Να Κάθεσαι και να Κοιτάς

2

Κοινωνικά ενδιαφέρουσα, αλλά κινηματογραφικά σχηματική ανατομία της νεοελληνικής πραγματικότητας.

Να Κάθεσαι και να Κοιτάς

Η Αντιγόνη, μια νεαρή φιλόλογος, επιστρέφει στην επαρχιακή κωμόπολη όπου μεγάλωσε και πιάνει δουλειά σε φροντιστήριο. Η γεμάτη διαφθορά και υπόγεια βία καθημερινότητα όμως αποδεικνύεται ασφυκτική, οδηγώντας τη γρήγορα στα όριά της. Κοινωνικά ενδιαφέρουσα, αλλά κινηματογραφικά σχηματική ανατομία της νεοελληνικής πραγματικότητας. Συμμετοχή στα φεστιβάλ Βερολίνου και Τορόντο, βραβείο β΄ αντρικού ρόλου (Ν. Γεωργάκης) της Ελληνικής Ακαδημίας.

Να Κάθεσαι και να Κοιτάς - εικόνα 1

Το τρένο που καταφθάνει σε μια ανώνυμη ελληνική κωμόπολη αποβιβάζει μόνο μια νεαρή κοπέλα­, στην οποία ένας μοναχικός γέρος­ που κάθεται στο παγκάκι του σταθμού δηλώνει: «Έρχεται καταιγίδα­». Θα μπορούσε να είναι η ενδιαφέρουσα αρχή ενός θρίλερ, αν δεν είχε προηγηθεί ο off μονόλογος της ηρωίδας, που συγκρίνει ειρωνικά το σήμερα με τη δεκαετία του ’80 (όταν και γεννήθηκε), δείγμα της διάθεσης του σκηνοθετικού ντεμπούτου του Γιώργου Σερβετά να διηγηθεί την ιστορία της Αντιγόνης του σαν ένα αλληγορικό κοινωνικό δράμα.
Η Αντιγόνη επιστρέφει στη γενέτειρά της και πιάνει δουλειά σε φροντιστήριο. Ξαναβρίσκει τους παλιούς­ φίλους της, κάνει σχέση με τον νεότερό της Νίκο και προσπαθεί να ξαναστήσει τη ζωή της, όμως η γεμάτη διαφθορά και υπόγεια βία καθημερινότητα αποδεικνύεται ασφυκτική. Ωστόσο, κουβαλώντας το όνομα της τραγικής ηρωίδας του Σοφοκλή, εκείνη δεν μπορεί παρά να αντισταθεί στην άνομη πραγματικότητα στην οποία βασιλεύει ο «νόμος» του σύγχρονου Κρέοντα/Νώντα, ενός άξεστου ιδιοκτήτη μιας μάντρας παλιών αυτοκινήτων που εκμεταλλεύεται σεξουαλικά τη φίλη της Ελένη και οικονομικά τον συναισθηματικά ανώριμο Νίκο.

Να Κάθεσαι και να Κοιτάς - εικόνα 2

Η σκηνοθετική ματιά του Σερβετά­ διαθέτει φρεσκάδα, η γλώσσα­ των ηρώων του μια ρεαλιστική τόλμη και η ακτινογραφία της νεοελληνικής επαρχίας που επιχειρείται αποτυπώνει πολλά αόρατα μυστικά της. Γι’ αυτό και το φιλμ ταξίδεψε από το Φεστιβάλ Βερολίνου μέχρι αυτό του Τορόντο, μεταφέροντας προς τα έξω μια ενδιαφέρουσα εικόνα της σύγχρονης –πάντα δεμένης με τις τραγικές ρίζες της– Ελλάδας. Μόνο που αυτή η καταγραφή δεν μπορεί να φτάσει μακρύτερα από το πρώτο αλληγορικό επίπεδο, καταφεύγοντας τόσο σε προβλέψιμες σεναριακές λύσεις που εξοκέλλουν στην υπερβολή (το… γουέστερν φινάλε) όσο και σε μια περισσότερο μαγκιόρικη και λιγότερο ουσιαστική κοινωνική καταγγελία. Έτσι η βαθιά αλήθεια των χαρακτήρων μένει μάλλον μετέωρη, αν και υπηρετείται υποδειγματικά από μια δυναμική Μαρίνα Συμεού κι έναν πειστικά σιχαμένο Νίκο Γεωργάκη (βραβείο β΄ ρόλου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου).
Ελλάδα. 2013. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Να Κάθεσαι και να Κοιτάς

2
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 89 '
  • Γιώργος Σερβετάς

Η Αντιγόνη, μια νεαρή φιλόλογος, επιστρέφει στην επαρχιακή κωμόπολη όπου μεγάλωσε και πιάνει δουλειά σε φροντιστήριο. Η γεμάτη διαφθορά και υπόγεια βία καθημερινότητα όμως αποδεικνύεται ασφυκτική, οδηγώντας τη γρήγορα στα όριά της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.