Ρυθμοί Αιγαίου

3

Κινηματογραφικά διεισδυτική –αν και γυρισμένη για την τηλεόραση– και εθνογραφικά πολύτιμη καταγραφή μιας «αόρατης», παραμελημένης από πολλές απόψεις Ελλάδας.

Ρυθμοί Αιγαίου

Η ελληνική μουσική παράδοση μέσα από τη νησιωτική ή αγροτική καθημερινότητα παλιών και νέων λυράρηδων από τη Μακεδονία ως την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κινηματογραφικά διεισδυτική –αν και γυρισμένη για την τηλεόραση– και εθνογραφικά πολύτιμη καταγραφή μιας «αόρατης», παραμελημένης από πολλές απόψεις Ελλάδας.

Ρυθμοί Αιγαίου - εικόνα 1

Σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ για τη μεγάλη («Άιμαν», «Ιδρωμένα Αλώνια», «Περάσματα Από τον Παράδεισο») και τη μικρή οθόνη («Ιερά Μονοπάτια») που αναδεικνύουν μια Ελλάδα μακριά από την ιλιγγιώδη αστική καθημερινότητα, σιωπηλό φύλακα της παράδοσης, ο πρόωρα χαμένος Γιάννης Λάμπρου (1954-2011) γύρισε πριν από σχεδόν μία δεκαετία τους «Λυράρηδες του Αιγαίου», μια σειρά 16 τηλεοπτικών επεισοδίων για την ΕΤ3. Το αρχικό σχέδιό του για μια κινηματογραφική ταινία ολοκληρώθηκε τελικά από τους συνεργάτες του (ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας συνυπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία), οι οποίοι μοντάρισαν δεξιοτεχνικά, διά χειρός Αμαλίας Πορλίγκη, τόσο χρησιμοποιημένο όσο και ανέκδοτο υλικό χρόνων.

Ο συνδυασμός μάς ταξιδεύει σε μια αόρατη, παραμελημένη βαλκανική γωνιά, αποθησαυρίζει ήχους, μελωδίες και την ατμόσφαιρα των συλλογικών λαϊκών γιορτών, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα το πορτρέτο παλιών και νέων λυράρηδων από τη Μακεδονία, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Είναι τέτοια η δύναμη των εικόνων της φύσης, του ανθρώπινου λόγου και της σκηνοθετικής απλότητας (στην παράδοση του Ζαν Ρους), που κάνει τους στίχους των Παλαμά και Χέλντερλιν, οι οποίοι ακούγονται διά στόματος Δήμου Αβδελιώδη, να φαντάζουν σαν περιττή, λόγια πολυτέλεια.

Ελλάδα. 2013. Διάρκεια: 100΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ρυθμοί Αιγαίου

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2013
  • Διάρκεια: 100 '
  • Γιάννης Λάμπρου

Η ελληνική μουσική παράδοση μέσα από τη νησιωτική ή αγροτική καθημερινότητα παλιών και νέων λυράρηδων από τη Μακεδονία ως την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
01/05/2024

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.