταθές βήμα και πειραματισμούς που πότε πετυχαίνουν και πότε όχι. Το βραζιλιάνικο φιλμ πλησιάζει με ευαισθησία τον εφηβικό κόσμο, προτιμώντας να ακολουθήσει τον ήπιο δρόμο ενός «πειραγμένου» παραμυθιού ενηλικίωσης και όχι αυτόν του αποκαλυπτικού ρεαλιστικού δράματος. Από την απόφαση του Ριμπέιρο να ανεβάσει σε ψηλά ταξικά πατώματα τον τυφλό ήρωά του και να τον τοποθετήσει σε μια εύπορη γειτονιά του Σάο Πάολο μέχρι τον «εξωραϊσμό» του bullying που δέχεται από τους συμμαθητές του, η δραμεντί δεν έχει αφηγηματική τραχύτητα.
Αντίθετα, αντιμετωπίζει με τρυφερότητα κάθε σκηνή και κάθε δυσκολία που παρουσιάζεται στο χαοτικό εφηβικό σύμπαν των ηρώων του, τους οποίους δεν αργείς να συμπαθήσεις. Χωρίς να παίρνει μεγάλες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές του, ο Ριμπέιρο κατορθώνει με τη «ζεστή» φωτογραφία, το indie soundtrack και την παράδοξα γλυκιά αισιοδοξία του να φτιάξει ένα στοργικό κινηματογραφικό σύμπαν στο οποίο δύσκολα μπορείς να αντισταθείς.

Βραζιλία. 2014. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Με την Πρώτη Ματιά

Hoje eu Quero Voltar Sozinho / The Way he Looks
3
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 96 '
  • Ντανιέλ Ριμπέιρο

Ο Λεονάρντο είναι ένας τυφλός μαθητής που περνάει τις περισσότερες ώρες με την κολλητή του Τζιοβάνα, περιμένοντας όπως όλοι οι έφηβοι κάτι συναρπαστικό που θα ταράξει τη συμβατική καθημερινότητά του. Ο ερχομός του καινούργιου συμμαθητή τους Γκάμπριελ αλλάζει τις ισορροπίες στη σχέση τους, αφού και οι δύο τον διεκδικούν με το δικό του τρόπο ο καθένας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.