Η Επιστροφή των Νεκρών

Στην αρχή σχηματικό και μπανάλ, το πείραμα τρόμου του ντοκιμαντερίστα Ντέιβιντ Γκελμπ («Jiro Dreams of Sushi») γρήγορα εκτροχιάζεται στο απόλυτα σαχλό και γκροτέσκο.

Η Επιστροφή των Νεκρών

Μια ομάδα επιστημόνων που δουλεύει σε ένα βιοϊατρικό πείραμα καταφέρνει να αναστήσει ένα νεκρό σκυλί, το οποίο όμως αρχίζει να συμπεριφέρεται περίεργα. Στην αρχή σχηματικό και μπανάλ, το πείραμα τρόμου του ντοκιμαντερίστα Ντέιβιντ Γκελμπ («Jiro Dreams of Sushi») γρήγορα εκτροχιάζεται στο απόλυτα σαχλό και γκροτέσκο.

Η Επιστροφή των Νεκρών - εικόνα 1

Κ αι ποιος δεν ξέρει ότι «δεν ζωντανεύουν οι νεκροί, όσο κι αν κλαις δεν ωφελεί»; Στα βιβλία και στις ταινίες τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά βέβαια, αλλά­ κι εκεί η ανατροπή των φυσικών νόμων συνοδεύεται πάντα από μια αναπόδραστη τιμωρία. Από τον Προμηθέα μέχρι τον δόκτορα Φρανκενστάιν και τους «Ταξιδιώτες στην Άλλη Ζωή», λοιπόν, κάτι κακό περιμένει όσους πηγαινοέρχονται από τη ζωή στο θάνατο και η παρέα ερευνητών του Μπέρκλεϊ δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Πρόκειται για μια πενταμελή ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το ζευγάρι Φρανκ και Ζόι (το ’πιασες το υπονοούμενο;) η οποία δουλεύει σε ένα προχωρημένο βιοϊατρικό πείραμα και τελικά καταφέρνει να αναστήσει ένα νεκρό σκυλί. Άμα τη επιστροφή του, εκείνο­ αρχίζει να συμπεριφέρεται όλο και πιο περίεργα, τα πράγματα όμως θα χειροτερέψουν πραγματικά όταν οι χρηματοδότες του εγχειρήματος­ αφαιρέσουν από την ομάδα του Φρανκ το δικαίωμα να συνεχίσει το πείραμα, με αποτέλεσμα εκείνοι να εισβάλουν κρυφά στο εργαστήριο για να αντιγράψουν τα αρχεία της δουλειάς τους. Μέχρι η ταινία μπει για τα καλά στα χωράφια του τρόμου στο δεύτερο μέρος, ο γρυλίζων και αγριοκοιτάζων Ρόκι είναι ό,τι πιο σκιαχτικό συμβαίνει σε μια νωθρή πλοκή που βαδίζει με αυτόματο πιλότο προς το σεναριακά αναπόφευκτο.

Και όταν ένα μοιραίο ατύχημα ανεβάζει επιτέλους την αδρεναλίνη, ο βιντεοκλιπάς και ταλαντούχος ντοκιμαντερίστας («Jiro Dreams of Sushi») Ντέιβιντ Γκελμπ χάνει οριστικά κάθε επαφή­ με τη λογική συνέχεια και ξεφεύγει­ στο γκροτέσκο, επιστρατεύοντας μπανάλ τρομο-λύσεις (πόσες φορές πια να αναβοσβήσουν τα φώτα...), φτηνή ψυχολογική ανάλυση (ένοχες παιδικές αναμνήσεις) και σαχλές φιλοσοφίες περί ζωής, θανάτου, θρησκείας, επιστήμης κι εναλλακτικής εκδοχής της κολάσεως.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 83΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Επιστροφή των Νεκρών

The Lazarus Effect
  • Τρόμου
  • 2015
  • Διάρκεια: 83 '
  • Ντέιβιντ Γκελμπ

Μια ομάδα επιστημόνων που δουλεύει σε ένα βιοϊατρικό πείραμα καταφέρνει να αναστήσει ένα νεκρό σκυλί, το οποίο όμως αρχίζει να συμπεριφέρεται περίεργα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.