Στα Όρια του Αύριο

2,5

Μια τρισδιάστατη sci fi περιπέτεια που προσπαθεί –και ως ένα σημείο τα καταφέρνει– να πρωτοτυπήσει σεναριακά.

Στα Όρια του Αύριο

Πολεμώντας στις ακτές της Γαλλίας ενάντια σε εξωγήινους, ένας στρατιώτης σκοτώνεται στην πρώτη του μάχη. Γυρίζει όμως ξανά και ξανά πίσω στο χρόνο ξαναζώντας την ίδια ημέρα, σε μια τρισδιάστατη sci fi περιπέτεια που προσπαθεί –και ως ένα σημείο τα καταφέρνει– να πρωτοτυπήσει σεναριακά.

Στα Όρια του Αύριο - εικόνα 1

Η πίστη στη σαϊεντολογία μπορεί να βοηθά, σίγουρα όμως δεν αρκεί για να σε κρατήσει στη χολιγουντιανή κορυφή τρεις ολόκληρες δεκαετίες. Οι σωστές εμπορικές επιλογές είναι σίγουρα χρησιμότερες και ο Τομ Κρουζ έχει ένα εντυπωσιακό σερί από αυτές, ξεκινώντας κάθε φορά από ένα δεδομένο στάνταρντ παραγωγής και δοκιμάζοντας συχνά σχέδια που δεν φοβούνται το ρίσκο. Μιλάμε, φυσικά­, για τα μπλοκμπάστερ δεδομένα της βιομηχανίας του θεάματος, η οποία επένδυσε 175 εκατ. δολάρια­ στη μεταφορά του μυθιστορήματος­ του Χιρόσι Σακουραζάκα «All you need is kill», διασκευασμένο σεναριακά από τους Κρίστοφερ ΜακΚουάρι (Όσκαρ για τους «Συνήθεις Υπόπτους») και Τζον-Χένρι Μπάτεργουορθ, συνεργάτη του σκηνοθέτη Νταγκ Λάιμαν στο πολιτικό θρίλερ «Παιχνίδια Συνωμοσίας».
Με άνιση φιλμογραφία («Χωρίς Ταυτότητα», «Mr & Mrs Smith», «Jumper»), ο Λάιμαν είναι ένας φερέγγυος εκτελεστής όταν έχει στα χέρια του το κατάλληλο υλικό και το «Στα Όρια του Αύριο» διαθέτει, αν μη τι άλλο, μια υποσχόμενη ιδέα: ενώ όλη η ηπειρωτική Ευρώπη έχει καταληφθεί από εξωγήινους Μιμητές, κάτι σαν γιγάντια μηχανικά χταπόδια με μεγάλη δύναμη πυρός, ο Αμερικανός ταγματάρχης Γουίλιαμ Κέιτζ αποστέλλεται από το αρχηγείο του Λονδίνου στην πρώτη γραμμή­ της μάχης στις γαλλικές ακτές. Η άρνησή του αναγκάζει τον στρατηγό Μπρίγκαμ να τον υποβιβάσει σε στρατιώτη ο οποίος, φοβισμένος και άπειρος, σκοτώνεται με το που πατάει το πόδι του στην ξηρά. Αιφνιδίως όμως ξυπνά στην… προηγούμενη ημέρα και ξαναζεί την απόβαση ξανά και ξανά, ώσπου η συνάντησή του με την πολεμική ηρωίδα Ρίτα Βρατάσκι του αποκαλύπτει πως, εκπαιδευόμενος κάθε φορά και καλύτερα, μπορεί να αλλάξει τόσο τη μοίρα του όσο και ολόκληρη την έκβαση του πολέμου.

Στα Όρια του Αύριο - εικόνα 2

Η «Μέρα της Μαρμότας», τα «Άλιενς», οι «Στρατιώτες του Σύμπαντος» και η «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν» μπαίνουν στο μίξερ μιας υπερ-περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας, όπου το σασπένς συναγωνίζεται το θέαμα συνδέοντας την εξέλιξη της πλοκής με την ψυχολογική εξέλιξη του ήρωα. Κάθε μέρα όμως που ο Κέιτζ και η Βρατάσκι προχωρούν ένα βήμα μακρύτερα μια καινούργια, ανίκητη απειλή εμφανίζεται και σε λίγο η επιστροφή στο μέλλον μοιάζει όλο και πιο αδιέξοδη. Για να προχωρήσει στη λύση του γρίφου, η ταινία κάνει αρκετές παραχωρήσεις στη χολιγουντιανή ευκολία, τις οποίες διανθίζει τουλάχιστον με χιούμορ και την ελάχιστη δυνατή μελοδραματική σοβαροφάνεια. Κάποιες σεναριακές πονηριές­ αποδεικνύονται περιττές, μερικές σεκάνς δράσης, όπως η «μάχη του Λούβρου», είναι διεκπεραιωμένες χωρίς έμπνευση, το τελικό αποτέλεσμα πάντως καταφέρνει να ορθοποδήσει κινηματογραφικά, δικαιώνει το star power του Κρουζ και ανεβάζει το «…Αύριο» ένα (τόσο δα) κλικ πάνω από τα συνήθη φαστφουντάδικα επίπεδα των περισσότερων σύγχρονων μπλοκμπάστερ.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: VILLAGE FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Στα Όρια του Αύριο

Edge of Tomorrow
2,5
  • Περιπέτεια
  • 2014
  • Διάρκεια: 113 '
  • Νταγκ Λίμαν

Πολεμώντας στις ακτές της Γαλλίας ενάντια σε εξωγήινους, ένας στρατιώτης σκοτώνεται στην πρώτη του μάχη. Γυρίζει όμως ξανά και ξανά πίσω στο χρόνο ξαναζώντας την ίδια ημέρα και προσπαθώντας να εκπαιδευτεί όσο καλύτερα μπορεί για να αλλάξει τη μοίρα του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.