Ένα Ταξίδι 30,5 Μέτρα Μακριά

2

Μια γραφική (από το ντεκόρ ως την πλοκή) κομεντί πανάρχαιας κινηματογραφικής συνταγής, εκτελεσμένη επαγγελματικά από τον σκηνοθέτη του «Chocolat».

Ένα Ταξίδι 30,5 Μέτρα Μακριά

Σε ένα χωριό της νότιας Γαλλίας μια οικογένεια Ινδών ανοίγει ένα παραδοσιακό εστιατόριο απέναντι από αυτό της κυρίας Μαλορί, το οποίο είναι βραβευμένο με αστέρι Michelin. Και ο πόλεμος ξεκινά σε μια γραφική (από το ντεκόρ ως την πλοκή) κομεντί πανάρχαιας κινηματογραφικής συνταγής, εκτελεσμένη επαγγελματικά από τον σκηνοθέτη του «Chocolat».

Ένα Ταξίδι 30,5 Μέτρα Μακριά - εικόνα 1

Μία από τις «σιωπηλές» εκπλήξεις του καλοκαιρινού αμερικανικού box office με εισπράξεις 55 εκατ. δολαρίων, το χαλαρό αυτό κινηματογραφικό «Ταξίδι…» είναι μια άρτια εκτελεσμένη συνταγή την οποία μας έχει σερβίρει αμέτρητες φορές η μεγάλη οθόνη. Σπανίως τόσο επιτυχημένα όσο στο «Chocolat» του Λάσε Χάλστρομ, γι’ αυτό και οι χρυσοδάκτυλοι παραγωγοί Στίβεν Σπίλμπεργκ και Όπρα Γουίνφρεϊ αγκαζάρισαν ως σκηνοθέτη τον Σουηδό σεφ των τρυφερών δραμεντί («Σαν Αδέσποτο Σκυλί», «Τι Τρώει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ;», «Ψαρεύοντας Σολομούς στην Υεμένη»), ανέθεσαν στον υποψήφιο για Όσκαρ σεναριογράφο Στίβεν Νάιτ («Μικρά Βρόμικα Πράγματα», «Επικίνδυνες Υποσχέσεις» και το πρόσφατο «Εκτός Χρόνου») να διασκευάσει το λογοτεχνικό μπεστ σέλερ του Ρίτσαρντ Μόρες και διάλεξαν για πρωταγωνίστρια την πάντα φερέγγυα Έλεν Μίρεν, ιδανική για το ρόλο της αυστηρής αρχόντισσας της κουζίνας μαντάμ Μαλορί. Τα 30,5 μέτρα του τίτλου είναι αυτά τα οποία χωρίζουν δύο εστιατόρια ενός γραφικού γαλλικού χωριού

Ένα Ταξίδι 30,5 Μέτρα Μακριά - εικόνα 2

Εκεί η χήρα κ. Μαλορί διατηρεί επί δεκαετίες το δικό της γκουρμέ και βραβευμένο με αστέρι Michelin «Le saule pleureur», εκεί θα καταφύγει και η ινδική οικογένεια του επίσης χήρου μπαμπά Καντάμ, η οποία θα αγοράσει το απέναντι οίκημα και θα δοκιμάσει την τύχη της ανοίγοντας το εξωτικών γεύσεων «Maison Mumbai». Αρχικά η συνύπαρξη θα φανεί αδύνατη, με τους δύο γερο-πεισματάρηδες ανταγωνιστές να χρησιμοποιούν κάθε μέσο στα όρια του θεμιτού για να μπουν ο ένας στο μάτι του άλλου.

Το αστείρευτο μαγειρικό ταλέντο του νεαρού Χασάν Καντάμ όμως είναι αδύνατο να κρυφτεί, όπως και η ερωτική έλξη ανάμεσα στον όμορφο Ινδό και στη sous chef της Μαλορί Μαργκερίτ. Προσθέστε το φολκλόρ της γαλλικής εξοχής, πολιτικώς ορθά μαθήματα πολυπολιτισμικότητας και τα πάντοτε ακαταμάχητα καλά αισθήματα κι έχετε έτοιμο ένα λαχταριστό, καλοψημένο σινε-κλισέ στο οποίο ο καλοπροαίρετος θεατής δυσκολεύεται να αντισταθεί. Εκτός αν λιγωθεί από την ξέχειλη γραφικότητα, η οποία ξεπερνά σε ποσότητα όλη την μπεσαμέλ και τη σος ολαντέζ της ταινίας μαζί.

ΗΠΑ, Ινδία. 2014. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα Ταξίδι 30,5 Μέτρα Μακριά

The Hundred-Foot Journey
2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 122 '
  • Λάσε Χάλστρομ

Σε ένα χωριό της νότιας Γαλλίας μια οικογένεια Ινδών ανοίγει ένα παραδοσιακό εστιατόριο απέναντι από αυτό της κυρίας Μαλορί, το οποίο είναι βραβευμένο με αστέρι Michelin. Και ο πόλεμος ξεκινά…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.