Ο Αγγελιοφόρος Πρέπει να Πεθάνει

2

Βασισμένο σε αληθινά πρόσωπα και γεγονότα πολιτικό θρίλερ, που ξεκινά σαν το «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου», κορυφώνεται όμως σαν απλοϊκό, ξέπνοο μελόδραμα.

Ο Αγγελιοφόρος Πρέπει να Πεθάνει

Βασισμένο σε αληθινά πρόσωπα και γεγονότα πολιτικό θρίλερ, που ξεκινά σαν το «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου», κορυφώνεται όμως σαν απλοϊκό, ξέπνοο μελόδραμα.

Ο Αγγελιοφόρος Πρέπει να Πεθάνει - εικόνα 1

Με άνιση κινηματογραφική («L.I.E.», «Μαρτυριάρα Καρδιά»), αλλά επιτυχημένη τηλεοπτική καριέρα­ («Γραφείο κηδειών Φίσερ», «Dexter», «Homeland»), ο Μάικλ­ Κουέστα συνδυάζει την πείρα του στα αγωνιώδη θρίλερ με μια αληθινή ιστορία, θυμίζοντάς μας τις περιπέτειες του ανθρώπου που άνοιξε το δρόμο για να αποκαλυφθεί το διαβόητο σκάνδαλο­ «Όλιβερ Νορθ». Πρόκειται για τον Γκάρι Γουέμπ, ρεπόρτερ μιας­ τοπικής εφημερίδας της Καλιφόρνια, ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του ’90 βρίσκει στοιχεία για την προ δεκαετίας σχέση της CIA με τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες της Νικαράγουα Κόντρας. Ήταν η εποχή που η κυβέρνηση Ρέιγκαν προσπαθούσε να ελέγξει την αριστερή πολιτική στροφή της Λατινικής Αμερικής, παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις του Κογκρέσου περί εξοπλισμού «φιλικών» στρατιωτικο-πολιτικών ομάδων. Για να βρουν τους πόρους για κάτι τέτοιο όμως, οι υπεύθυνοι του σχεδίου άντλησαν χρήματα από τη διακίνηση ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική στις ΗΠΑ, στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της οποίας έκαναν τουλάχιστον τα στραβά μάτια, αν όχι τη διευκόλυναν. Το σχετικό ρεπορτάζ του Γουέμπ κάνει πάταγο, τον βάζει όμως στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών και του ανταγωνιστικού Τύπου, οι οποίοι εξαπολύουν εναντίον του πόλεμο εκφοβισμού και συκοφαντίας.

Το στόρι έχει ζουμί και ο Κουέστα αρχίζει να το στύβει με τον «ρεπορταζιακό» ’70s τρόπο τού «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου». Παραθέτει στοιχεία, ­εναλλάσσει πληροφοριοδότες κι επικίνδυνα ραντεβού, ενώ ο Τζέρεμι Ρένερ, ιδανικός ως δυναμικός ερευνητής, μας υπόσχεται μια απρόβλεπτα δαιδαλώδη δια­δρομή μέχρι την ιστορική αλήθεια. Δραματικό πολιτικό θρίλερ παλαιάς κοπής δηλαδή, η ταινία δεν πρωτοτυπεί, αλλά μέχρι τη δημοσίευση του επίμαχου άρθρου «Η σκοτεινή συμμαχία» προχωρά σταθερά και ορθογραφημένα. Περνώντας στη φάση της μάχης του Γουέμπ με το πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο όμως, αλλάζει σταδιακά ύφος, φέρνει στο προσκήνιο την προσωπική ιστορία του ήρωά της και μετατρέπεται σε ξέπνοο οικογενειακό μελόδραμα. Στο τέλος, μάλιστα, «κουμπώνει» τη συγκίνηση με διδακτικές πληροφορίες για τα όσα ακολούθησαν, πιστή στην τηλε-συνταγή του «based on a true story».

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Αγγελιοφόρος Πρέπει να Πεθάνει

Kill the Messenger
2
  • Πολιτικό Θρίλερ
  • 2014
  • Διάρκεια: 112 '
  • Μάικλ Κουέστα

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο δημοσιογράφος μιας τοπικής εφημερίδας της Καλιφόρνια βρίσκει στοιχεία για τη σχέση της CIA με τη διακίνηση ναρκωτικών και τον εξοπλισμό των ανταρτών Κόντρας της Νικαράγουα. Το ρεπορτάζ του κάνει πάταγο, τον βάζει όμως στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών και του ανταγωνιστικού Τύπου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.