Annie

2

Σύγχρονη, αλλά μάλλον αδέξια και άνευρη μεταφορά ενός διάσημου μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κινηματογραφική αύρα της Νέας Υόρκης.

Annie

Μεγαλώνοντας σε έναν κοιτώνα για ορφανά παιδιά, η θαρραλέα και αισιόδοξη Άνι αναζητά με πείσμα τους αληθινούς γονείς της. Η ζωή της θα αλλάξει όμως απρόοπτα όταν βρεθεί στο δρόμο του εργασιομανή επιχειρηματία και υποψήφιου δημάρχου Γουίλ Στακς, ο οποίος θα την υιοθετήσει για προεκλογικούς λόγους. Σύγχρονη, αλλά μάλλον αδέξια και άνευρη μεταφορά ενός διάσημου μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κινηματογραφική αύρα της Νέας Υόρκης.

Annie - εικόνα 1

Ενα ποίημα («Little orphant Annie» του Τζέιμς Ράιλι) που έγινε κόμικς («Little orphan Annie» του Χάρολντ Γκρέι) και αυτό με τη σειρά του έγινε­ βραβευμένο με 7 Τόνι μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ («Annie», σε μουσική Τσαρλς Στράους και στίχους του Μάρτιν Τσάρνιν). Το 1982, πέντε χρόνια μετά τη νεοϋορκέζικη πρεμιέρα του, μεταφέρθηκε αμήχανα στο σινεμά από έναν βαριεστημένο Τζον Χιούστον και με πρωταγωνιστές τους Άλμπερτ Φίνεϊ, Κάρολ Μπαρνέτ και την 11χρονη Άιλιν Κουίν. Πανάκριβη παραγωγή, σημείωσε μέτρια εισπρακτική καριέρα και απέσπασε 2 υποψηφιότητες για Όσκαρ, 3 για Χρυσές Σφαίρες και 5 για… Χρυσά Βατόμουρα.
Η τωρινή διασκευή του Γουίλ Γκλουκ («Easy A», «Όχι Μόνο Φίλοι») και της συν-σεναριογράφου Αλίν Μπρος ΜακΚένα («Ο Διάβολος Φοράει Prada») μεταφέρει τη μικρή Άνι από το 1933 της Μεγάλης Ύφεσης στο σύγχρονο Χάρλεμ, όπου μεγαλώνει σε έναν κοιτώνα για ορφανά παιδιά. Παρά τα καψόνια της άκαρδης και μπεκρούς ιδιοκτήτριας, η θαρραλέα κι αισιόδοξη Άνι δεν το βάζει κάτω, ελπίζοντας πως μια μέρα θα ξαναβρεί τους αληθινούς γονείς της.

Annie - εικόνα 2

Η ζωή της θα αλλάξει όμως απρόοπτα όταν βρεθεί στο δρόμο του εργασιομανούς επιχειρηματία και υποψήφιου δημάρχου Γουίλ Στακς, ο οποίος θα την υιοθετήσει για προεκλογικούς λόγους. Σκηνοθετημένη straightforward και προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την κινηματογραφική αύρα της ηλιόλουστης Νέας Υόρκης, η ταινία του Γκλουκ μοιάζει και αυτή αποπροσανατολισμένη, μπερδεμένη ανάμεσα σε ενδιαφέρουσες, αλλά άκρως ενήλικες αναφορές (διαπλοκή πολιτικής και οικονομικών συμφερόντων), φτωχής χορογραφίας μουσικά νούμερα, άτεχνα διεκπεραιωμένες υποπλοκές (η «ανακάλυψη» των χαμένων γονέων) κι ένα αταίριαστο καστ – μόνο ο Τζέιμι Φοξ έχει μπει τόσο στο τραγουδιστικό όσο και στο ερμηνευτικό πετσί του ρόλου του, με την Κουβενζανέ Γουάλις των «Μυθικών Πλασμάτων του Νότου» να χοροπηδά δεξιά και αριστερά χαριτωμένα, αλλά ακαθοδήγητα. Τα καινούργια τραγούδια (το «Opportunity» ήταν υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα), τέλος, ελάχιστα ανανεώνουν τη μελωδική ψυχή του κλασικού μιούζικαλ, στο οποίο προφανώς θα αργήσει πολύ να δοθεί ακόμη μία σινε-ευκαιρία.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Annie

2
  • Μιούζικαλ
  • 2014
  • Διάρκεια: 118 '
  • Γουίλ Γκλουκ

Μεγαλώνοντας σε έναν κοιτώνα για ορφανά παιδιά, η θαρραλέα και αισιόδοξη Άνι αναζητά με πείσμα τους αληθινούς γονείς της. Η ζωή της θ’ αλλάξει όμως απρόοπτα όταν βρεθεί στο δρόμο του εργασιομανή επιχειρηματία και υποψήφιου δημάρχου Γουίλ Στακς, ο οποίος θα την υιοθετήσει για προεκλογικούς λόγους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.