Ιστορίες γι’ Αγρίους

3

Απολαυστική μαύρη σάτιρα με συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κανών και την υπογραφή του παραγωγού Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Ιστορίες γι’ Αγρίους

Ένα αεροπλάνο γεμάτο επιλεγμένους επιβάτες, μια βιαστική οδική προσπέραση, ένας μηχανικός στα πρόθυρα νευρικής κρίσης… Έξι ιστορίες ανθρώπινης απόγνωσης και πρωτότυπης εκδίκησης. Απολαυστική μαύρη σάτιρα με συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κανών και την υπογραφή του παραγωγού Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Ιστορίες γι’ Αγρίους - εικόνα 1

Εικόνες αρπακτικών συνοδεύουν τους τίτλους αρχής της ταινίας, ανάμεσα στα ονόματα των παραγωγών της οποίας συναντάμε τον Πέδρο Αλμοδόβαρ. Αυτό που ακολουθεί, λοιπόν, είναι μια κινηματογραφική περιπλάνηση στη σκοτεινή πλευρά των ανθρώπινων ενστίκτων –όσων έχουν να κάνουν με την οργή, τη βία και την εκδίκηση–, με οδηγό το ανατρεπτικό, μελοδραματικό και μεταμοντέρνα χιουμοριστικό στιλ του Ισπανού διάσημου δημιουργού. Ο Ντάμιαν Σιφρόν όμως δεν είναι ένας απλός μιμητής.
Με τηλεοπτική προϋπηρεσία και δύο ταινίες στο ενεργητικό του, ο 39χρονος Αργεντινός μοντάρει στη σειρά έξι άσχετα μεταξύ τους επεισόδια και τα διηγείται με τον ίδιο, λίγο πολύ ρεαλιστικό τρόπο. Οι σουρεαλιστικές πινελιές είναι διακριτικές, η υπερβολή που κουβαλούν κάποιες ιστορίες δεν πριμοδοτείται σκηνοθετικά και η σύντομη διάρκεια δεν αφήνει να χαθεί ο ρυθμός. Ο οποίος στην πρώτη ιστορία («Πάστερνακ») είναι ατακαριστός, αιφνιδιάζοντάς μας με μια αποκάλυψη εν πτήσει. Σε ένα αεροπλάνο ένας μουσικοκριτικός φλερτάρει με ένα μοντέλο, μέχρι που ανακαλύπτουν πως έχουν έναν κοινό γνωστό. Αλλά δεν είναι­ οι μόνοι.

Ιστορίες γι’ Αγρίους - εικόνα 2

Στα «Ποντίκια» ο άκαρδος τοκογλύφος που κατέστρεψε τη ζωή μιας κοπέλας μπαίνει ένα βράδυ στο diner όπου δουλεύει ως σερβιτόρα. Η μαγείρισσα της προτείνει να ρίξουν ποντικοφάρμακο στην παραγγελία του. Στον «Πιο δυνατό» ο βιαστικός οδηγός ενός Audi προσπερνά ένα σαράβαλο που του κλείνει το δρόμο, βρίζοντας εκείνον που κάθεται πίσω από το τιμόνι. Λίγα χιλιόμετρα μετά το λάστιχο του Audi σκάει στη μέση του πουθενά. Στη «Μικρή βόμβα» ένας μηχανικός ειδικός στις εκρηκτικές κατεδαφίσεις παρκάρει σε λάθος σημείο, κάτι που θα αποδειχτεί η αρχή ενός γολγοθά. Στην «Πρόταση» μια πάμπλουτη­ οικογένεια κάνει τα πάντα για να αποφύγει ο νεαρός γιος, υπαίτιος­ αυτοκινητικού δυστυχήματος, τη φυλακή, ενώ στο «Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος» η αποκάλυψη μιας απιστίας μετατρέπει μια γαμήλια δεξίωση σε πεδίο μάχης.

«Η κόλαση είναι οι άλλοι» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του ευρηματικού αυτού φιλμ, το οποίο αποκαλύπτει με περισσότερους από έναν τρόπους πως τελικά η κόλαση παραμονεύει μέσα μας. Ανεκδοτολογικά, προβλέψιμα, μελοδραματικά αλλά και αναπάντεχα, βαθιά εξομολογητικά και θεόπικρα, πραγματεύεται χωρίς ταμπού την ένοχη απόλαυση που νιώθουμε όταν τα σκοτεινά ένστικτα παίρνουν το πάνω χέρι. Ευτυχώς, αρνείται να καταλήξει σε ασφαλή, διδακτικά συμπεράσματα (του τύπου «η βία δεν λύνει τα προβλήματα»), συνδυάζοντας κοινωνική παρατήρηση και ψυχολογία χαρακτήρων. Επιπλέον, η αναπόφευκτη δραματική ανισότητα των επεισοδίων –κορυφαία τα «Ο πιο δυνατός» και «Μέχρι να μας χωρίσει…»– δεν φρενάρει τον αφηγηματικό και σαρδόνια χιουμοριστικό οίστρο του, πολύτιμο ατού που το έστειλε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Κανών, ενώ αποτέλεσε και την επίσημη έναρξη των 20ών Νυχτών Πρεμιέρας.

Αργεντινή, Ισπανία. 2014. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: ΣΠΕΝ­ΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ιστορίες για Αγρίους

Relatos Salvajes / Wild Tales
3
  • Δραματική κομεντί
  • 2014
  • Διάρκεια: 122 '
  • Ντάμιαν Σιφρόν

Ένα αεροπλάνο γεμάτο επιλεγμένους επιβάτες, μια βιαστική οδική προσπέραση, ένας μηχανικός στα πρόθυρα νευρικής κρίσης… Έξι ιστορίες ανθρώπινης απόγνωσης και πρωτότυπης εκδίκησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ας περιμένουν οι γυναίκες" (και) με live μουσική απόψε στην Τεχνόπολη

Το καλτ φιλμ του Σταύρου Τσιώλη θα προβληθεί με όλα τα τραγούδια του ερμηνευμένα επί σκηνής από την Babis Batmanidis Co(m)pany.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/09/2025

Ο Τζιμ Τζάρμους έκανε ανατροπή και απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία

Σχεδόν από το πουθενά ο Αμερικανός σκηνοθέτης θριάμβευσε στη Μόστρα με το "Father Mother Sister Brother".

Ταινίες με κλοπές που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Ληστείες, προδοσίες και ακραίες παρεξηγήσεις που παίζουν στις μαρκίζες των κινηματογράφων αυτές τις μέρες.

Φεστιβάλ Βενετίας: Φαβορί και αουτσάιντερ

Οι προβλέψεις της τελευταίας στιγμής για τα βραβεία λένε πως "Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ" δεν έχει αντίπαλο, το "No Other Choice" του Παρκ Τσαν-γουκ κοιτάζει ψηλά και ο Λάνθιμος δύσκολα θα φύγει από το Λίντο με άδεια χέρια.

Οι 51 μικρού μήκους που διαγωνίζονται στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ανακοινώθηκαν οι τίτλοι που διεκδικούν τα βραβεία του τμήματος "Ελληνικές Μικρές Ιστορίες".

Τζένιφερ Λόρενς & Ρόμπερτ Πάτινσον ερωτευμένοι μέχρι θανάτου στο "Die My Love"

Οι πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία της κορυφαίας σκηνοθέτριας Λιν Ράμσεϊ ("Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν").

Η ελληνική "Αρκουδότρυπα" βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας

Το ντεμπούτο των Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου απέσπασε το σημαντικό βραβείο Europa Cinemas Label χάρη στο οποίο η ταινία θα μπορέσει να διανεμηθεί σε σινεμά της Γηραιάς Ηπείρου.