Σταχτοπούτα

2

Το πασίγνωστο παραμύθι του Σαρλ Περό διασκευάζεται φαντασμαγορικά, μα εντελώς ακαδημαϊκά από τον Κένεθ Μπράνα.

Σταχτοπούτα

Όταν πρώτα η μητέρα της και κατόπιν ο πατέρας της, ο οποίος έχει εν τω μεταξύ ξαναπαντρευτεί, πεθαίνουν απροσδόκητα, η καλόκαρδη Σταχτοπούτα μετατρέπεται σε υπηρέτρια της άστοργης μητριάς της και των δυο κακομαθημένων θυγατέρων της. Η τύχη της όμως μοιάζει να αλλάζει όταν γνωρίζει και γοητεύει τον νεαρό πρίγκιπα του βασιλείου Κιτ. Το πασίγνωστο παραμύθι του Σαρλ Περό διασκευάζεται φαντασμαγορικά, μα εντελώς ακαδημαϊκά από τον Κένεθ Μπράνα.

Σταχτοπούτα - εικόνα 1

Μετά το απόλυτα επιτυχημένο πείραμα­ του «Maleficent», η Disney συνεχίζει να επενδύει στις live action κινηματογραφικές μεταφορές κλασικών παραμυθιών, περνώντας τώρα ίσως στο διασημότερο όλων και σίγουρα στο πλέον επιδραστικό διαχρονικά, τη «Σταχτοπούτα». Αν όμως το «Maleficent» ήταν μια ευφάνταστη, mainstream διασκευή της «Ωραίας κοιμωμένης» (ας μη μιλήσουμε για το πολύ πιο προχωρημένο «Τα Μυστικά του Δάσους»), η προσέγγιση του σεναριογράφου Κρις Γουέιτζ («Για Ένα Αγόρι», «Το Αστέρι του Βορρά») στη γνωστή τοις πάσι ιστορία του Σαρλ Περό είναι απόλυτα συγκρατημένη και συντηρητική.
Σύμφωνα με αυτή, μετά το θάνατο της μητέρας της, που της είχε εμφυσήσει την πίστη στο θάρρος και στην καλοσύνη, η Σταχτοπούτα χάνει ξαφνικά και τον πολυαγαπημένο πατέρα της, ο οποίος είχε εν τω μεταξύ ξαναπαντρευτεί. Έτσι η καλόκαρδη ορφανή μετατρέπεται σε υπηρέτρια της άστοργης μητριάς της και των δύο κακομαθημένων θυγατέρων της, έχοντας ως μόνη συντροφιά τέσσερα χαριτωμένα, πεινασμένα ποντικάκια. Η τύχη της όμως μοιάζει­ να αλλάζει όταν γνωρίζει και γοητεύει τον νεαρό πρίγκιπα Κιτ, για χάρη του οποίου θα βρεθεί –με τα γυάλινα γοβάκια της και τη βοήθεια της Καλής Νεράιδας– στο παλάτι και στο μεγάλο βασιλικό χορό.

Σταχτοπούτα - εικόνα 2

Από τους βραβευμένους με συνολικά 6 Όσκαρ Σάντι Πάουελ στα κοστούμια και Ντάντε Φερέτι στα σκηνικά μέχρι τον διευθυντή φωτογραφίας των «Mamma mia!» και «Thor» Χάρη Ζαμπαρλούκο και τον μόνιμο μουσικό συνεργάτη του Κένεθ Μπράνα Πάτρικ Ντόιλ (μελωδικά πλούσιο και γεμάτο το σάουντρακ), ένα κορυφαίο επιτελείο καλλιτεχνικών συντελεστών συνθέτει το παραμυθένια φαντασμαγορικό θέαμα, ενορχηστρωμένο τακτοποιημένα και προσεκτικά από τον (πρώην) σαιξπηρικό σκηνοθέτη του «Ερρίκος Ε΄». Πολλά ψηφιακά εφέ αλλά κι εσωτερικά γυρισμένα σε φιλμ, κανένα σεναριακό ή αφηγηματικό ρίσκο, αναφορές στον Ρενουάρ, τον Ντάγκλας Σερκ και τους Πάουελ και Πρεσμπέργκερ. Το σύνολο διαθέτει μια ακαδημαϊ­κή οικειότητα για την πλειονότητα των νεαρών θηλυκών θεατών, γι’ αυτό στα καθ’ ημάς προβάλλεται και μεταγλωττισμένο στα ελληνικά.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Σταχτοπούτα

Cinderella
2
  • Φαντασίας
  • 2015
  • Διάρκεια: 112 '
  • Κένεθ Μπράνα

Όταν πρώτα η μητέρα της και κατόπιν ο πατέρας της, ο οποίος έχει εν τω μεταξύ ξαναπαντρευτεί, πεθαίνουν απροσδόκητα, η καλόκαρδη Σταχτοπούτα μετατρέπεται σε υπηρέτρια της άστοργης μητριάς της και των δυο κακομαθημένων θυγατέρων της. Η τύχη της όμως μοιάζει να αλλάζει όταν γνωρίζει και γοητεύει τον νεαρό πρίγκιπα του βασιλείου Κιτ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

To PLEASURE & DISOBEDIENCE επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο CYPHER

Art films, exploitation films, ντοκιμαντέρ, εργαστήρια πειραματικού βίντεο και άλλα καινοτόμα φορμά έρχονται σε πρώτο πλάνο στη φετινή διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
13/12/2025

Ταινίες με σασπένς που βλέπουμε στους κινηματογράφους (11-17/12)

Απαγωγές, απρόβλεπτες καταστάσεις και τραγικές εξελίξεις θα βρείτε στις προτάσεις μας για αυτή την εβδομάδα.

Νεφέλη Γκαμπάντ, ποια είναι τα highlights του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Η επιμελήτρια και προγραμματίστρια του φεστιβάλ μας προτείνει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε λίγο πριν το φινάλε.

Οι μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 38ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Τρία διαφορετικά masterclasses από τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Καλιοδήμο και τον σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Μενέλαο Κυρλίδη και ξεχωριστές προβολές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ο Ράντου Ζούντε δεν πιστεύει πως οι ταινίες του θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά θα σας κάνουν να σκεφτείτε το πώς

Συναντήσαμε τον κορυφαίο Ρουμάνο σκηνοθέτη λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του "Kontinental ‘25" στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αναπλιού επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει την πολυμορφία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία της περιοχής του Ναυπλίου, συνδυάζοντας καλλιτεχνική ποιότητα και εκπαιδευτική στόχευση.

Τσίε Χαγιακάουα: Από τον Χιροκάζου Κόρε-έντα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Μετά το φουτουριστικό "Πλάνο 75", η Γιαπωνέζα σκηνοθέτρια του "Ρενουάρ" αλλάζει ύφος και μιλάει για την τρυφερή, ονειρική και ιμπρεσιονιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία την οδήγησε ως το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.