Οι 6 καλύτερες ταινίες χωρίς λόγια της τελευταίας δεκαετίας

Γυρισμένη εξολοκλήρου στη νοηματική γλώσσα, η πολυβραβευμένη στις Κάνες «Φυλή» από την Ουκρανία μάς θυμίζει πως το βωβό σινεμά έχει (περίοπτη) θέση ακόμη και σήμερα.

Οι 6 καλύτερες ταινίες χωρίς λόγια της τελευταίας δεκαετίας

Γυρισμένη εξολοκλήρου στη νοηματική γλώσσα, η πολυβραβευμένη στις Κάνες «Φυλή» από την Ουκρανία μάς θυμίζει πως το βωβό σινεμά έχει (περίοπτη) θέση ακόμη και στις μεγάλες οθόνες του 21ου αιώνα.

Blancanieves (2012)

Βραβευμένο με 10 Γκόγια, το ισπανικό «The Artist» είναι ένας πρωτότυπος, συναρπαστικός φόρος τιμής στη δύναμη του θεάματος, τη διαχρονική μαγεία του παραμυθιού και τη γοητεία του κλασικού σινεμά. Μια γνήσια κινηματογραφική έκπληξη.

The Artist (2011)

Απολαυστικός, ασπρόμαυρος και βωβός φόρος τιμής στη χρυσή εποχή του σινεμά, χωρίς καμιά διάθεση μεταμοντέρνας «αποδόμησης». Αντιγραφή και πρωτοτυπία πάνε χέρι χέρι, καθώς όλα τα κλισέ της ελαφριάς κωμωδίας, της εξωτικής περιπέτειας, του σλάπστικ, του μιούζικαλ και του ερωτικού δράματος συσσωρεύονται και συμπλέκονται σε 100 μαγικά λεπτά, θυμίζοντάς μας τι χάθηκε από τη μεγάλη οθόνη και τι έχει απομείνει ακόμη εκεί. Η βράβευση της ταινίας στις Κάνες (για την ερμηνεία του Ντιζαρντέν) ήταν η αρχή μιας αποθεωτικής φεστιβαλικής κι εμπορικής καριέρας, η οποία συνεχίστηκε με τα βραβεία των Αμερικανών κριτικών (Νέας Υόρκης, Βοστόνης, Ουάσινγκτον, Σαν Ντιέγκο), τρεις Χρυσές Σφαίρες και πέντε Όσκαρ (καλύτερη ταινία και στις δύο απονομές).

La Antena (2007)

Εντυπωσιακή κινηματογραφική γραφή (με στοιχεία του φανταστικού, του γερμανικού εξπρεσιονισμού και του βωβού κινηματογράφου) σε μια ιστορία κοινωνικής καταστολής, γεμάτη αλληγορίες, συμβολισμούς και άφθονο λυρισμό.

Το Αγόρι και O Κόσμος (2013)

Αναζητώντας τον πατέρα του, ένα αγόρι ξεκινά ένα ταξίδι ανακάλυψης του κόσμου που το περιβάλλει. Εικαστικά πανέμορφο παραμύθι του Βραζιλιάνου Άλε Αμπρέου, με πρωτότυπη αισθητική, γοητευτική μουσική και αφυπνιστικά μηνύματα. Μια ξεχωριστή –μακριά από τα χολιγουντιανά πρότυπα– πρόταση στο χώρο του σύγχρονου animation, η οποία, χωρίς διαλόγους, αξιοποιεί δημιουργικότατα τον ήχο.

Brand Upon the Brain! (2006)

Εμβληματική μορφή του πρωτοπο­ριακού σινεμά, ο Καναδός Γκάι Μάντιν («Η Πιο Λυπητερή Μουσική του Κόσμου») γυρίζει σε εννιά ημέρες και με μόλις 40.000 δολάρια ένα ανορθόδοξο, ψευδο-αυτοβιογραφικό δράμα με στοιχεία θρίλερ, που φιγουράρει σε πολλές λίστες με τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας. Βωβό, προβάλλεται με ζωντανή αφήγηση.

Η Φυλή (2014)

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ουκρανού Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκι ήταν μία από τις μεγάλες εκπλήξεις του τελευταίου Φεστιβάλ Κανών. Βραβευμένο στο τμήμα Εβδομάδα Κριτικής αλλά και στα Ευρωπαϊκά Βραβεία, είναι γυρισμένο σε ένα οικοτροφείο κωφάλαλων, με φυσικούς ήχους και χωρίς διαλόγους (ούτε υπότιτλους). Μια τολμηρή κινηματογραφική πρόταση, υπόδειγμα σκηνοθετικής αποτελεσματικότητας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".