Όμορφη Νιότη

3

Ανεργία, social media και συναισθηματικά αδιέξοδα στη ρεαλιστική καταγραφή μιας κυρίαρχης νοτιοευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Όμορφη Νιότη

Ο Κάρλος και η Ναταλία είναι ένα ζευγάρι νεαρών ερωτευμένων που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα στη σύγχρονη Μαδρίτη. Για να εξοικονομήσουν χρήματα συμμετέχουν σε μια ερασιτεχνική ταινία πορνό, αλλά η ζωή τους θα πάρει απροσδόκητη τροπή όταν η Ναταλία μείνει ξαφνικά έγκυος. Ανεργία, social media και συναισθηματικά αδιέξοδα στη ρεαλιστική καταγραφή μιας κυρίαρχης νοτιοευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Όμορφη Νιότη - εικόνα 1

Ο Κάρλος και η Ναταλία είναι ένα ζευγάρι νεαρών ερωτευμένων που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα στη σύγχρονη Μαδρίτη. Στη «Μοναξιά» του 2007 ήταν πέντε γυναίκες αυτές οι οποίες έρχονταν αντιμέτωπες με τη μαδριλένικη καθημερινότητα, με τον Χάιμε Ροζάλες να υιοθετεί και πάλι έναν ντοκιμαντερίστικο, ελάχιστα­ στιλιζαρισμένο τρόπο παρακολούθησης της αλληλεπίδρασης της ισπανικής πρωτεύουσας και των κατοίκων της. Κολλώντας στα πρόσωπα και τα σώματα, η κάμερά του αποκτά άμεση επαφή με τους ορκισμένους να πορευτούν από κοινού ήρωες (σαν να προσπαθεί να τους ενώσει ακόμη πιο σφιχτά), ό,τι όμως παραμονεύει έξω από το κάδρο είναι αποφασισμένο να τους κρατήσει χωριστά. Ακριβώς αυτήν την αντίθεση, η οποία ξεκινά αθόρυβα και γιγαντώνεται σε δύναμη που καταστρέφει ζωές, επιχειρεί να περιγράψει η «Όμορφη Νιότη», που βλέπει τα οικονομικά προβλήματα να πιέζουν από την αρχή τους δύο χαλαρούς 20άρηδες. Για να εξοικονομήσουν χρήματα, εκείνοι δεν θα διστάσουν ακόμη και να πρωταγωνιστήσουν σε μια ερασιτεχνική ταινία πορνό, αλλά η ζωή τους θα πάρει απροσδόκητη τροπή όταν η Ναταλία μείνει ξαφνικά έγκυος. Μια σεναριακή στροφή η οποία δεν συνοδεύεται από μελοδραματική φόρτιση και βρίσκει το λιγότερο ξένοιαστο πλέον ζευγάρι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει μαζί την πρόκληση της ανατροφής ενός παιδιού.

Όμορφη Νιότη - εικόνα 2

Επιστρατεύοντας αυτοσχεδιασμούς, υλικό σε 16 mm και εικόνες που τράβηξαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, ο Χάιμε Ροζάλες καταγράφει με απέριττη αμεσότητα μια κυρίαρχη νοτιο-ευρωπαϊκή πραγματικότητα «παγιδευμένη» ανάμεσα στην ανεργία, στα social media και τα κάθε λογής συναισθηματικά αδιέξοδα. Αν και φλερτάρει με τη γοητεία της μιζέριας, ο 45χρονος Καταλανός σκηνοθέτης δεν της παραδίδεται, «παλεύοντας» άλλοτε με διαλογικές σεκάνς (οι άντρες μιλούν για το Google και οι γυναίκες για τη δουλειά), άλλοτε με τολμηρές αφηγηματικές ελλείψεις και άλλοτε με εικόνες-μέσα-στις-εικόνες να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο το δημόσιο (πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό) εισβάλλει στο (δια)προσωπικό και το μετατρέπει σε… πολίτη τρίτης διαλογής στη Γερμανία.

Ισπανία, Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Όμορφη Νιότη

Hermosa Juventud
3
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 102 '
  • Χάιμε Ροζάλες

Ο Κάρλος και η Ναταλία είναι ένα ζευγάρι νεαρών ερωτευμένων που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα στη σύγχρονη Μαδρίτη. Για να εξοικονομήσουν χρήματα συμμετέχουν σε μια ερασιτεχνική ταινία πορνό, αλλά η ζωή τους θα πάρει απροσδόκητη τροπή όταν η Ναταλία μείνει ξαφνικά έγκυος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι πολυβραβευμένες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Χρυσοί Φοίνικες, Όσκαρ και τίτλοι που σάρωσαν διεθνή φεστιβάλ μαζί με πολλά ακόμα διακριμένα φιλμ που παίζονται στις σκοτεινές αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/10/2025

Ο Άντρες Βέγιελ έκανε ένα ντοκιμαντέρ για το ναζισμό, το σινεμά και το σκότος της Λένι Ρίφενσταλ

Μία από τις πιο ξεχωριστές ταινίες της χρονιάς ρίχνει φως στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα μιας δημιουργού που άλλαξε το ρου της κινηματογραφικής ιστορίας.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τους κινηματογραφόφιλους να παρακολουθήσουν τις ελληνικές σπουδαστικές ταινίες του φετινού προγράμματος στον κινηματογράφο Ίριδα.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (16-22/10)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

"Αρκουδότρυπα και "Βουγονία" ένα βήμα πριν τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου

Οι δύο ταινίες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που οδηγεί στην 38η απονομή των δαφνών της.

10 ταινίες με πρωταγωνιστές αξιαγάπητα κατοικίδια

Ο κινηματογράφος μέσα από τις ζωές των κατοικίδιων μας είναι πιο συναρπαστικός, διασκεδαστικός και πολύχρωμος.

Σεμινάριο για ένα "Σινεμά στα Άκρα: Από το Δόγμα 95 στο Weird Wave"

Ο κριτικός κινηματογράφου του "α", Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, παρουσιάζει μια σειρά συναντήσεων γύρω από τα τολμηρότερα κινηματογραφικά ρεύματα των τελευταίων ετών.