Στιγμές στη Ζωή Ενός Ήρωα

3

Κοινωνικό δράμα, στα όρια του ντοκιμαντέρ, από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη του «No Man’s Land». Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και Αργυρή Άρκτος αντρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Στιγμές στη Ζωή Ενός Ήρωα

Ο Ναζίφ είναι ένας Ρομά που συντηρεί την οικογένειά του μεταπωλώντας παλιοσίδερα. Όταν οι έντονοι πόνοι της γυναίκας του τον αναγκάζουν να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο, μαθαίνει ότι το παιδί που κυοφορούσε είναι νεκρό κι εκείνη πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα. Αλλά ο Ναζίφ δεν είναι ασφαλισμένος και δεν δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη… Κοινωνικό δράμα, στα όρια του ντοκιμαντέρ, από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη του «No Man’s Land». Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και Αργυρή Άρκτος αντρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Στιγμές στη Ζωή Ενός Ήρωα - εικόνα 1

Ενας Ρομά, ο οποίος μεταπωλεί παλιοσίδερα, ξεκινά έναν αγώνα δρόμου-οδύσσεια του παραλόγου όταν η γυναίκα του χρειάζεται να χειρουργηθεί άμεσα κι εκείνος δεν δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η κάμερα του βραβευμένου με ξενόγλωσσο Όσκαρ Ντάνις Τάνοβιτς («No Man’s Land») κολλά στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, τα οποία μοιράζονται το ίδιο δραματικό βάρος με το γκρίζο, μελαγχολικό ντεκόρ που τα περιβάλλει, στην ντοκιμαντερίστικη καταγραφή μιας όχι και τόσο περιθωριακής πραγματικότητας. Μπροστά η ανθρώπινη απελπισία και στο βάθος η κοινωνική αδιαφορία, σε μια διαρκή αντιπαράθεση που αποφεύγει τις απλουστεύσεις και τους διδακτισμούς, καθώς ο σκηνοθέτης επιλέγει να μείνει μέχρι τέλους διακριτικός παρατηρητής. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και Αργυρή Άρκτος αντρικής ερμηνείας για τον ερασιτέχνη Ναζίφ Μούτζιτς στο περσινό Φεστιβάλ Βερολίνου.
Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γαλλία. 2013. Διάρκεια: 75΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FLMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Στιγμές στη Ζωή Ενός Ήρωα

An Episode in the Life of an Iron Picker
3
  • Κοινωνική
  • 2013
  • Διάρκεια: 75 '
  • Ντάνις Τάνοβιτς

Ο Ναζίφ είναι ένας Ρομά που συντηρεί την οικογένειά του μεταπωλώντας παλιοσίδερα. Όταν οι έντονοι πόνοι της γυναίκας του τον αναγκάζουν να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο, μαθαίνει ότι το παιδί που κυοφορούσε είναι νεκρό κι εκείνη πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα. Αλλά ο Ναζίφ δεν είναι ασφαλισμένος και δεν δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 18 Δεκεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
18/12/2025

Film Factory: Ένα τριήμερο κινηματογραφικών masterclasses με ελεύθερη είσοδο στην Ταινιοθήκη

Μία από τις πιο δημιουργικές και επιτυχημένες εκπαιδευτικές δράσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επιστρέφει για δέκατη τέταρτη χρονιά.

Avatar: Φωτιά και Στάχτη

Τρίτη παραλλαγή της ίδιας ακριβώς ιστορίας. Όσο όμως το θέαμα διογκώνεται προς το (ακόμα) εντυπωσιακότερο, τόσο όλα τα υπόλοιπα (χαρακτήρες, πλοκή, οικολογική αλληγορία) γίνονται απλοϊκότερα, μελοδραματικότερα και αφελέστερα. | Powered by Uber.

Η Αγγελία

Ψυχολογικό θρίλερ διαδοχικών ανατροπών, το οποίο, από την εξέλιξη της πλοκής έως τις ερωτικές σκηνές, μοιάζει αναποφάσιστο μέχρι τέλους για το αν θα ήθελε να είναι μια σαρκαστική παρωδία. | Powered by Uber.

Αυτά που Σκοτώνεις

Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Σάντανς για ένα αγωνιώδες δράμα, το οποίο στήνει μια υποβλητική ατμόσφαιρα μυστηρίου, θολώνοντας δεξιοτεχνικά τα όρια φαντασίας και πραγματικότητας. | Powered by Uber.

Αλευρίνο, "Το Σπέρμα του Σύμπαντος"

Άλλο ένα χιουμοριστικό, χαοτικό και κατασκευαστικά ερασιτεχνικό σινε-δοκίμιο από τον αθεράπευτα παιγνιώδη και απολαυστικό παραμυθά δημιουργό τού "Πέφτουν οι Σφαίρες σαν το Χαλάζι…" | Powered by Uber.

Χριστούγεννα με τον Ποντικούλη

Ναΐφ, καρτουνίστικη και καλογυρισμένη κωμωδία καταστροφής, όπου τα (ψηφιακά) ποντίκια κλέβουν την παράσταση από τους αμήχανους ζωντανούς χαρακτήρες. | Powered by Uber.