Φαβορί και αουτσάιντερ

Παλιοί γνώριμοι και ανερχόμενοι νέοι δημιουργοί, ανάμεσά του και ο δικός μας Πάνος Κούτρας, δίνουν ραντεβού από τις 14 έως τις 24 Μαΐου στην Κρουαζέτ μαζί με τις καινούργιες τους ταινίες, ανεβάζοντας στα ύψη το κινηματογραφικό θερμόμετρο στην Γαλλική Ριβιέρα. Το «α» θα είναι γι’ ακόμη μια φορά εκεί.

Φαβορί και αουτσάιντερ

Την αυλαία σηκώνει την Τετάρτη το βράδυ το εκτός συναγωνισμού «Grace of Monaco», η βιογραφία της Γκρέις Κέλι με πρωταγωνίστρια Νικόλ Κίντμαν, ενώ η ταινία λήξης (η οποία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα) θα προβληθεί φέτος το Σάββατο 24/5, αντί για τη συνήθη Κυριακή (λόγω ευρωεκλογών), πριν την απονομή των βραβείων. Το λιτό από άποψη ποσότητας διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει 18 ταινίες, ανάμεσά τους τα «Mr. Turner» και το «Jimmy’s Hall», των βραβευμένων με Χρυσό Φοίνικα Βρετανών Μάικ Λι και Κεν Λόουτς, αντίστοιχα, το μεγάλο φαβορί, διαρκείας 196 λεπτών «Winter Sleep» του Τούρκου Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν («Κάποτε στην Ανατολία») και το «Leviathan» του Ρώσου Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ («Η
Επιστροφή»). Η μερίδα του λέοντος ανήκει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, στους γαλλόφωνους και Αμερικανούς δημιουργούς. Τα αγαπημένα αδέλφια του φεστιβάλ, Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν θα προβάλλουν στην Κρουαζέτ το καινούργιο κοινωνικό τους δράμα «Δυο Μέρες, Μια Νύχτα» με την Μαριόν Κοτιγιάρ, ενώ ο οσκαρικός θριαμβευτής Μισέλ Χαζαναβίσιους («The Artist» ) ταξιδεύει με την «Αναζήτηση» στην ταραγμένη Τσετσενία. Ο Ολιβιέ Ασαγιάς («Carlos») θα βρεθεί στις Κάνες με το «Clouds of Sils Maria» - στο οποίο πρωταγωνιστεί η Ζιλιέτ Μπινός -, ενώ ο νεαρός Καναδός Ξαβιέ Ντολάν («Λόρενς για Πάντα» θα παρουσιάσει το «Mommy». Την ίδια στιγμή, ο 83χρονος Ζαν-Λικ Γκοντάρ βρίσκεται για ακόμα μια φορά στο διαγωνιστικό τμήμα με το «Adieu au Langage»! Από την άλλη, τους αγγλόφωνους Βορειοαμερικανούς θα εκπροσωπήσουν ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ με το «Maps to the Stars», ένα ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά του Χόλιγουντ, ο Τόμι Λι Τζόουνς, που μετά τις «Τρεις Ταφές του Μελκιάδες Εστράδα» παρουσιάζει το καινούργιο του γουέστερν «The Homesman» (με τον ίδιο και την Μέριλ Στριπ), ο Μπένετ Μίλερ («Truman Capote») με το βασισμένο σε αληθινά γεγονότα «Foxcatcher και τέλος ο τρίτος Καναδός της παρέας (μετά τους Κρόνενμπεργκ και Ντολάν) Ατόμ Εγκογιάν, με το ολοκαίνουργιο του θρίλερ «The Captive».


Φαβορί και αουτσάιντερ - εικόνα 1
Ο Πάνος Κούτρας καταφθάνει στο φεστιβάλ με το «Xenia», την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, η οποία θα προβληθεί στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα»

Το ελληνικό σινεμά θα δώσει το παρών σε μια ακόμη μεγάλη κινηματογραφική διοργάνωση, καθώς ο Πάνος Κούτρας («Στρέλλα», «Αληθινή Ζωή») καταφθάνει στο φεστιβάλ με το «Xenia», την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, η οποία θα προβληθεί στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» - ένα γούρικο τμήμα για το ελληνικό σινεμά, αν θυμηθεί κάποιος την επιτυχία του «Κυνόδοντα» το 2009. Πρωταγωνιστές του είναι ο Ντάνι και ο Οδυσσέας, 16 και 18 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι στην Ελλάδα για να εντοπίσουν τον πατέρα τους, ο οποίος τους είχε εγκαταλείψει σε μικρή ηλικία. Απώτερος σκοπός τους είναι να τους αναγνωρίσει επίσημα για να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα, ενώ η συμμετοχή τους σε ένα talent show φαντάζει ως τη μοναδική ελπίδα τους για να ζήσουν το δικό τους «ελληνικό όνειρο».
Στην Κρουαζέτ θα βρεθεί εν τω μεταξύ δυο ακόμη μικρού μήκους ελληνικές ταινίες, οι οποίες συμμετέχουν στο παράλληλο τμήμα Short Film Corner: «Το Κουτί» της Κατερίνας Γιαννακοπούλου και η βραβευμένη στη Δράμα sci-fi αλληγορία «Memory Reloaded» των Πάνου Παππά και Δέσποινας Χαραλάμπους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.