9o Outview Film Festival: Το queer cinema επαναστατεί!

Ετοιμαστείτε για ένα γεμάτο εννιαήμερο στην Ταινιοθήκη (7-15/5) με τα best of της queer κινηματογραφικής σοδειάς.

9o Outview Film Festival: Το queer cinema επαναστατεί!

Ετοιμαστείτε για ένα γεμάτο εννιαήμερο στην Ταινιοθήκη (7-15/5) με τα best of της queer κινηματογραφικής σοδειάς. Περισσότερες από 75 ταινίες μάς ταξιδεύουν από τη Βραζιλία μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο για να αφηγηθούν συναρπαστικές LGBT ιστορίες.

9o Outview Film Festival: Το queer cinema επαναστατεί! - εικόνα 1
«Pride»

Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε άμεσα, αλλά ζούμε ιστορικές στιγμές στην Ελλάδα. Η βίαιη κατάρρευση του εφήμερου ευδαιμονισμού που ζήσαμε στα ’90s και τα ’00s, η οποία συμπαρέσυρε και το διαβρωμένο πολιτικό σύστημα, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Προβλήματα που παλιά κρύβονταν κάτω από το χαλάκι της lifestyle ανεμελιάς (ή αφέλειας) έχουν έρθει στην επιφάνεια, απαιτώντας το δικό τους χώρο στη δημόσια σφαίρα. Έτσι, έστω και καθυστερημένα, τίθενται στη νεοελληνική πραγματικότητα ζητήματα «ταυτότητας» και της ελευθερίας να ορίζει ο κάθε άνθρωπος τον εαυτό του. Η LGBT κοινότητα και οι Έλληνες ακτιβιστές της παρουσιάζονται πιο δυναμικοί από ποτέ διεκδικώντας διαχρονικά αιτήματα, όπως το περιβόητο σύμφωνο συμβίωσης, αλλά και πολεμώντας την ομοφοβία σε κάθε της έκφανση.

Μέσα σε αυτό το γενικότερο κάδρο βρίσκεται το Outview Film Festival, μια διοργάνωση που ξεκίνησε δειλά το 2007, για να μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένα πλήρες και ανταγωνιστικό κινηματογραφικό φεστιβάλ, το οποίο διεκδικεί έμπρακτα το δικαίωμα στο queer cinema, ένα είδος δυστυχώς εξοστρακισμένο από την ελληνική διανομή. Το κινηματογραφικό event έχει ετοιμάσει στην ένατη επιστροφή του ένα δυναμικό πρόγραμμα με πάνω από 75 διεθνείς κι ελληνικές παραγωγές που θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη από την Πέμπτη 7 μέχρι την Παρασκευή 15/5.

Βραβευμένη μυθοπλασία και ’70s ακολασία

9o Outview Film Festival: Το queer cinema επαναστατεί! - εικόνα 2
«Reaching for the Moon»

Το φετινό Outview υπερήφανα παρουσιάζει τη φετινή ταινία έναρξης, το πολυβραβευμένο Pride του Μάθιου Ουόρχας, μια ταινία που κέρδισε τον Queer Φοίνικα στις Κάνες. Η βρετανική δραμεντί είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία μιας ομάδας ομοφυλόφιλων Λονδρέζων αγωνιστών που ταξίδεψε στην Ουαλία το 1984 για να συμπαρασταθεί στον αγώνα των ανθρακωρύχων μιας μικρής πόλης ενάντια στη νεοφιλελεύθερη θατσερική πολιτική.

Το Tru Love των Κέιτ Τζόνστον και Σόνα ΜακΝτόναλντ αφηγείται έναν αναπάντεχο λεσβιακό έρωτα μεταξύ της άστατης τριαντάχρονης Τρου και της εξηντάχρονης χήρας Άλις, ένα γλυκόπικρο ρομαντικό δράμα γεμάτο φεστιβαλικά βραβεία.

Blue and not so Pink λέγεται το βενεζουελάνικο δράμα του Μιγκέλ Φεράρι, το οποίο διηγείται τις δυσκολίες που προκύπτουν στη σχέση ενός επιτυχημένου gay φωτογράφου και του straight γιου του και κερδίζει έτσι το Γκόγια καλύτερης λατινοαμερικανικής ταινίας.

Nordland είναι ο τίτλος του συναισθηματικά φορτισμένου road trip στο νορβηγικό Αρκτικό Κύκλο με την υπογραφή του Ίνγκο Μπίρμαν, ενώ το βραζιλιάνικο Reaching for the Moon του Μπρούνο Μπαρέτο αφηγείται την πραγματική ιστορία αγάπης μεταξύ της ποιήτριας Ελίζαμπεθ Μπίσοπ και της αρχιτεκτόνισσας Λότα ντε Μασέντο Σοάρες, ένα βιογραφικό δράμα που σάρωσε τα βραβεία της Βραζιλιά­νικης Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει στο φετινό Outview το αφιέρωμα στο γαλλικό gay ερωτικό σινεμά του ’70 με ταινίες που επαναστάτησαν στις αίθουσες την εποχή εκείνη. Το New York City Inferno του Ζακ Σκαντελάρι (S/M προάγγελος του «Ψωνιστηριού») και το λάγνο Johan: Mon Εte 75 του Φιλίπ Βαλουά συγκαταλέγονται στα κλασικά καλτ φιλμ του queer cinema.

Ντοκιμαντέρ και ισχυρή ελληνική συμμετοχή

Οι ταινίες τεκμηρίωσης είναι το δυνατό σημείο του φετινού προγράμματος του Outview. Για παράδειγμα, το ντοκιμαντέρ An Honest Liar είναι αφιερωμένο στον Τζέιμς­ Ράντι, έναν μάγο που μετατράπηκε στον μεγαλύτερο σκεπτικιστή, ο οποίος δεν σταματά να αμφισβητεί τη μεταφυσική και τους μεταμοντέρνους θιασώτες της. Επίσης ξεχωρίζουν οι βιογραφίες της συγγρα­φέως, σκηνοθέτιδας και πολιτικής ακτιβίστριας Σούζαν Σόνταγκ Regarding Susan Sontag, της drag performer Τζινξ Μονσούν Drag Becomes Him αλλά και του νεαρού Αμερικανού gay Ματ Σέπαρντ, που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε, Matt Shepard is a Friend of Mine.

Επιπλέον, δυνατή είναι η ελληνική παρουσία στο φεστιβάλ με ταινίες του Τηλέμαχου Αλεξίου (Βασίλισσα Αντιγόνη, Η Αφροδίτη στην Αυλή), του Παναγιώτη Ευαγγελίδη (Η Καθαρή Ζωή, Απογευματινός Ύπνος) και πολλών άλλων ντόπιων σκηνοθετών.

Το «αθηνόραμα» είναι χορηγός επικοινωνίας στο 9ο Outview και σας προσφέρει 30 διπλές προσκλήσεις για το «Johan: Mon ete 75» του Φιλίπ Βαλουά. Περισσότερες πληροφορίες στο έντυπο «α» που κυκλοφορεί στις 7/5.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.