Χίλιοι Τρόποι να Πεθάνεις στην Άγρια Δύση

2

Ξεκαρδιστική κατά στιγμές, αλλά σεναριακά ασύνδετη και συχνά χοντροκομμένη γουέστερν παρωδία από το δημιουργό του «Ted».

Χίλιοι Τρόποι να Πεθάνεις στην Άγρια Δύση

Ο Άλμπερτ είναι ένας δειλός αγρότης σε μια αφιλόξενη γωνιά της Άγριας Δύσης, τον οποίο η κοπέλα του παρατά για έναν πλούσιο αντίζηλο. Εντελώς απελπισμένος, βλέπει τη ζωή του να αλλάζει όταν στην πόλη φτάνει η όμορφη και δυναμική Άννα, για την οποία κανείς δεν γνωρίζει πως είναι σύζυγος του αδίστακτου, καταζητούμενου πιστολά Κλιντς. Ξεκαρδιστική κατά στιγμές, αλλά σεναριακά ασύνδετη και συχνά χοντροκομμένη γουέστερν παρωδία από το δημιουργό του «Ted».

Χίλιοι Τρόποι να Πεθάνεις στην Άγρια Δύση - εικόνα 1

Δεν ξέρω πώς θα έμοια­ζε η ξεκαρδιστική γουέστερν παρωδία «Μπότες, Σπιρούνια και Καυτές Σέλλες» αν ο Μελ Μπρουκς τη γύριζε σήμερα και όχι πριν από 40 χρόνια. Ίσως ήταν πολύ πιο χοντροκομμένη, όπως αυτή του Σεθ ΜακΦάρλαν, αν όμως παρέμενε ακόμη τόσο διασκεδαστική και πρωτότυπη, δεν θα έμοιαζε και πολύ με αυτήν του Σεθ ΜακΦάρλαν. Γιατί μπορεί το «Χίλιοι Τρόποι να Πεθάνεις στην Άγρια Δύση» να είναι μια ταινία γεμάτη αστεία, δεν είναι όμως και μια αστεία ταινία.
Ο ταλαντούχος δημιουργός της καρτούν τηλεοπτικής επιτυχίας «Family guy» και της ενήλικης πολιτικά ανορθόδοξης κωμωδίας «Ted» περνά για πρώτη φορά­ μπροστά από την κάμερα ως πρωταγωνιστής και αποφασίζει να διασκεδάσει με τον αμερικανικά παραδοσιακότερο τρόπο. Βάζει στο σατιρικό στόχαστρό του τις ταινίες γουέστερν και –όντας δηλωμένος φαν του «Μια Απίθανη... Απίθανη Πτήση»– στήνει μια εξωφρενική, ακατάλληλη για ανηλίκους παρωδία του είδους. Όπως απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις, η υπόθεση είναι αρχετυπικά σχηματική: ο Άλμπερτ είναι ένας δειλός αγρότης σε μια αφιλόξενη γωνιά της Άγριας Δύσης, τον οποίο η κοπέλα του παρατά για έναν πλούσιο αντίζηλο.

Χίλιοι Τρόποι να Πεθάνεις στην Άγρια Δύση - εικόνα 2

Εντελώς απελπισμένος, βλέπει τη ζωή του να αλλάζει όταν φτάνει στην πόλη η όμορφη και δυναμική Άννα, για την οποία κανείς δεν γνωρίζει πως είναι σύζυγος του αδίστακτου –και καταζητούμενου– πιστολά Κλιντς.
Σαν νέος Γούντι Άλεν (του οποίου είναι επίσης φαν), ο ΜακΦάρλαν πυροβολεί με ρυθμό πολυβόλου τα χιλιο-ιδωμένα κλισέ του κινηματογραφικού Φαρ Ουέστ, συχνά με ιδιοφυή ευστοχία. Είναι καταιγιστικός, τολμηρός και συχνά απρόβλεπτος (το απολαυστικό insert του «Επιστροφή­ στο Μέλλον»), δεν διαθέτει όμως ούτε τη γουντιαλενική κομψότητα ούτε τη σινεφίλ εφευρετικότητα­ του πρώτου διδάξαντος Μελ Μπρουκς. Επιπλέον, καθώς το σενάριό του διατηρεί απλώς τη στοιχειώδη διηγηματική συνοχή­, η ταινία μοιάζει με παράταξη stand up κωμικών σκετς με ντεκόρ το Μόνιουμεντ Βάλεϊ, όλα στηριγμένα στην έξυπνη ατάκα, αλλά μόνο τα μισά από αυτά πραγματικά επιτυχημένα.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Χίλιοι Τρόποι να Πεθάνεις στην Άγρια Δύση

A Million Ways to Die in the West
2
  • Κωμωδία
  • 2014
  • Διάρκεια: 112 '
  • Σεθ ΜακΦάρλαν

Ο Άλμπερτ είναι ένας δειλός αγρότης σε μια αφιλόξενη γωνιά της Άγριας Δύσης, τον οποίο η κοπέλα του παρατά για έναν πλούσιο αντίζηλο. Εντελώς απελπισμένος, θα δει τη ζωή του να αλλάζει όταν φτάνει στην πόλη η όμορφη και δυναμική Άννα, για την οποία κανείς δεν γνωρίζει πως είναι σύζυγος του αδίστακτου –και καταζητούμενου– πιστολά Κλιντς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.