Jack

3

Τα «400 Χτυπήματα» συναντούν τους Νταρντέν και τον Κεν Λόουτς σε ένα τρυφερό δράμα αστικής ενηλικίωσης.

Jack

Αδυνατώντας να μεγαλώσει τα δύο αγόρια της σωστά, η ανύπαντρη μητέρα Σάνα αναγκάζεται να παραδώσει τον δεκάχρονο Τζακ στα χέρια της Πρόνοιας. Έπειτα από ένα βίαιο συμβάν όμως, εκείνος θα φύγει από το οικοτροφείο στο οποίο ζει και θα ξεκινήσει με τον εξάχρονο αδερφό του Μάνουελ την περιπετειώδη αναζήτηση της μητέρας τους. Τα «400 Χτυπήματα» συναντούν τους Νταρντέν και τον Κεν Λόουτς σε ένα τρυφερό δράμα αστικής ενηλικίωσης.

Jack - εικόνα 1

Η οικογένεια ως σύγχρονος κοινωνικός δεσμός έχει κλονιστεί πολλαπλά, παραμένει όμως ο βασικότερος όλων, συνδεδεμένος με αρχέγονα ένστικτα επιβίωσης. Το «Jack» διερευνά τη μοντέρνα έννοιά της μέσα από μια ιστορία αστικής ενηλικίωσης που προσπαθεί να κρατηθεί μακριά τόσο από τα κλισέ των ταινιών του είδους όσο και από τις εύκολες απαντήσεις. Αυτές ξεκινούν συνήθως από την καθαρότητα των προθέσεων του βασικού ήρωα, ο οποίος εδώ μας παρουσιάζεται με ένα πολύ πιο «γήινο» απ’ όσο έχουμε συνηθίσει πρόσωπο.
Πρόκειται για έναν δυναμικό δεκάχρονο Βερολινέζο που μεγαλώνει με τη νεαρή ανύπαντρη μητέρα του και τον μικρότερο αδερφό του, τον οποίο προσέχει και προστατεύει σαν πατέρας. Έπειτα από ένα περιστατικό τραυματισμού του τελευταίου όμως, η Πρόνοια διαπιστώνει πως η επιπόλαιη μητέρα αδυνατεί να μεγαλώσει τα δύο αγόρια της σωστά και αναλαμβάνει εκείνη τη φροντίδα του Τζακ. Προσπαθώντας να προσαρμοστεί στο οικοτροφείο όπου καταλήγει, εκείνος θα γίνει δράστης ενός ιδιαίτερα βίαιου συμβάντος, θα φύγει κρυφά και θα επιστρέψει στην πόλη, ξεκινώντας με τον εξάχρονο αδελφό του την περιπετειώδη αναζήτηση της μητέρας τους.

Jack - εικόνα 2

Φέρνοντας στο νου το σκληρό ρομαντισμό των «400 Χτυπημάτων» και τη ρεαλιστική αύρα των ταινιών του Κεν Λόουτς και των αδερφών Νταρντέν, το «Jack» ξεκινά σαν ανθρώπινο δράμα κοινωνικής κριτικής κι εξελίσσεται σε μια μοντέρνα οδύσσεια αναζήτησης εστίας, οικογενειακής γαλήνης και σημείου αναφοράς σε έναν ακατανόητων προθέσεων και απειλητικών διαθέσεων κόσμο. Ο Γερμανοελβετός Έντουαρντ Μπέργκερ όμως δεν κινδυνολογεί, δεν υπερβάλλει και δεν καταφεύγει σε διδακτικούς συναισθηματισμούς.
Υιοθετεί μια συμπαγή όσο κι ελεύθερη κινηματογραφική (κατα)γραφή, με την αεικίνητη κάμερα, τους γεμάτους πόρτες, σκάλες κι εμπόδια χώρους και το κοφτό μοντάζ να μεταδίδουν μια αγχώδη αίσθηση αλλά και όλη την οργισμένη αποφασιστικότητα του πείσμονα ήρωά του. Ενός ανήλικου μαχητή, που φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής καταλαβαίνει πως πρέπει να συνεχίσει, ερμηνευμένου από τον αξέχαστο πρωτοεμφανιζόμενο Ίβο Πιέτζκερ.

Γερμανία. 2014. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Jack

3
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 103 '
  • Έντουαρντ Μπέργκερ

Αδυνατώντας να μεγαλώσει τα δύο ανήλικα αγόρια της σωστά, η ανύπαντρη μητέρα Σάνα αναγκάζεται να παραδώσει το μεγαλύτερο, τον δεκάχρονο Τζακ, στα χέρια της Πρόνοιας. Έπειτα από ένα απρόσμενα βίαιο συμβάν όμως, εκείνος θα φύγει από το οικοτροφείο στο οποίο ζει και θα ξεκινήσει με τον εξάχρονο αδερφό του Μάνουελ την περιπετειώδη αναζήτηση της μητέρας τους, η οποία λείπει από το σπίτι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.