Blackhat

2

Ο Μάικλ Μαν («Ένταση», «The Insider», «Collateral») διεκπεραιώνει με επαγγελματική ευσυνειδησία ένα ρουτινιάρικο, ελάχιστα εμπνευσμένο hi-tech θρίλερ.

Blackhat

Ένας ικανότατος χάκερ που εκτίει πολυετή ποινή δέχεται να βοηθήσει τις αμερικανικές και κινέζικες αρχές να αντιμετωπίσουν έναν αόρατο κυβερνοτρομοκράτη, ο οποίος έχει επιτεθεί σε ένα ασιατικό πυρηνικό εργοστάσιο και στη διεθνή χρηματαγορά. Ο Μάικλ Μαν («Ένταση», «The Insider», «Collateral») διεκπεραιώνει με επαγγελματική ευσυνειδησία ένα ρουτινιάρικο, ελάχιστα εμπνευσμένο hi-tech θρίλερ.

Blackhat - εικόνα 1

Αν και συχνά υπογράφει ο ίδιος τα σενάριά του, ο Μάικλ Μαν είναι ένας director με την παραδοσιακή χολιγουντιανή έννοια. Ένας σκηνοθέτης ταινιών είδους δηλαδή, στις οποίες η δυναμική αφήγηση έχει τον πρώτο λόγο. Δεμένες πάνω της, επιστρέφουν συχνά σταθερές θεματικές και light motives που ενοποιούν τη φιλμογραφία του, όπως η αντρική φιλία, το λουσμένο σε φώτα νέον ντεκόρ μιας σύγχρονης μεγαλούπολης, η γοητεία της παρανομίας ή η αντίθεση φαίνεσθαι και είναι.
Στοιχεία που μπορεί κάποιος να βρει από τον «Τελευταίο των Μοϊκανών» και την «Ένταση» μέχρι το «The Insider», το «Collateral», ακόμη και το τηλεοπτικό «Οι σκληροί του Μαϊάμι», του οποίου είναι ο δημιουργός. Αν η προηγούμενη ταινία του, ο «Δημόσιος Κίνδυνος» του 2009, μας περιέγραφε τη βίαιη, εκτός νόμου πραγματικότητα της αμερικανικής ποτοαπαγόρευσης, το βασισμένο σε πρωτότυπο σενάριο του Μόργκαν Ντέιβις Φελ «Blackhat» μας συστήνει έναν απόλυτα μοντέρνο, όχι όμως κι εντελώς διαφορετικό κόσμο.

Blackhat - εικόνα 2

Αυτόν της κυβερνοτρομοκρατίας, οι άρχοντες του οποίου δεν έχουν πρόσωπο και όνομα, αλλά IP addresses, ενώ δεν κρατούν οπλοπολυβόλα, αλλά κακόβουλα λογισμικά. Ένα από αυτά προκαλεί εκτεταμένη ζημιά σε έναν κινέζικο πυρηνικό αντιδραστήρα και αναγκάζει Ασιάτες και Αμερικανούς πράκτορες να συνεργαστούν ζητώντας τη βοήθεια ενός φυλακισμένου σούπερ (σε όλα του) χάκερ. Από το Σικάγο στο Λος Άντζελες, το Χονγκ Κονγκ, τη Μαλαισία και την Τζακάρτα, από iPhones σε λάπτοπ και από σκληρούς δίσκους σε κωδικοποιημένα μηνύματα, ένα διεθνές κυνηγητό εξελίσσεται σε οθόνες, δρόμους, πλατείες και υπολογιστές.
Όχι τόσο καταιγιστικό ή αγωνιώδες όσο θα θέλαμε όμως, καθώς η συγκροτημένη πλοκή ακολουθεί κατά γράμμα την πεπατημένη, το whodunit είναι αναιμικό και το τελικό διακύβευμα αποδεικνύεται δυσανάλογο του όλου σαματά. Από την άλλη, ο Μαν επιστρατεύει όλα τα γνωστά του τρικ και δεν αφήνει αυτό το hi tech θρίλερ με άρωμα παλιομοδίτικου b movie να ξεψυχήσει πριν από την ώρα του, αλλά χωρίς να μπορεί να του προσδώσει τη ζωογόνα ένταση μιας πραγματικά δυναμικής περιπέτειας.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 134΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Blackhat

2
  • Θρίλερ
  • 2015
  • Διάρκεια: 135 '
  • Μάικλ Μαν

Ένας ικανότατος χάκερ που εκτίει πολυετή ποινή δέχεται να βοηθήσει τις αμερικανικές και κινέζικες αρχές να αντιμετωπίσουν έναν αόρατο κυβερνοτρομοκράτη, ο οποίος έχει επιτεθεί σε ένα ασιατικό πυρηνικό εργοστάσιο και τη διεθνή χρηματαγορά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.