Το Ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα

2

Στρατευμένο χρονικό της επίσκεψης του ποιητή Ναζίμ Χικμέτ το 1961 στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, μέσα από τα απομνημονεύματα του ίδιου του Τούρκου λογοτέχνη και μαρτυρίες Κουβανών καλλιτεχνών και διανοουμένων.

Το Ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα

Στρατευμένο χρονικό της επίσκεψης του ποιητή Ναζίμ Χικμέτ το 1961 στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, μέσα από τα απομνημονεύματα του ίδιου του Τούρκου λογοτέχνη και μαρτυρίες Κουβανών καλλιτεχνών και διανοουμένων.

Το Ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα - εικόνα 1

Μαχητικός και ασυμβίβαστος κομουνιστής, ο Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ ταξίδεψε το 1961, δύο χρόνια πριν από το θάνατό του, στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος είχε μόλις συμπληρώσει δύο χρόνια στην επαναστατική εξουσία. Το ντοκιμαντέρ των Κινίκογλου και Ρολάντο (ο ένας υπεύθυνος για το τούρκικο και η άλλη για το κουβανικό κομμάτι του) εξιστορεί τα της επίσκεψης τόσο μέσα από την αφήγηση του ίδιου του Χικμέτ, που δια­βάζει το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ του, όσο και μέσα από τις μαρτυρίες μιας σειράς Κουβανών καλλιτεχνών και διανοουμένων, πολλοί από τους οποίους γνώρισαν τον ποιητή από κοντά.
Το ντοκουμέντο είναι στρωτό, συμπυκνωμένο και φυσικά στρατευμένο, επιχειρώντας να διευρύνει τον ιστορικοπολιτικό του ορίζοντα και να πει κάτι παραπάνω και για το έργο του Ναζίμ Χικμέτ και για τις αλλαγές που επέφερε στην νησιώτικη κοινωνία η νικηφόρα επανάσταση του 1959. Πληροφορίες οι οποίες σίγουρα δεν στερούνται ενδιαφέροντος, αλλά μοιάζουν ελαφρώς μονόπλευρες και είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους.

Έγχρ. Α/Μ. Τουρκία, Κούβα. 2008. Διάρκεια: 68΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα

Nazim'in Kuba Seyahati
2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2008
  • Διάρκεια: 68 '
  • Τσαγκρί Κινίκογλου

Το χρονικό της επίσκεψης του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ το 1961 στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στο νεότερο θερινό σινεμά της Αθήνας, για προβολές κάτω από τον πλάτανο

Μια κυψέλη πολιτισμού που δε σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει μια όμορφη αυλή σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/07/2025

Τι νέο θα δούμε αυτό το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας σε open air και μη κινηματογράφους καθώς και ό,τι άλλο παίζει στις αίθουσες.

Το Stellar Gastro Cinema επιστρέφει ανανεωμένο και Almodóvarικά

Η επιστροφή του θερινού γαστρο-κινηματογραφικού κόνσεπτ γίνεται με την πολυβραβευμένη ταινία "Όλα για τη Μητέρα μου".

Η Νοεμί Μερλάν βγαίνει "στο μπαλκόνι" για τα γυναικεία δικαιώματα

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στις "Μπαλκονάτες", μια εκκεντρική και ανατρεπτική μαύρη κωμωδία πάνω στο αντρικό βλέμμα και τη σύγχρονη γυναικεία εικόνα.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (10-16/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

10 ταινίες που μυρίζουν καλοκαίρι

Οι ταινίες που θα μας κρατήσουν συντροφιά τις μέρες που η Αθήνα θα "βράζει".

To "The birthday party" με τον Γουίλεμ Νταφόε θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Λοκάρνο

Από τον σκηνοθέτη του "Παράθυρο στη Θάλασσα", Μιγκέλ Άνχελ Χιμένεθ, η νέα παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα κι έχει ελληνική παρουσία σε σενάριο και καστ κάνει ποδαρικό στο φεστιβάλ της Ελβετίας.