Βόλτα με τον Μολιέρο

2

Θεατρικής κοπής δραματική κομεντί με έναν απολαυστικό Φαμπρίς Λουκινί. Υποψήφια για τρία βραβεία Σεζάρ.

Βόλτα με τον Μολιέρο

Ο Γκοτιέ, διάσημος τηλεοπτικός σταρ, προσπαθεί να πείσει τον Σερζ, ηθοποιό που έχει πλέον αποσυρθεί στην επαρχία, να ανεβάσουν μαζί τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου. Οι διαφωνίες τους ξεκινούν από το ποιος θα ερμηνεύσει τον Αλσέστ, τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Θεατρικής κοπής δραματική κομεντί με έναν απολαυστικό Φαμπρίς Λουκινί. Υποψήφια για τρία βραβεία Σεζάρ.

Βόλτα με τον Μολιέρο - εικόνα 1

«H ανθρωπότητα έγινε τόσο­ ποταπή... Θέλω να μην έχω καμία σχέση με ολόκληρο το ανθρώπινο γένος». Αν και δεν γνώρισε επιτυχία στην εποχή του, ο «Μισάνθρωπος» του 1666 αναγνωρίστηκε­ εξαρχής ως ένα από τα κορυφαία θεατρικά του Μολιέρου, μια εξαίσια, γραμμένη σε ρίμα σάτιρα του υποκριτικού lifestyle της γαλλικής αριστοκρατίας του 17ου αι. Ένας σύγχρονος «διάδοχος» του πρωταγωνιστή Αλσέστ είναι ο Σερζ Τανέρ, κορυφαίος ηθοποιός, ο οποίος πριν από τρία χρόνια και στην ακμή της καριέρας του εγκατέλειψε ξαφνικά την υποκριτική και απομονώθηκε στο Ιλ ντε Ρε, ένα νησάκι-τουριστικό θέρετρο στις δυτικές γαλλικές ακτές. Εκεί καταφθάνει ένα πρωί ο διάσημος τηλεοπτικός ηθοποιός Γκοτιέ­ Βαλένς, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τον Τανέρ να επιστρέψει στο σανίδι για να ανεβάσουν μαζί τον «Μισάνθρωπο». Εκείνος είναι εντελώς αρνητικός στην αρχή, ύστερα ζητά να υποδυθεί τον Αλσέστ και όχι τον καλοσυνάτο (και «δεύτερο») Φιλίντ, ενώ στο τέλος προτείνει στον Βαλένς να προβάρουν μαζί το έργο για μερικές ημέρες και κατόπιν να αποφασίσει

Βόλτα με τον Μολιέρο - εικόνα 2

Έτσι μια εντός κι εκτός ρόλων αντιπαράθεση ξεκινά, με τον Φιλίπ λε Γκε της συμπαθέστατης κομεντί «Οι Γυναίκες του Τελευταίου Ορόφου» να «κεντά» πάνω στην πολλαπλών διαστάσεων πραγματικότητα του ηθοποιού­, της δυνατότητας που έχει να παίρνει ζωή και ιδέες από έναν ρόλο αλλά και της συχνής αδυναμίας του να καταλάβει ποιος είναι ο πραγματικός εαυτός του και ποιος ο χαρακτήρας που ερμηνεύει. Γραμμένο από τον Λε Γκε, το θεατρικής δομής σενάριο βασίζεται εν πολλοίς στον ίδιο τον πρωταγωνιστή του, τον κομψότατο κωμικό Φαμπρίς Λουκινί, απολαυστικό ως μισάνθρωπο, ψυχολογικά ασταθή κι εγωκεντρικό Τανέρ, ο οποίος μέσα από τον ρόλο του Αλσέστ θα μπορέσει –έστω και αργά– να ενηλικιωθεί συναισθηματικά, σε ένα έξυπνα στημένο και αρκούντως αναπάντεχο φινάλε που αιφνιδιάζει. Γιατί η υπόλοιπη ταινία, διαλογική, στατική και προβλέψιμη, δεν είναι παρά μια ντελικάτη, αλλά μάλλον μονότονη αντιπαράθεση υποκριτικής, υποψήφια για τρία Σεζάρ (πρώτου αντρικού ρόλου, σεναρίου, μουσικής).
Γαλλία. 2013. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Βόλτα με τον Μολιέρο

Alceste a Bicyclette
2
  • Κομεντί
  • 2013
  • Διάρκεια: 104 '
  • Φιλίπ λε Γκε

Ο Γκοτιέ, διάσημος τηλεοπτικός σταρ, προσπαθεί να πείσει τον Σερζ, ηθοποιό που έχει πλέον αποσυρθεί στην επαρχία, να ανεβάσουν μαζί τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου. Οι διαφωνίες τους ξεκινούν από το ποιος θα ερμηνεύσει τον Αλσέστ, τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".