Οι κριτικές επιτροπές

Η μόνη γυναίκα σκηνοθέτης βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα, η Νεοζηλανδή Τζέιν Κάμπιον, είναι η φετινή πρόεδρος της γεμάτης πρωτοκλασάτα ονόματα κριτικής επιτροπής, η οποία θα απονείμει τον Χρυσό Φοίνικα το Σάββατο 24 Μαΐου.

Οι κριτικές επιτροπές

Η μόνη γυναίκα σκηνοθέτης βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα, η Νεοζηλανδή Τζέιν Κάμπιον, είναι η φετινή πρόεδρος της γεμάτης πρωτοκλασάτα ονόματα κριτικής επιτροπής, η οποία θα απονείμει τον Χρυσό Φοίνικα το Σάββατο 24 Μαΐου.

Οι κριτικές επιτροπές - εικόνα 1

Η Τζέιν Κάμπιον είναι μια εξ απαλών κινηματογραφικών ονύχων ανακάλυψη του φεστιβάλ Κανών, καθώς η πρώτη μικρού μήκους ταινίας της «Peel» απέσπασε το 1986 το σχετικό Χρυσό Φοίνικα. Πολύ λογικά, η πρώτη μεγάλου μήκους της, το «Sweetie» του 1989, προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, ενώ τα «Μαθήματα Πιάνου» της χάρισαν το 1993 έναν ακόμα Χρυσό φοίνικα. Η 60χρονη Νεοζηλανδέζα δημιουργός θα είναι λοιπόν επικεφαλής μιας γυναικοκρατούμενης φέτος επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει ακόμα πέντε ηθοποιούς – την Γαλλίδα Καρόλ Μπουκέ, την Νοτιοκορεάτισσα Τζέον Ντο-Γεόν, την Ιρανή Λεϊλά Χατάμι, τον Μεξικάνο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και τον Αμερικανό Γουίλεμ Νταφόε – και τρεις βραβευμένους σκηνοθέτες: την Σοφία Κόπολα («Χαμένοι στη Μετάφραση»), τον Κινέζο Ζία Ζανγκέ («Αίσθηση Αμαρτίας») και τον Δανό Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν («Drive»).
Εκτός του διαγωνιστικού τμήματος, επίσημες κριτικές επιτροπές υπάρχουν τόσο για το παράλληλο τμήμα του «Ένα Κάποιο Βλέμμα», το βραβείο του οποίου είχε αποσπάσει το 2009 ο «Κυνόδοντας, όσο για τις μικρού μήκους ταινίες της «Cinefondation» και το βραβείο της Χρυσής Κάμερας, το οποίο απονέμεται σε έναν από τους πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς όλων των τμημάτων. Στην επιτροπή του «Ένα Κάποιο Βλέμμα» προεδρεύει ο Αργεντινός σκηνοθέτης της «Λεονέρα» Πάμπλο Τραπέρο, σ’ αυτήν της «Cinefondation» ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα («Η Γεύση του Κερασιού») Ιρανός Αμάς Κιαροστάμι (πέρσι ήταν η Τζέιν Κάμπιον), ενώ τη Χρυσή Κάμερα, την οποία έχουν κατά καιρούς κερδίσει ονόματα σαν τον Τζιμ Τζάρμους, την Μίρα Ναΐρ ή τον Στιβ ΜακΚουίν, θα απονείμει φέτος η Γαλλίδα ηθοποιός («Ο Θείος μου Από την Αμερική» του Αλέν Ρενέ) και σκηνοθέτιδα («Ο Αντίζηλος» με τον Ντανιέλ Οτέιγ») Νικόλ Γκαρσιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.