Electra

1,5

Αφηγηματικά πειραματική, πομπώδης και χαμένη μέσα σε σύμβολα και αλληγορίες μεταφορά του κλασικού μύθου στο παγκοσμιοποιημένο σήμερα.

Electra

Η Ηλέκτρα είναι μια αποξενωμένη από τη μητέρα της νεαρή κοπέλα, η οποία ξεκινά μια περιπλάνηση-αναζήτηση του αδερφού της. Αφηγηματικά πειραματική, πομπώδης και χαμένη μέσα σε σύμβολα και αλληγορίες μεταφορά του κλασικού μύθου στο παγκοσμιοποιημένο σήμερα.

Electra - εικόνα 1

Γυρισμένη αυτοσχεδιαστικά, με προσχηματικό σενάριο και διεύθυνση φωτογραφίας από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, η τελευταία ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου («Άνεμος στην Πόλη», «Τρεις Στιγμές») μεταφέρει ελεύθερα τον κλασικό μύθο της Ηλέκτρας στο παγκοσμιοποιημένο σήμερα. Ταυτόχρονα συνεχίζει την προβληματική τού προ διετίας «Attractive Illusion», προχωρώντας εδώ ένα βήμα μακρύτερα από την ντοκιμαντερίστικη καταγραφή-κοινωνική καταγγελία.
Ακολουθώντας μια αποξενωμένη από τη μητέρα της νεαρή κοπέλα, η οποία ξεκινά μια περιπλάνηση-αναζήτηση του αδερφού της, η «Electra» του είναι μια ελεύθερη συνειρμών και αφηγηματικά μη γραμμική κινηματογραφική οδύσσεια που προσπαθεί να συνδυάσει μια (διαχρονική) ιστορία ενηλικίωσης με την περιγραφή ενός ασφυκτικού, τεμαχισμένου από (γεωγραφικά, φυλετικά, γλωσσικά) σύνορα κόσμου. Γεμάτη ιδέες, η ταινία προδίδεται εξαρχής από το πομπώδες, εικαστικά εξεζητημένο και γεμάτο πολλαπλές αλληγορίες ύφος της, το οποίο μοιάζει περισσότερο «επιβεβλημένο» κι εγκεφαλικό παρά ανεπιτήδευτο και βιωματικό. Έτσι ο ενδιαφέρων ηχητικός σχεδιασμός (πάνω στη μουσική των Χρήστου Γούσιου και Θοδωρή Παπαδημητρίου), οι καμένες από το αφρικανικό φως εικόνες και η δυναμική παρουσία της Σοφίας Κόκκαλη («Μικρά Αγγλία») μπροστά στην κάμερα απομένουν τολμηρές χειρονομίες που πέφτουν στο κινηματογραφικό κενό.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 90΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Electra

1,5
  • Σινεφίλ
  • 2014
  • Διάρκεια: 90 '
  • Πέτρος Σεβαστίκογλου

Η Ηλέκτρα είναι μια αποξενωμένη από τη μητέρα της νεαρή κοπέλα, η οποία ξεκινά μια περιπλάνηση-αναζήτηση του αδερφού της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.