Ημέρες Έκλειψης

2,5

Αφηγηματικά αντισυμβατικό δράμα επιστημονικής φαντασίας βασισμένο σε ιστορία των συγγραφέων του «Στάλκερ», το οποίο ο πρώιμος Σοκούροφ («Ρώσικη Κιβωτός») προσπαθεί να μετατρέψει σε φιλοσοφικο-πολιτική αλληγορία.

Ημέρες Έκλειψης

Σε ένα απομονωμένο χωριό του Τουρκμενιστάν, ένας νεαρός ιδεαλιστής γιατρός προσπαθεί να βοηθήσει τους ντόπιους και να ολοκληρώσει μια εργασία, αλλά μια σειρά από παράξενα γεγονότα αρχίζουν να επηρεάζουν τη λογική και τη συνείδησή του. Αφηγηματικά αντισυμβατικό δράμα επιστημονικής φαντασίας βασισμένο σε ιστορία των συγγραφέων του «Στάλκερ», το οποίο ο πρώιμος Σοκούροφ («Ρώσικη Κιβωτός») προσπαθεί να μετατρέψει σε φιλοσοφικο-πολιτική αλληγορία.

Ημέρες Έκλειψης - εικόνα 1

Στην τρίτη του ταινία μυθοπλασίας ο γνωστός πλέον στο διεθνές φεστιβαλικό κοινό Αλεξάντρ Σοκούροφ («Ρώσικη Κιβωτός», «Φάουστ») διασκευάζει σεναριακά μια ιστορία των αδερφών Στρουγκάτσκι, συγγραφέων του ταρκοφσκικού «Στάλκερ», το οποίο ο ίδιος προσπαθεί να μιμηθεί –δημιουργικά προς τιμήν του– σε ατμόσφαιρα και ύφος. Το υποβλητικό ντεκόρ προσφέρει ένα απομονωμένο χωριό του Τουρκμενιστάν, όπου ένας νεαρός ιδεαλιστής γιατρός προσπαθεί να βοηθήσει τους εξαθλιωμένους κατοίκους και ταυτόχρονα να ολοκληρώσει μια εργασία, αλλά μια σειρά από παράξενα γεγονότα επηρεάζει τη λογική και τη συνείδησή του.
Το σταδιακό ολίσθημά του προς την τρέλα (;) κινηματογραφείται με ένα αφηγηματικά αντισυμβατικό στιλιζάρισμα που εντυπωσιάζει, αλλά από ένα σημείο και μετά περισσότερο περιπλέκει παρά υποβάλλει τον υπαρξιακά ασφυκτικό εφιάλτη στον οποίο προσπαθεί να μας βυθίσει ο σκηνοθέτης. Οπτικά καινοτόμος, ο Σοκούροφ συνδυάζει ωμό ντοκιμαντερίστικο ρεαλισμό με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, αιφνιδιάζει με τις τολμηρές ιδέες του, αλλά δεν μπορεί να ελέγξει απόλυτα το χειμαρρώδες υλικό του, το οποίο κουβαλά και μια ξεκάθαρα καταγγελ­τική αλληγορία για την υπό κατάρρευση σοβιετική κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα.

Έγχρ., Α/Μ. Σοβιετική Ένωση. 1988. Διάρκεια: 137΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ημέρες Έκλειψης

Dni Zatmeniya / Days of the Eclipse
2,5
  • Σινεφίλ
  • 1988
  • Διάρκεια: 139 '
  • Αλεξάντρ Σοκούροφ

Σε ένα απομονωμένο χωριό του Τουρκμενιστάν, ένας νεαρός ιδεαλιστής γιατρός προσπαθεί να βοηθήσει τους ντόπιους και να ολοκληρώσει μια εργασία, αλλά μια σειρά από παράξενα γεγονότα αρχίζουν να επηρεάζουν τη λογική και τη συνείδησή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
11/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο teaser του "Megalopolis" ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καταργεί τη λογική

Ο Άνταμ Ντράιβερ ρισκάρει τη ζωή του στο πρώτο απόσπασμα από την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη.

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.