Τα καλύτερα του Φεστιβάλ Δράμας στο Τριανόν

Μία εβδομάδα γεμάτη συγκινήσεις... μικρού μήκους υπόσχεται στην αθηναϊκή του επίσκεψη το 37ο Φεστιβάλ Δράμας, το οποίο παρουσιάζει στην αίθουσα του Τριανόν το πλήρες ελληνικό πρόγραμμά του, τα βραβεία του διεθνούς τμήματος κι ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στις «μικρές» πολωνικές ταινίες.

Τα καλύτερα του Φεστιβάλ Δράμας στο Τριανόν

Μία εβδομάδα γεμάτη συγκινήσεις... μικρού μήκους υπόσχεται στην αθηναϊκή του επίσκεψη το 37ο Φεστιβάλ Δράμας, το οποίο παρουσιάζει στην αίθουσα του Τριανόν το πλήρες ελληνικό πρόγραμμά του, τα βραβεία του διεθνούς τμήματος κι ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στις «μικρές» πολωνικές ταινίες.

Τα καλύτερα του Φεστιβάλ Δράμας στο Τριανόν - εικόνα 1

Ήταν ακόμη μία πολλά υποσχόμενη χρονιά για το μέλλον του ελληνικού σινεμά και την επίσημη πασαρέλα του – το φεστιβάλ μικρού μήκους ταινιών της Δράμας, το οποίο συμπλήρωσε τον προηγούμενο μήνα τα 37 χρόνια ζωής, 20 εκ των οποίων είναι πλέον και διεθνές. Από τις συνολικά 165 ελληνικές ταινίες που υποβλήθηκαν 38 διεκδίκησαν τα βραβεία του θεσμού, κινηματογραφικές προτάσεις διαφορετικής αισθητικής, που στην πλειονότητά τους προσπαθούν να περιγράψουν έναν κόσμο στα πρόθυρα μεγάλης αλλαγής.
Επώδυνης, αναγκαστικής, ανεπιθύμητης ή αναζωογονητικής, προς το καλύτερο, προς το χειρότερο ή προς το άγνωστο. Ανεξάρτητες παραγωγές και μυθοπλασίες οι περισσότερες, αντανακλούν στις εικόνες τους μια Ελλάδα όπου οικογενειακοί και κοινωνικοί θεσμοί διαλύονται, ενώ οι παραδοσιακές αξίες καταρρέουν αφήνοντας ελάχιστο χώρο για χιούμορ ή θετικούς, αισιόδοξους ήρωες.

Τα καλύτερα του Φεστιβάλ Δράμας στο Τριανόν - εικόνα 2

Αυτό το κλίμα, άλλωστε, προσπάθησε να αποδώσει και η απονομή του Χρυσού Διονύσου στην πτυχιακή «Προσευχή» του πρωτοεμφανιζόμενου Θανάση Νεοφώτιστου, για ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα που αγγίζει τη νέα γενιά: το σχολικό bullying. Μια επιλογή που παράλληλα ενίσχυσε την «ελληνοκεντρική» κινηματογραφική λογική, περιορίζοντας σε ελάσσονες διακρίσεις (το γαλλόφωνο, βραβευμένο στο Τορόντο «A Single Body» του Σωτήρη Δουνούκου, το «The Immortalizer» του Κύπριου Μάριου Πιπερίδη που απέσπασε δίκαια το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου) ή και σε πλήρη περιφρόνηση («Ναύτης» του Γαβριήλ Τζάφκα) σαφώς καλύτερες ταινίες, γυρισμένες στο εξωτερικό από ­Έλληνες σκηνοθέτες.
Στο Τριανόν της οδού Κορδιγκτώνος θα φιλοξενηθούν από απόψε Πέμπτη 23/10 μέχρι και την Τετάρτη 29/10 όλες οι ταινίες του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος, με τις βραβευμένες να προβάλλονται δύο φορές, στην αρχή και στη λήξη της διοργάνωσης. Ανάμεσά τους θα ανακαλύψετε πολλά μικρά διαμαντάκια, μη χάσετε όμως τα «Τρεις Αυγουλιέρες, Παραλίγο Τέσσερις» του Κωνσταντίνου Σαμαρά (Αργυρός Διόνυσος), «Maasai» του Χάρη Λαγκούση (βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη), «Jennings Lodge» της Αλίκης Σούμα (βραβείο σπουδαστικής ταινίας), «ΙΙ» του Ευθύμη Κόσεμουντ Σανίδη (καλύτερη ταινία στις Νύχτες Πρεμιέρας) και τα κινούμενα σχέδια «Drag me: An Urban Music Tale» του Νίκου Κέλλη (βραβείο animation) και «Δείπνο για Λίγους» του Νάσου Βακάλη.
Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ακόμη τις ταινίες που απέσπασαν τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστκού Τμήματος –ανάμεσά τους και ο μεγάλος νικητής «Λίγο Φως» του Πορτογάλου Αντρέ Μάρκες– καθώς κι ένα ειδικό αφιέρωμα στο πολωνικό σινεμά με 18 φιλμ μικρού μήκους διαφορετικού στιλ και γραφής, από ντοκιμαντέρ και animations μέχρι δραματικές ή ανάλαφρες μυθοπλασίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".