Araya

3,5

Ποιητική ματιά και πεζή καθημερινότητα συνδυάζονται σε ένα λυρικό εθνογραφικό ντοκουμέντο, το οποίο συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κανών του 1959.

Araya

Η ζωή των φτωχών κατοίκων της Αράγια, μιας χερσονήσου της βορειοανατολικής Βενεζουέλας, η οποία στρέφεται γύρω από την αλιεία και τη σκληρή δουλειά στα ορυχεία αλατιού της περιοχής. Ποιητική ματιά και πεζή καθημερινότητα συνδυάζονται σε ένα λυρικό εθνογραφικό ντοκουμέντο, το οποίο συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κανών του 1959.

Araya - εικόνα 1

Ντοκιμαντέρ το οποίο έκανε πρεμιέ­ρα στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κανών το 1959, απέσπασε το βραβείο των κριτικών (μαζί με το «Χιροσίμα, Αγάπη μου») και ύστερα από σύντομη παρουσία στις αίθουσες εξαφανίστηκε από το διεθνές εμπορικό κύκλωμα, το «Araya» επαναπροβλήθηκε αποκατεστημένο μισόν αιώνα αργότερα στην Μπερλινάλε του 2009. Γυρισμένο από συνεργείο μόλις δύο ατόμων, τη σκηνοθέτιδα Μαργκό Μπενασεράφ και τον διευθυντή φωτογραφίας Τζιουζέπε Νιζόλι, αποτυπώνει με ένα λυρισμό που εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα τη ζωή των φτωχών κατοίκων της Αράγια, μιας χερσονήσου της Βορειοανατολικής Βενεζουέλας, η οποία περιστρέφεται γύρω από την αλιεία και τη σκληρή δουλειά στα αλατωρυχεία.
Με ασπρόμαυρο σε έντονο κοντράστ, τις εικόνες των λευκών πυραμίδων του αλατιού να αποκτούν μια ονειρική διάσταση, τις ανθρώπινες χειρονομίες να διαιωνίζουν ένα χαμένο στο αποικιοκρατικό παρελθόν τελετουργικό και μια αφήγηση που περιγράφει το ιστορικό χρονικό της περιοχής (από τους Ισπανούς κονκισταδόρες του 1500 μέχρι σήμερα), το κομψό νεο-ρεαλιστικό αυτό ντοκουμέντο περιγράφει –αλά Ρόμπερτ Φλάερτι– νοσταλγικά αλλά και πολιτικά καίρια το τέλος μιας­ εποχής, ίσως κι ενός ολόκληρου τρόπου ζωής.

Α/Μ. Βενεζουέλα, Γαλλία. 1959. Διάρκεια: 82΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Araya

3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 1959
  • Διάρκεια: 84 '
  • Μαργκό Μπενασεράφ

Η ζωή των φτωχών κατοίκων της Αράγια, μιας χερσονήσου της βορειοανατολικής Βενεζουέλας, η οποία στρέφεται γύρω από την αλιεία και τη σκληρή δουλειά στα ορυχεία αλατιού της περιοχής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι 51 μικρού μήκους που διαγωνίζονται στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ανακοινώθηκαν οι τίτλοι που διεκδικούν τα βραβεία του τμήματος "Ελληνικές Μικρές Ιστορίες".

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
05/09/2025

Τζένιφερ Λόρενς & Ρόμπερτ Πάτινσον ερωτευμένοι μέχρι θανάτου στο "Die My Love"

Οι πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία της κορυφαίας σκηνοθέτριας Λιν Ράμσεϊ ("Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν").

Η ελληνική "Αρκουδότρυπα" βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας

Το ντεμπούτο των Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου απέσπασε το σημαντικό βραβείο Europa Cinemas Label χάρη στο οποίο η ταινία θα μπορέσει να διανεμηθεί σε σινεμά της Γηραιάς Ηπείρου.

Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Μια εβδομάδα γεμάτη σινεμά που μπορείτε να παρακολουθήσετε ακόμα και εάν δε βρεθείτε στη μακεδονική πόλη.

Είμαστε έτοιμοι για τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη" της γενιάς του TikTok;

Το τρέιλερ της νέας ταινίας της οσκαρικής Έμεραλντ Φένελ ξεσήκωσε το ίντερνετ και τις σινεφίλ συζητήσεις.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (4-10/9)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.