Grace of Soap Opera

Με ιδιαίτερη λάμψη, αλλά αυτή του Φώσκολου, ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι (δημοσιογραφικές) προβολές του 67ου Φεστιβάλ Κανών, καθώς η πολυαναμενόμενη βιογραφία «Grace of Monaco» με την Νικόλ Κίντμαν αποδείχτηκε μια πολύχρωμη σαπουνόφουσκα.

Grace of Soap Opera

Με ιδιαίτερη λάμψη, αλλά αυτή του Φώσκολου, ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι (δημοσιογραφικές) προβολές του 67ου Φεστιβάλ Κανών, καθώς η πολυαναμενόμενη βιογραφία «Grace of Monaco» με την Νικόλ Κίντμαν αποδείχτηκε μια πολύχρωμη σαπουνόφουσκα.

Grace of Soap Opera - εικόνα 1

Συνοδευόμενη από πολλές διχογνωμίες και αντιπαραθέσεις πριν ακόμα φτάσει στην ηλιόλουστη Κρουαζέτ, όλοι ήξεραν πως το «Grace of Monaco» του Ολιβιέ Νταάν ήταν μια ταινία φεστιβαλικής έναρξης που θα ξεσήκωνε θύελλα συζητήσεων. Ο Αμερικανός διανομέας της, ο πολύς Χάρβεϊ Γουάινσταϊν της πρώην Miramax, την προόριζε για περσινό φεστιβαλικό ατού, αλλά, δυσαρεστημένος με την «πολιτική» ίντριγκα της ταινίας, ζήτησε μια πιο ρομαντικο-δραματική βερσιόν. Όταν συνάντησε αντιρρήσεις την «ξαπόστειλε» για τον προηγούμενο Μάρτιο και κατόπιν ανέβαλε την πρεμιέρα της στις Η.Π.Α. επ’ αόριστον. Από την άλλη, η πριγκιπική οικογένεια του Μονακό έφριξε με την κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή κινηματογραφική εικόνα του γάμου των Ρενιέ (ένας εντελώς ακατάλληλος Τιμ Ροθ) – Γκρέις Κέλι και αποκήρυξε μετά βδελυγμίας την ταινία. Έτσι, μια σκανδαλώδης πρεμιέρα, συνοδευόμενη από την απαστράπτουσα παρουσία της Νικόλ Κίντμαν στο κόκκινο χαλί, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να περιμένει για φέτος το πιο χλιδάτο φεστιβάλ του κόσμου.

Grace of Soap Opera - εικόνα 2
Copyrights: StoneAngels_David_Koskas

Οι παπαράτσι θα έχουν δουλειά στη βραδινή επίσημη πρεμιέρα, η Κίντμαν, μεταμορφωμένη στην Νταϊάνα των 60s Γκρέις Κέλι, έχει καλύψει κάθε πιθανό εξώφυλλο, αλλά όταν τα φώτα στη σάλα Ντεμπισί έσβησαν και η διάσημη σταρ του Χόλιγουντ που έγινε διασημότερη πριγκίπισσα ανέλαβε να μας πει τη βασανισμένη ιστορία της, όλα θύμιζαν… «Diana» του Όλιβερ Χίρσμπιλγκερ. Όχι μόνο γιατί οι δυο βασιλικές βιογραφίες αφηγούνται την ίδια ουσιαστικά ιστορία (μια ευαίσθητη γυναίκα γίνεται πρωταγωνίστρια σε ένα ροζ παραμύθι που αποδεικνύεται ένας αναπόδραστος εφιάλτης), αλλά γιατί το κάνουν με τον ίδιο ακριβώς μελοδραματικό, αφελή και μπανάλ τρόπο. Καλύτερα σκηνοθετημένο – από τον Ολιβιέ Νταάν του «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο», αλλά και του «Οι Μάγοι της Μπάλας» - και πιο κοσμοπολίτικο, το «Grace of Monaco» είναι στην ουσία πιο εξοργιστικό, γιατί η σαπουνοπερέ προσέγγισή του δεν αφορά μόνο μια ερωτική ιστορία, αλλά και τις διεθνείς πολιτικοοικονομικές σχέσεις και συγκρούσεις.

Grace of Soap Opera - εικόνα 3

Γιατί αν δεν το ξέρατε, η πριγκίπισσα Γκρέις ήταν αυτή που το 1962 σταμάτησε τη Γαλλία από το να «καταλάβει» και να σβήσει από το χάρτη το Μονακό (για να πάψει να λειτουργεί ως φορολογικός παράδεισος), επιδεικνύοντας προσόντα μυστικού πράκτορα, επιδέξιου διπλωμάτη, άψογης οικογενειάρχη και υποδειγματικής ηθοποιού! Πολύ λογικά, στο τέλος της προβολής τα γιουχαϊτά ήταν περισσότερα από τα χειροκροτήματα, παρά τις ομολογουμένως φιλότιμες προσπάθειες της Νικόλ Κίντμαν να σώσει τα καταδικασμένα προσχήματα. Η ερμηνευτική της προσπάθεια, τα λαμπερά φορέματά της και τα γραφικά τοπία του πριγκιπάτου είναι άλλωστε τα μόνα στοιχεία της ταινίας που ξεπερνούν το επίπεδο του… απαράδεκτου και μπορούν να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή καριέρα σ’ αυτή την αφελέστατη τηλε-βιογραφία.
Αύριο έρχεται η ώρα του διαγωνιστικού προγράμματος, το οποίο ξεκινά με το βασισμένο σε μυθιστόρημα του Πολ Όστερ «Τιμπουκτού» του Μαυριτανού Αμπντεραχμάν Σισακό («Bamako») και τη βιογραφία εποχής «Mr. Turner» του Μάικ Λι, αλλά και των τμημάτων «Ένα Κάποιο Βλέμμα» και «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών», με πληθώρα προβολών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.