Στο Σκοτάδι

1,5

Ψυχολογικό δράμα με θριλερίστικο άγγιγμα, του οποίου η υποβλητική ατμόσφαιρα δεν υποστηρίζεται από το εσωστρεφές, αυτάρεσκα μπερδεμένο κι εξυπνακίστικο σενάριο.

Στο Σκοτάδι

Έχοντας χάσει την όρασή της, η Ίνγκριντ απομονώνεται σπίτι της και αποξενώνεται όλο και περισσότερο από τον άντρα της, ο οποίος μοιάζει αδύναμος να τη βοηθήσει. Παραδομένη στις σκέψεις της, αρχίζει να αναρωτιέται για πράγματα τα οποία βρίσκονται στο όριο πραγματικότητας και φαντασίας. Ψυχολογικό δράμα με θριλερίστικο άγγιγμα, του οποίου η υποβλητική ατμόσφαιρα δεν υποστηρίζεται από το εσωστρεφές, αυτάρεσκα μπερδεμένο κι εξυπνακίστικο σενάριο.

Στο Σκοτάδι - εικόνα 1

Έχοντας εντυπωσιακά διαπιστευτήρια ως σεναριογράφος («Reprise» και «Όσλο, 31 Αυγούστου» του Γιόακιμ Τρίερ­), ο Νορβηγός Έσκιλ Βογκτ περνά για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα για ένα ψυχολογικό δράμα με θριλερίστικο άγγιγμα και στοιχεία φανταστικού σινεμά. Το δραματικό κομμάτι επικεντρώνεται στην Ίνγκριντ, μια όμορφη 35άρα η οποία χάνει ξαφνικά την όρασή της και απομονώνεται. Διστακτική στο να βγει από το σπίτι, αποξενώνεται όλο και περισσότερο από τον άντρα της, ο οποίος μοιάζει αδύναμος να τη βοηθήσει. Παραδομένη στις σκέψεις της, αρχίζει να αναρωτιέται για πράγματα τα οποία βρίσκονται στο όριο πραγματικότητας και φαντασίας.

Παράλληλα παρακολουθούμε τη μοναχική καθημερινότητα ενός άνεργου, ψυχολογικά ασταθούς τύπου κολλημένου με το διαδικτυακό πορνό κι εκείνη της χωρισμένης μητέρας ενός μικρού κοριτσιού­. Οι πορείες τους, μαζί με αυτήν του συζύγου της Ίνγκριντ, θα διασταυρωθούν με έναν παράξενο τρόπο, που αφορά ένα αφήγημα το οποίο η τυφλή βασική ηρωίδα γράφει στον υπολογιστή της. Τι είναι αλήθεια και τι ψέματα, λοιπόν, απ’ όλα όσα εξελίσσονται στην οθόνη και σταδιακά υπακούουν όλο και λιγότερο στην τετράγωνη λογική;

Στο Σκοτάδι - εικόνα 2

Ψάχνοντας ανάμεσα στα μπερδεμένα αφηγηματικά κομμάτια, ανακαλύπτεις τελικά πως πίσω από την ψυχρή και μυστηριώδη κινηματογραφική επιφάνεια δεν βρίσκεται παρά η προσπάθεια μιας γυναίκας που χάνει την πραγματικότητα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια της να την ανασυνθέσει εγκεφαλικά, παγιδευμένη στις ανασφάλειες και στα απωθημένα της.
Ο τρόπος που διαλέγει να τα εξιστορήσει όλα αυτά ο Βογκτ όμως, αν και υποβλητικά ατμοσφαιρικός –η φωτογραφία είναι του δικού μας Θύμιου Μπακατάκη («Κυνόδοντας»)–, είναι εσωστρεφής, επιτηδευμένος και αυτάρεσκα εξυπνακίστικος. Με «αποδομητικές» πινελιές σκανδιναβικού χιούμορ, καταντά έως κι εκνευριστικός.

Νορβηγία. 2014. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Στο Σκοτάδι

Blind
1,5
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 96 '
  • Έσκιλ Βογκτ

Έχοντας χάσει την όρασή της, η Ίνγκριντ απομονώνεται σπίτι της και αποξενώνεται όλο και περισσότερο από τον άντρα της, ο οποίος μοιάζει αδύναμος να τη βοηθήσει. Παραδομένη στις σκέψεις της, αρχίζει να αναρωτιέται για πράγματα τα οποία βρίσκονται στο όριο πραγματικότητας και φαντασίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.