Ο Φύλακας της Μνήμης

1,5

Μια ταινία φαντασίας με εύπεπτη αλληγορική ρητορική και ένα σενάριο γεμάτο επίπεδους χαρακτήρες και σεναριακά άλματα... ολυμπιακών επιδόσεων.

Ο Φύλακας της Μνήμης

Σε έναν φαινομενικά ιδανικό κόσμο χωρίς πολέμους, βία και μισαλλοδοξία, ο νεαρός Τζόνας δείχνει να ξεχωρίζει. Ο ορισμός του ως Αποδέκτη Αναμνήσεων του δίνει την ευκαιρία να δει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από την τακτοποιημένη αρμονία, σε μια ταινία φαντασίας με εύπεπτη αλληγορική ρητορική και ένα σενάριο γεμάτο επίπεδους χαρακτήρες και σεναριακά άλματα... ολυμπιακών επιδόσεων.

Ο Φύλακας της Μνήμης - εικόνα 1

Η κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος νεανικής φαντασίας­ «Ο δωρητής» της Λόις Λόουρι υπήρξε ένα μακροχρόνιο προσωπικό κινηματογραφικό στοίχημα για τον Τζεφ Μπρίτζες, το οποίο συνάντησε μια σειρά από αναβολές και ακυρώσεις. Η αργοπορημένη κατά 15 χρόνια μεταφορά του αποδεικνύεται κι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα αυτού του φιλόδοξου φιλμ φαντασίας.
Γιατί όσο ο «Φύλακας της Μνήμης» έχανε τη σειρά του στη χολιγουντιανή επετηρίδα, πιο φρέσκα και δυναμικά βιβλία της ακμάζουσας νεανικής δυστοπικής λογοτεχνίας, όπως οι «Αγώνες πείνας» και η «Τριλογία της απόκλισης», έπαιρναν το δρόμο για τις αίθουσες μέσα από παραγωγές υψηλού κόστους. Δυστυχώς, το γραμμένο το 1993 βιβλίο της Λόουρι προσφέρει ένα ξεπερασμένο συγγραφικό υλικό­, με απλοϊκότατα μηνύματα και παραβολές αλλά και αφυδατωμένο­ σασπένς. Η ιστορία μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που μοιάζει­ ιδανικός, χωρίς πολέμους, μισαλ­λοδοξία, βία κι εγκληματικότητα. Για να επιτευχθεί αυτό, βέβαια, οι κάτοικοι πρέπει να παίρνουν καθημερινά μια ένεση που τους στερεί κάθε συναίσθημα, παρόρμηση, ακόμη και την έγχρωμη όραση.

Ο Φύλακας της Μνήμης - εικόνα 2

Μέσα σε αυτόν τον τακτοποιημένα ομοιόμορφο κόσμο­, ο ξεχωριστός νεαρός Τζόνας ορίζεται ως μελλοντικός Αποδέκτης Αναμνήσεων, μαθαίνοντας τα μυστικά της συλλογικής ανθρώπινης μνήμης από τον μυστηριώδη Δωρητή που ζει απομονωμένος στην άκρη του οικισμού. Σταδιακά ο ανυπότακτος νεαρός έρχεται αντιμέτωπος με την αμείλικτη πραγματικότητα κι εμείς με έναν αχταρμά εκλαϊκευμένων φιλοσοφικών και κοινωνικών διδαχών.

Από την πλατωνική Αλληγορία της Σπηλιάς μέχρι τη μεσσιανική έννοια του Εκλεκτού, τη δυστοπία μιας (καταναλωτικής­ ή σοσιαλιστικής;) ομοιομορφίας, τον εφιάλτη της γενετικής και της φυλετικής καθαρότητας, η ταινία διαθέτει μια εύπεπτη αλληγορική­ ρητορική. Επιπλέον, ερμηνεύοντας ρόλους χωρίς σεναριακό ψαχνό, οι –πιο όμορφοι δεν γίνεται– νεαροί πρωταγωνιστές αλλά­ και το δυνατό δίδυμο Μπρίτζες - Στριπ δεν δραπετεύουν ούτε­ λεπτό από τη γραφικότητα, το σενάριο κάνει λογικά άλματα... ολυμπιακών επιδόσεων, το δε σασπένς δεν εμφανίζεται ποτέ, ενώ η φτηνή παραγωγή αναιρεί κάθε προσπάθεια φαντασμαγορίας. Μια ταινία φαντασίας που δύσκολα θα φυλαχτεί στη μνήμη­ σας.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Φύλακας της Μνήμης

The Giver
1,5
  • Φαντασίας
  • 2014
  • Διάρκεια: 97 '
  • Φίλιπ Νόις

Κάπου υπάρχει ένας κόσμος που μοιάζει ιδανικός, χωρίς πολέμους, μισαλλοδοξία και εγκληματικότητα. Για να επιτευχθεί αυτό, οι κάτοικοι πρέπει να παίρνουν καθημερινά μια ένεση που τους στερεί κάθε συναίσθημα, παρόρμηση, ακόμη και την έγχρωμη όραση. Μέσα σε αυτή την τακτοποιημένα ομοιόμορφη πραγματικότητα, ο ξεχωριστός νεαρός Τζόνας ορίζεται ως μελλοντικός Αποδέκτης Αναμνήσεων, μαθαίνοντας τα μυστικά της συλλογικής ανθρώπινης μνήμης από τον μυστηριώδη Δωρητή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.