Για Πάντα

2

Η αστική αλλοτρίωση προσεγγίζεται με αντονιονικό, χαμηλότονο τρόπο και μια (υπερβολικά) μινιμαλιστικής πλοκής ιστορία από την ευαίσθητη δημιουργό της «Χρυσόσκονης».

Για Πάντα

Η αστική αλλοτρίωση προσεγγίζεται με αντονιονικό, χαμηλότονο τρόπο και μια (υπερβολικά) μινιμαλιστικής πλοκής ιστορία από την ευαίσθητη δημιουργό της «Χρυσόσκονης».

Για Πάντα - εικόνα 1

Ένας άντρας, μια γυναίκα, μια μεγαλούπολη. Η Μαργαρίτα Μαντά (βοηθός του Θ. Αγγελόπουλου και σκηνοθέτις της «Χρυσόσκονης») επιχειρεί να μας διηγηθεί μια σύγχρονη ιστορία αλλοτρίωσης, μοναξιάς αλλά κι ερωτικής υπόσχεσης με τα βασικά δραματικά υλικά. Τον Κώστα, έναν 50άρη οδηγό στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, και την Άννα, μια πωλήτρια ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, την οποία εκείνος βλέπει κάθε πρωί στο τρένο. Ελάχιστοι διά­λογοι και μια (υπερβολικά) μινιμαλιστική πλοκή τούς συνοδεύουν καθώς περιφέρονται σε μια «αποχρωματισμένη», κατοικημένη θαρρείς από φαντάσματα Αθήνα, την οποία τεμαχίζουν οι ατελείωτες σιδηροδρομικές γραμμές (χτισμένες στην κοίτη αρχαίων ποταμών). Με λιτά πλάνα κι εκφραστικά βλέμματα η Μαντά περιγράφει με σαφήνεια ένα απάνθρωπο αστικό τοπίο. Φυτεύει μέσα του την ελπίδα και αφήνει τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους με μια αντονιονική αποστασιοποίηση κι έναν αγγελοπουλικό συμβολισμό (τα τρένα, η θάλασσα, η συννεφιά, η σιωπή) που «αντανακλούν» την ψυχολογία των ηρώων και τη σχέση τους με την πόλη και την ιστορία της. Υλικό το οποίο θα δικαιολογούσε μια στιλάτη μικρού μήκους ταινία, όχι όμως κι ένα μυθοπλαστικά ισχνό, γι’ αυτό και κινηματογραφικά φλύαρο δράμα διάρκειας μιάμισης ώρας.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 87΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Για Πάντα

2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 87 '
  • Μαργαρίτα Μαντά

Ο Κώστας, ένας μοναχικός 50άρης οδηγός στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, βλέπει κάθε πρωί στο τρένο την Άννα, μια πωλήτρια ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Όταν ένα γεγονός θα ανατρέψει τη ρουτινιάρικη καθημερινότητά του, θα αποφασίσει να την προσεγγίσει και να της μιλήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.