Ο Κύριος Μόρντεκαϊ

2

Κωμική περιπέτεια της σχολής του «Ροζ Πάνθηρα», χωρίς καμιά ευρηματική ιδέα ανανέωσης της παλιομοδίτικης συνταγής και τον Τζόνι Ντεπ αιχμάλωτο σε μια καρικατουρίστικη μανιέρα.

Ο Κύριος Μόρντεκαϊ

Κωμική περιπέτεια της σχολής του «Ροζ Πάνθηρα», χωρίς καμιά ευρηματική ιδέα ανανέωσης της παλιομοδίτικης συνταγής και τον Τζόνι Ντεπ αιχμάλωτο σε μια καρικατουρίστικη μανιέρα.

Ο Κύριος Μόρντεκαϊ - εικόνα 1

Ποιος είναι ο κ. Μόρντεκαϊ­; Γεννημένος στα ’70s από την πένα του Βρετανού συγγραφέα Κίριλ Μπονφιλιόλι­, πρωταγωνίστησε σε τέσσερις (η μία ημιτελής) κωμικές περιπέτειες­ ως αριστοκράτης έμπορος τέχνης­ με εκκρεμή νομικά και οικονομικά­ προβλήματα, συχνά αντιμέτωπος με τις διωκτικές αρχές, κάθε λογής κακοποιούς, ακόμη και κατα­σκόπους. Ενσαρκωμένος από τον Τζόνι Ντεπ (μια προφανής αν κι ελάχιστα… βρετανική επιλογή­), στην πρώτη κινηματογραφική εξόρμησή του εξαναγκάζεται από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τον επιθεωρητή Μάρτλαντ, ερωτικό του αντίζηλο, να βρει έναν κλεμμένο πίνακα του Γκόγια προτού πέσει στα χέρια ενός επικίνδυνου τρομοκράτη.

Αν κι ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους χολιγουντια­νούς σεναριογράφους, υπεύθυνος για αριστουργήματα όπως η «Υπόθεση Καρλίτο» και σουξέ όπως τα «Jurassic Park», «Spider-man» κι «Επικίνδυνη Αποστολή», ο Ντέιβιντ Κεπ κρατά εδώ μόνον το ρόλο του σκηνοθέτη (είχε συνεργαστεί ξανά με τον Ντεπ στο «Μυστικό Παράθυρο»), αφήνοντας τη σεναριακή διασκευή του «Don’t point that thing at me», πρώτου μυθιστορήματος της σειράς του Μπονφιλιόλι, στον νεόκοπο Έρικ Άρονσον. Αναζητώντας το ρετρό πνεύμα αναλόγων ανάλαφρων σινε-περιπετειών των δεκαετιών του ’50 και του ’60 καθώς και της ανεπανάληπτης συνταγής του «Ροζ Πάνθηρα», ο Άρονσον παραδίδει ένα κατά στιγμές διασκεδαστικό, αλλά άνισο και υπερβολικά φαρσικό πρώτο υλικό, το οποίο σκηνοθετείται με φανερή­ αμηχανία κι ερμηνεύεται με υπερβολικά παρωδιακή διάθεση.

Αν και διαθέτει σπιρτόζικους, καταιγιστικά ατακαδόρικους διαλόγους, προσεγμένη καλλιτεχνική διεύθυνση κι ένα κοσμοπολίτικο σετάρισμα (Λονδίνο, Χονγκ Κονγκ, Μόσχα, Λος Άντζελες), το βασικό πρόβλημα του «Κυρίου Μόρντεκαϊ» είναι το αναποφάσιστο αφηγηματικό του ύφος, το οποίο δυσκολεύεται να συνδυάσει πειστικά πνευματώδες χιούμορ και θεαματική δράση. Ο Τζόνι Ντεπ αναλαμβάνει να «μοντάρει» με την ερμηνευτική παρουσία του το ετερογενές υλικό δημιουργώντας μια χαριτωμένα αντιπαθή περσόνα που θυμίζει Πίτερ Σέλερς, Τέρι Τόμας και… Όστιν Πάουερς. Όταν του επιτρέπουν οι γκριμάτσες και δεν τον κρεμούν τα άστοχα γκαγκ, καταφέρνει να σκορπίσει μερικά χαμόγελα, όχι όμως και να διασώσει το συνολικό τελικό αποτέλεσμα.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κύριος Μόρντεκαϊ

Mortdecai
2
  • Περιπέτεια
  • 2015
  • Διάρκεια: 106 '
  • Ντέιβιντ Κεπ

Ο Τσάρλι Μόρντεκαϊ, ένας έμπορος τέχνης με πολλές νομικές και οικονομικές εκκρεμότητες, εξαναγκάζεται από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες να βρει έναν κλεμμένο πίνακα του Γκόγια προτού αυτός πέσει στα χέρια ενός επικίνδυνου τρομοκράτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αποκατεστημένες και υπέροχες": Ταινίες που ξεχάστηκαν στο χρόνο ζωντανεύουν στην οθόνη

Το 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει με διαμαντάκια από το παγκόσμιο σινεμά και βωβά αριστουργήματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/11/2025

Οδηγός επιβίωσης για το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Αθήνας 2025 powered by ΔΕΗ

Το αγαπημένο σινε-event των ανήλικων σινεφίλ σηκώνει αυλαία για όγδοη φορά και από 10-16/11 μας ταξιδεύει σε ένα συναρπαστικό κόσμο θεαματικής φαντασίας, αλλά και κοινωνικού προβληματισμού. Αυτά είναι τα highlights του πλούσιου, πολυσυλλεκτικού προγράμματός του.

Το cult αριστούργημα "Το Κλάμα Βγήκε απ’ τον Παράδεισο" ξανά στην μεγάλη οθόνη

Η θρυλική ταινία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου επιστρέφει στον Δαναό για μια μοναδική προβολή, φέρνοντας μαζί της γέλιο, συγκίνηση και ένα καστ γεμάτο αγαπημένους ηθοποιούς.

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφος την Πέμπτη 05/11

Η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι το highlight μιας εβδομάδας η οποία περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή του "Predator", τρόμο, πυγμαχικό δράμα, animation και δυο ντοκιμαντέρ πάνω στην ισραηλοπαλαιστινιακή διαμάχη.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στους κινηματογράφους τον Νοέμβριο

Ο νέος Λάνθιμος, οσκαρικά φαβορί και πολυαναμενόμενα arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Τα animation που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Όλες οι ταινίες κινουμένων σχεδίων, το πιο αγαπητό κινηματογραφικό είδος των (ανηλίκων) Ελλήνων θεατών, οι οποίες προβάλλονται στις σκοτεινές αίθουσες.

Οι 10 καλύτερες ταινίες τρόμου του 21ου αιώνα που δεν έχετε δει

Αξέχαστα "στοιχειωτικά" horror movies που κερνάνε ανατριχίλες διαρκείας.