Οι 10 καλύτερες σκανδιναβικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας

Με αφορμή την κυκλοφορία του εξαιρετικού σουηδικού φιλμ «Ανωτέρα Βία» παρουσιάζουμε το top ten σκανδιναβικών ταινιών της τελευταίας δεκαετίας.

Οι 10 καλύτερες σκανδιναβικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας

Το σινεμά της Σκανδιναβίας έχει κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια δημιουργικό limit-up. Μπορεί οι Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ να παραμένουν κινηματογραφικά αξεπέραστοι, αλλά οι βετεράνοι του Δόγματος και η νέα γενιά Σκανδιναβών σκηνοθετών έχουν βαλθεί να βάλουν την Βόρεια Ευρώπη στην παγκόσμια κινηματογραφική ελίτ. Με αφορμή την κυκλοφορία του εξαιρετικού σουηδικού φιλμ «Ανωτέρα Βία» παρουσιάζουμε τις δέκα καλύτερες σκανδιναβικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας.

10. Άγγελος Θανάτου: Pusher 3

Οι 10 καλύτερες σκανδιναβικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας - εικόνα 1

Κρατώντας ακατάπαυστα τη μεθυστική του κάμερα στο χέρι, ο Δανός σκηνοθέτης Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν πότε καταδύεται -αλά Σκορσέζε- στα βάθη των ανθρώπινων παθών και πότε σοκάρει με την ταραντινική του ωμότητα, κάνοντας απόλυτα κατανοητή τη μετέπειτα καλτ αναγνώρισή του από την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα. Εδώ μπορεί να διακρίνει κάποιος ξεκάθαρα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα μετατρέψουν μετά από λίγα χρόνια το «Drive» σε παγκόσμιο χιτ.

9. Τριλογία Millennium (2009)

Οι 10 καλύτερες σκανδιναβικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας - εικόνα 2

Τα μυθιστορήματα του Στιγκ Λάρσον μεταφέρθηκαν στα τέλη των 00s στην οθόνη σε τρία καλογραμμένα, καλοσκηνοθετημένα και καλοπαιγμένα θρίλερ που σεβάστηκαν απόλυτα τους κανόνες του είδους, εμβαθύνοντας ταυτόχρονα στην ψυχολογία των χαρακτήρων και κάνοντας μερικές πολύ εύστοχες κοινωνικοπολιτικές αναφορές. Εκεί αναδείχθηκε το αστέρι της σκληροτράχηλης πρωταγωνίστριας Νούμι Ράπασε που κάνει πλέον εντυπωσιακή χολιγουντιανή καριέρα.

8. Nymphomaniac (2013)

Οι 10 καλύτερες σκανδιναβικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας - εικόνα 3

Ο πάντα προκλητικός Λαρς φον Τρίερ ξαναβρίσκει τη δημιουργική φλόγα του σε μια ευρηματική οδύσσεια ιδεών (και σεξουαλικών πράξεων) που ολοκληρώνεται σε δύο μέρη και δύο εκδοχές: softcore και hardcore. Σκληρός αλλά και συγκινητικός, κάποιες στιγμές προσποιητός (η αφορμή για να ξεκινήσουν κάποιες σοβαρές συζητήσεις), αλλά ανατρεπτικός και ακούραστα εφευρετικός, υπογράφει μια απροσδόκητα μοντέρνα εκδοχή του «Χίλιες και μία νύχτες», συνδυάζοντας απολαυστικά το σεξ με φιλοσοφικές ιδέες, καθημερινές συμπεριφορές, κοινωνικές αντιλήψεις και θρησκευτικά «πιστεύω» – από το ποταμίσιο ψάρεμα μέχρι την πολυφωνική μουσική του Μπαχ.

7. Ψάχνοντας τον Sugar Man (2012)

Οι 10 καλύτερες σκανδιναβικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας - εικόνα 4

Όσκαρ ντοκιμαντέρ και πολλά φεστιβαλικά βραβεία (Σάντανς, Τραϊμπέκα, Γκέτεμποργκ, Άμστερνταμ, Λος Άντζελες, Νύχτες Πρεμιέρας) για μια απίστευτη, αλλά πραγματική ιστορία, η οποία μετατρέπεται δεξιοτεχνικά σε ένα συγκινητικά αγωνιώδες κινηματογραφικό ταξίδι. Το πορτρέτο ενός εμπορικά περιθωριακού, πολιτικά συνειδητοποιημένου και μουσικά πρωτοποριακού καλλιτέχνη αλλά και για την πρωτότυπη περιγραφή και ανάλυση της πολιτιστικής νοοτροπίας μιας ολόκληρης εποχής.

6. Μετά Το Γάμο (2006)

Οι 10 καλύτερες σκανδιναβικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας - εικόνα 5

Μελόδραμα υψηλής κλάσεως, έξω από τα συνήθη κλισέ, συγκινεί με τη δραματουργική δύναμη των καταστάσεων και τα διλήμματα των ηρώων. Η Σουζάνε Μπίερ στην καλύτερη στιγμή της καριέρας της, συνδυάζει τη διαπεραστική μπεργκμανική ματιά πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις με τη ντοκιμαντερίστικη ρεαλιστική τραχύτητα του Δόγματος. Ένα από τα σκανδιναβικά must see.

5. Ανωτέρα Βία (2014)

Οι 10 καλύτερες σκανδιναβικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας - εικόνα 6

Μοντέρνα μπεργκμανικό όσο και βαθιά σαρκαστικό δράμα χαρακτήρων πάνω στην ανθρώπινη φύση και τις κοινωνικές συμβάσεις. Στη στιβαρή παράδοση της βορειοευρωπαϊκής κινηματογραφικής σχολής (από τους Δανούς ως τον Χάνεκε), αλλά με έντονα πικρό χιούμορ και βιτριολική ειρωνεία. Βραβείο στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Κανών, υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα και (στη βραχεία λίστα) ξενόγλωσσο Όσκαρ.

4. Το Λιμάνι της Χάβρης (2011)

Οι 10 καλύτερες σκανδιναβικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας - εικόνα 7

Με αναφορές στο παλιό γαλλικό σινεμά, τον Κάπρα, τον Μπάστερ Κίτον, τον Τριφό και τον Πιέρ Ετέξ (στο ρόλο του γιατρού) αλλά και τον Καρλ Μαρξ, με μπλουζ και ροκ εντ ρολ ήχους, με μια μαγική παλέτα παλ χρωμάτων και μια συγκινητική νοσταλγική διάθεση, ο Καουρισμάκι επιβεβαιώνει την πολύτιμη αξία της βγαλμένης κατευθείαν από το βωβό σινεμά εκφραστικής λιτότητας. Βραβείο Κριτικών στις Κάνες για ένα μινιμαλιστικό, αισιόδοξο και πολύχρωμο κοινωνικό δράμα, από τα απολαυστικότερα του Φινλανδού δημιουργού.

3. Το Κυνήγι (2012)

Οι 10 καλύτερες σκανδιναβικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας - εικόνα 8

Άκρως πολιτική και τολμηρά διεισδυτική, η ενάντια σε κάθε ταμπού ματιά του Τόμας Βίντερμπεργκ εντυπωσιάζει με την κινηματογραφική καθαρότητά της. Αν και υπερβολικά παθητικός, ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας μεταμορφώνεται στα χέρια του Μαντς Μίκελσεν («Casino Royale») σε ένα σπουδαίο εσωτερικό ρόλο, ο οποίος δίκαια του χάρισε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κανών.

2. Ένα Περιστέρι Έκατσε σε Ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Ύπαρξή του (2014)

Οι 10 καλύτερες σκανδιναβικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας - εικόνα 9

Ο Ζακ Τατί συναντά τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και ο Σάμιουελ Μπέκετ τους Μόντι Πάιθον σε μια θεόπικρη όσο και ξεκαρδιστική σουρεαλιστική σάτιρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, υποταγμένης στις (ηθικές, πολιτικές και πολιτισμικές) επιταγές του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία για την ταινία του Ρόι Άντερσον, ένα υπόδειγμα απολαυστικού κοινωνικού σινεμά με ανατρεπτική δραματουργία και μοντέρνα αφήγηση, ένα από τα καθαρά αριστουργήματα του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

1. Άσε το Κακό να Μπει (2008)

Οι 10 καλύτερες σκανδιναβικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας - εικόνα 10

Σαγηνευτικό, υπνωτιστικής ατμόσφαιρας θρίλερ, το οποίο υποβάλλει με το απειλητικό σκηνοθετικό άγγιγμά του και συγκινεί με τον απόκοσμο ρομαντισμό του. Σκληρή όσο και απίστευτα τρυφερή, η ταινία του Τόμας Άλφρεντσον ανανεώνει με τον πιο ευρηματικό τρόπο το βαμπιρικό μύθο και αναδεικνύει μια «καθαρή» ταινία τρόμου σε μοντέρνο κινηματογραφικό αριστούργημα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.