Μέχρι το Τέλος

3,5

Μελαγχολικό και σκληρό, αν και γεμάτο χιούμορ αντισυμβατικό γουέστερν, δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα του Τόμι Λι Τζόουνς μετά τις «Τρεις Ταφές του Μελκιάδες Εστράδα».

Μέχρι το Τέλος

Στη Νεμπράσκα της δεκαετίας του 1850 μια μοναχική, αλλά δυναμική γυναίκα κι ένας αναξιόπιστος λιποτάκτης επιχειρούν να μεταφέρουν στην Άιοβα τρεις γυναίκες που έχουν χάσει τα λογικά τους. Μελαγχολικό και σκληρό, αν και γεμάτο χιούμορ αντισυμβατικό γουέστερν, δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα του Τόμι Λι Τζόουνς μετά τις «Τρεις Ταφές του Μελκιάδες Εστράδα».

Μέχρι το Τέλος - εικόνα 1

Εννέα χρόνια μετά το διπλά­ βραβευμένο στις Κάνες σκηνοθετικό του ντεμπούτο «Οι Τρεις Ταφές του Μελκιάδες Εστράδα», ο πολύς Τόμι Λι Τζόουνς επιστρέφει πίσω από την κάμερα για ακόμη ένα κινηματογραφικό ταξίδι στην Άγρια Δύση. Αυτήν τη φορά την αυθεντική (ο «…Εστράδα» εξελισσόταν στο παρόν και στα μεξικανικά σύνορα), όπως την περιγράφει με εντελώς αντιηρωικό τρόπο ο Γκλέντον Σουόρδαουτ –συγγραφέας του «The shootist», της τελευταίας ταινίας του Τζον Γουέιν– στο μυθιστόρημά του «The homesman». Πρόκειται για ένα βιβλίο που προσπάθησε επανειλημμένα να μεταφέρει στο σινεμά ο Πολ Νιούμαν, τελικά όμως διασκεύασε σεναριακά ο ίδιος ο Τόμι Λι Τζόουνς, ο οποίος ανέλαβε επίσης την παραγωγή, τη σκηνοθεσία και, φυσικά, τον πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στη Χίλαρι Σουόνκ. Η κάτοχος δύο Όσκαρ «million dollar baby» βρίσκει εδώ ύστερα από καιρό έναν αντάξιο του ταλέντου της ρόλο, υποδυόμενη τη Μέρι Μπι Κάντι, μια πεισματάρα, τίμια και αξιοπρεπή γυναίκα που φροντίζει μόνη­ της μια μικρή φάρμα χαμένη στις απέραντες πεδιάδες της Νεμπράσκα.
Έχοντας μείνει ανύπαντρη, δοκιμάζει ανεπιτυχώς (σε μια πικρά χιουμοριστική σκηνή) να αντιμετωπίσει το γάμο σαν εμπορική συναλλαγή. Απογοητευμένη, αλλά ασυμβίβαστη και αναζητώντας κάτι που θα δώσει νόημα στην εγκλωβισμένη καθημερινότητά της, αποφασίζει να μεταφέρει σε ένα εκκλησιαστικό ίδρυμα της Άιοβα τρεις γυναίκες της περιοχής τις οποίες ο σκληρός τρόπος ζωής έχει οδηγήσει στην παράνοια. Για την κοπιαστική και ριψοκίνδυνη αποστολή όμως χρειάζεται έναν σκληροτράχηλο συνεταίρο, τον οποίο βρίσκει… στην άκρη της κρεμάλας. Σώζοντας από απαγχονισμό τον Τζορτζ Μπριγκς, έναν ανάξιο εμπιστοσύνης περιπλανώμενο τυχοδιώκτη, τον αναγκάζει να τη συνοδεύσει μέχρι τη γειτονική πολιτεία μέσα από μία από τις πιο αφιλόξενες περιοχές της Μεσοδυτικής Αμερικής.

Μέχρι το Τέλος - εικόνα 2

Με μια παρόμοια, διπλή οδύσσεια με αυτήν του «…Εστράδα» (ένα εξωτερικά περιπετειώδες κι ένα υπαρξιακά αποκαλυπτικό ταξίδι), ο Τόμι Λι Τζόουνς διασχίζει «από την ανάποδη» (από τα δυτικά προς τα ανατολικά) μια παραδομένη στη βία, την απληστία και τη ματαιοδοξία χώρα. Επιθέσεις ινδιάνων, χιονοθύελλες, αδίστακτοι ληστές αλλά και μια «πολιτισμένη» πραγματικότητα, όπως εκείνη του πολυτελούς ξενοδοχείου, η οποία αποδεικνύεται ακόμη πιο απειλητική και άσπλαχνη. Δίνοντας τον πρώτο ρόλο στη γυναικεία ματιά πάνω στην Άγρια Δύση και τυλίγοντας με μαύρο χιούμορ (φυσικές και ψυχολογικές) συγκρούσεις που εξελίσσονται απολύτως δραματικά, ο βετεράνος σταρ προσεγγί­ζει με πρωτότυπο –τόσο ρεαλιστικό­ όσο και αντισυμβατικό– τρόπο το κλασικό γουέστερν, εντυπωσιάζει με τη γλυκόπικρη αναβίωση του απάνθρωπα ηρωικού κόσμου του και μας χαρίζει δύο ολοζώντανους, συμπληρωματικούς κινηματογραφικούς χαρακτήρες που συγκινούν χαμένοι μέσα στις κωμικοτραγικές αντιφάσεις τους.
ΗΠΑ, Γαλλία 2014. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Μέχρι το Τέλος

The Homesman
3,5
  • Γουέστερν
  • 2014
  • Διάρκεια: 122 '
  • Τόμι Λι Τζόουνς

Στη Νεμπράσκα της δεκαετίας του 1850 μια μοναχική, αλλά δυναμική γυναίκα σώζει έναν αναξιόπιστο λιποτάκτη από την αγχόνη, αναγκάζοντάς τον να τη συνοδεύσει σε ένα εκκλησιαστικό ίδρυμα της Άιοβα, όπου θέλει να μεταφέρει τρεις γυναίκες που έχουν χάσει τα λογικά τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.