«Μεγαλώνοντας»: Ένα κινηματογραφικό κατόρθωμα δώδεκα χρόνων

Ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ παρουσιάζει το «Μεγαλώνοντας», το πιο φιλόδοξο κινηματογραφικό του εγχείρημα. 

«Μεγαλώνοντας»: Ένα κινηματογραφικό κατόρθωμα δώδεκα χρόνων

Ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ παρουσιάζει το «Μεγαλώνοντας», το πιο φιλόδοξο κινηματογραφικό του εγχείρημα. Ακολουθώντας με το φακό τον μικρό Μέισον από την ηλικία των 6 χρόνων μέχρι την ενηλικίωσή του, καταγράφει με ρεαλισμό και απλότητα οικογενειακές, συναισθηματικές, ερωτικές και ηθικές εντάσεις μέσα από τα μάτια ενός ανήλικου αγοριού.

«Μεγαλώνοντας»: Ένα κινηματογραφικό κατόρθωμα δώδεκα χρόνων - εικόνα 1
Έλαρ Κολτρέιν - Ίθαν Χοκ: γιος και πατέρας

Ο χρόνος αποτελεί ανάθεμα για το Χόλιγουντ και τους παροικούντες αυτό, οι οποίοι προσπαθούν ματαίως να τον νικήσουν με τη βοήθεια μπότοξ, πλαστικών και photoshop. Αντίθετα με τους διάσημους συμπατριώτες του, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ αντιμετωπίζει εντελώς διαφορετικά τη συγκεκριμένη διαδικασία. Για παράδειγμα, στην εξαιρετική μέχρι στιγμής τριλογία του “Πριν...”, που ξεκίνησε το 1995 με το “Πριν το Ξημέρωμα” κι έφτασε πέρυσι­ στο “Πριν τα Μεσάνυχτα”, δεν διστάζει να αφήσει τους πρωταγωνιστές Ίθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί εκτεθειμένους στη φθορά του χρόνου.
Ο 54χρονος Τεξανός σκηνοθέτης κάθε άλλο παρά μοιρολατρικά και μίζερα αντιμετωπίζει το αναπόφευκτο, μεγαλώνοντας αρμονικά μαζί με τους ήρωές του και χαρίζοντάς τους συνεχώς σοφία, νέες συναισθηματικές προκλήσεις και ώριμο σεξαπίλ. Αυτή η ιδιαίτερη και πρωτοποριακή σχέση του με το χρόνο, κόντρα σε κάθε εμπορικό κανόνα του mainstream, είναι που τον τοποθετεί στον πυρήνα του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά. Η καινούργια ταινία του Λινκλέιτερ όμως πάει τα πράγματα ακόμη παραπέρα... Το «Μεγαλώνοντας» αποτελεί ένα κινηματογραφικό­ επίτευγμα, ένα φιλμ ενηλικίωσης που χρειάστηκε 144 μήνες και σισύφεια ­υπομονή για να ολοκληρωθεί.

«Μεγαλώνοντας»: Ένα κινηματογραφικό κατόρθωμα δώδεκα χρόνων - εικόνα 2

Μια ντουζίνα χρόνια
Μια θεότρελη ιδέα τρύπωσε στο κεφάλι­ του Τεξανού σκηνοθέτη στις αρχές των ’00s. Να καταγράψει με την κάμερά του την πλήρη ανάπτυξη ενός αγοριού μέσα στα χρόνια, αποδίδοντας ρεαλιστικά την πολύπλοκη διαδικασία ενηλικίωσης. Χωρίς χρηματοδότηση, καστ και συνεργείο, έβαλε το πιο φιλόδοξο και παράτολμο κινηματογραφικό στοίχημα της καριέρας του. Το ιδιότυπο πλάνο της ταινίας προέβλεπε γυρίσματα 3-4 ημερών για καθένα από τα επόμενα δώδεκα χρόνια. Μετά την αρχική συμφωνία χρηματοδότησης του ριψοκίνδυνου project από την αμερικανική IFC, ο Λινκλέιτερ ξεκίνησε να συμπληρώνει το παζλ των πρωταγωνιστών. Η επιλογή του πατέρα ήταν αυτονόητη, αφού ο καλός του φίλος και συνεργάτης Ίθαν Χοκ δεν λέει ποτέ «όχι» στις κινηματογραφικές προκλήσεις. Στη συνέχεια έκλεισε την πρόθυμη Πατρίσια Αρκέτ για το ρόλο της μητέρας κι έδωσε το ρόλο της μικρής αδερφής Σαμάνθα στην κόρη του Λόρελαϊ Λινκλέιτερ. Αυτός που έμενε ορφανός, ωστόσο, ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Μέισον, του παιδιού που θα μεγάλωνε μπροστά στο φακό του βιρτουόζου Αμερικανού.

«Μεγαλώνοντας»: Ένα κινηματογραφικό κατόρθωμα δώδεκα χρόνων - εικόνα 3

Η τύχη έφερε τον Έλαρ
Σε μια οντισιόν στην πρωτεύουσα του Τέξας­, το Όστιν, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ έπεσε πάνω­ στον εξάχρονο Έλαρ Κολτρέιν. «Από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκα ότι αυτό το παιδί­ πρόκειται να γίνει καλλιτέχνης. Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι και οι δύο γονείς του είναι καλλιτέχνες. Όμως υπήρχε κάτι ξεχωριστό επάνω του!» Δικαιώθηκε απόλυτα από την επιλογή του, αφού ο μικρός –ενήλικος πλέον– Έλαρ είναι η μεγάλη αποκάλυψη του «Μεγαλώνοντας». Εκφραστικός και ταυτόχρονα μελαγχολικός, ο πιτσιρικάς αποδίδει με μεστή εσωτερικότητα τη βαρεμάρα της παιδικής ηλικίας και μετέπειτα τον εφηβικό ζόφο. Ο Λινκλέιτερ ενορχηστρώνει με σκηνοθετική μαεστρία το πέρασμα του χρόνου, τον οποίο σημαδεύει με τεχνολογικές μόδες, ποπ αναφορές και μουσικές από κάθε εποχή – από τραγούδια της Μπρίτνεϊ Σπίαρς μέχρι παιχνίδια στο Wii και συνομιλίες στο Skype. Την ίδια στιγμή το ηλεκτρισμένο soundtrack τα σπάει, με τις μελωδίες­ των Hives, Flamming Lips, Cat Power, Foo Fighters, Yo La Tengo, Arcade Fire και ­πολλών ακόμη γκρουπ να ανεβάζουν τα ­ντεσιμπέλ αυτής της ρηξικέλευθης ιστορίας ενηλικίωσης.

Περισσότερες πληροφορίες

Μεγαλώνοντας

Boyhood
3
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 165 '
  • Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Από την αρχή του σχολείου ως αυτή του κολεγίου, δώδεκα χρόνια από τη ζωή του Μέισον, ενός αγοριού που μεγαλώνει στο Τέξας με τη χωρισμένη μητέρα του και τη μικρότερη αδελφή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.