Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν

3

Ο Σεντρίκ Κλαπίς την τακτοποιεί με χαριτωμένο, αεράτο στιλ, σε μια φρέσκια ρομαντική κομεντί που ολοκληρώνει τη διαδρομή ζωής των ηρώων του «Euroflirt».

Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν

Η ζωή του σαραντάρη Ξαβιέ, ο οποίος έχει χωρίσει, έχει μετακομίσει στη Νέα Υόρκη κι έχει αφήσει τη λεσβία φίλη του Ιζαμπέλ έγκυο, μοιάζει μπερδεμένη σαν κινέζικο παζλ. Ο Σεντρίκ Κλαπίς την τακτοποιεί με χαριτωμένο, αεράτο στιλ, σε μια φρέσκια ρομαντική κομεντί που ολοκληρώνει τη διαδρομή ζωής των ηρώων του «Euroflirt».

Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν - εικόνα 1

Πριν από 12 χρόνια επτά διαφορετικοί φοιτητές από όλα τα μέρη της Ευρώπης είχαν συναντηθεί στη Βαρκελώνη, όπου μοιράστηκαν για λίγο καιρό το ίδιο διαμέρισμα. Το «Euroflirt», μια πολύχρωμη και φρέσκια νεανική κομεντί που μετέφερε στο πανί λίγη από την εξωτική ζωντάνια της πρωτεύουσας της Καταλονίας, γνώρισε μεγάλη επιτυχία κι έτσι τρία χρόνια αργότερα ο σκηνοθέτης του Σεντρίκ Κλαπίς («Όταν Λείπει η Γάτα») επανενώνει τέσσερις από αυτούς στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στην Αγία Πετρούπολη και στις «Ρώσικες Κούκλες», στο τέλος των οποίων ο επίδοξος συγγραφέας Ξαβιέ κερδίζει την καρδιά της Αγγλίδας φίλης του Γουέντι.
Ο Ξαβιέ έχει σαρανταρίσει πλέον, έχει δύο παιδιά με τη Γουέντι, αλλά ο γάμος τους τελεί υπό διάλυση. Τελειωτικό χτύπημα η απόφασή του να γίνει δωρητής σπέρματος για τη λεσβία φίλη του Ιζαμπέλ. Όταν λοιπόν η Γουέντι του ανακοινώνει πως θα μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και θα πάρει μαζί της τα παιδιά, εκείνος αναγκάζεται να αφήσει το Παρίσι για την άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου θα βρίσκεται κοντά τους, αναζητώντας παράλληλα έμπνευση­ για το μυθιστόρημά του (ο εκδότης του τον πιέζει να το παραδώσει σύντομα). Προς το παρόν αναζητά δια­μέρισμα, ενώ φιλοξενείται από την έγκυο Ιζαμπέλ και τη φίλη της, όταν καταφθάνει στη Νέα Υόρκη και η Μαρτίν, η τέταρτη της ισπανο-ρωσικής παρέας, για να κλείσει μια εμπορική συμφωνία.

Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν - εικόνα 2

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις μέσα από τα μάτια αλλά και τα αυτοσαρκαστικά σχόλια του Ξαβιέ, μεταφερόμαστε κι εμείς αφενός σε ένα χαοτικό, αλλά ολοζώντανο Μανχάταν και αφετέρου στη ζωή ενός σύγχρονου σαραντάρη, στον οποίο μοιάζουν όλα με κινέζικο παζλ (ο πρωτότυπος τίτλος του φιλμ). Τα συναισθηματικά, τα επαγγελματικά, τα ψυχολογικά του: όλα όσα θα μπερδευτούν ακόμη περισσότερο όταν η Ιζαμπέλ γεννήσει τον γιο του και η Μαρτίν αναθερμάνει το παλιό του πάθος για εκείνη. Ένα συνολικό­ μπέρδεμα το οποίο ο Κλαπίς διαχειρίζεται με παιχνιδιάρικη χαλαρότητα, ισορροπώντας ανάμεσα στη γραφικότητα και στο ρομαντισμό, στην τρυφερότητα και στη μελαγχολία. Με χρονικά σπαστή αφήγηση κι έξυπνες αποστασιοποιητικές σφήνες –τον Ξαβιέ επισκέπτονται και συμβουλεύουν ο Σοπενχάουερ με τον Χέγκελ–, σχολιάζει το πέρασμα του χρόνου, την ενηλικίωση, τη διάψευση των ονείρων αλλά και την αισιόδοξη πλευρά της ζωής, η οποία –όπως και η ευτυχία– «δεν είναι καλό πράγμα για ένα μυθιστόρημα. Το δράμα πουλάει». αυτό τονίζει στον Ξαβιέ (ένας ζωηρός, χαριτωμένος Ρομέν Ντιρίς) ο εκδότης του. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ταινίες­, πράγμα που ο Κλαπίς διαψεύδει εδώ γλυκά, κλείνοντας με τον ιδανικό τρόπο μια χαμηλότονη, μα απολαυστική κινηματογραφική τριλογία.

Γαλλία, ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν

Casse-Tete Chinois
3
  • Κομεντί
  • 2013
  • Διάρκεια: 117 '
  • Σεντρίκ Κλαπίς

Χωρισμένος πλέον από τη Γουέντι, η οποία έχει πάρει τα δύο παιδιά τους στη Νέα Υόρκη, ο Ξαβιέ μετακομίζει από το Παρίσι στο Μανχάταν, όπου αναζητά σπίτι, προσπαθεί να τελειώσει το μυθιστόρημά του και να υποδεχτεί το νεογέννητο παιδί της λεσβίας φίλης του Ιζαμπέλ, του οποίου είναι πατέρας!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.