Ντομ Χέμινγουεϊ

2

Γκανγκστερική περιπέτεια της σχολής Γκάι Ρίτσι, με έντονο μαύρο χιούμορ, ακατάσχετη πολυλογία κι έναν ασυγκράτητο Τζουντ Λο.

Ντομ Χέμινγουεϊ

Ύστερα από 12 χρόνια στη φυλακή, ο διαρρήκτης χρηματοκιβωτίων Ντομ Χέμινγουεϊ επιστρέφει στη λονδρέζικη καθημερινότητα αποφασισμένος να διεκδικήσει όσα του αναλογούν επειδή τόσον καιρό κράτησε το στόμα του κλειστό. Γκανγκστερική περιπέτεια της σχολής Γκάι Ρίτσι, με έντονο μαύρο χιούμορ, ακατάσχετη πολυλογία κι έναν ασυγκράτητο Τζουντ Λο.

Ντομ Χέμινγουεϊ - εικόνα 1

Με μια αστεία, στα όρια του γκροτέσκου αρχική σκηνή, το «Ντομ Χέμινγουεϊ» δίνει άμεσα το στίγμα του. Πρόκειται για το πορτρέτο ενός εξωστρεφούς, εγωμανούς και πεισματάρη Βρετανού διαρρήκτη χρηματοκιβωτίων, ο οποίος ύστερα από 12 χρόνια φυλάκισης επιστρέφει στη λονδρέζικη καθημερινότητα αποφασισμένος να διεκδικήσει όσα του αναλογούν επειδή τόσον καιρό κράτησε το στόμα του κλειστό.
Ένας ασυγκράτητος Τζουντ Λο (θυμίζει έντονα τον Τομ Χάρντι στο «Bronson», βιογραφία ενός εξίσου «θορυβώδους» Βρετανού κακοποιού) οδηγεί με αυτοπεποίθηση αυτήν την ιλιγγιώδους ταχύτητας γκανγκστερική περιπέτεια της σχολής Γκάι Ρίτσι, η οποία μετά την πρώτη ελεύθερη και τρελή νύχτα του Χέμινγουεϊ μεταφέρεται στη Νότια Γαλλία. Εκεί ο Ντομ και ο κολλητός του Ντίκι φιλοξενούνται στην έπαυλη του αρχι­-γκάνγκστερ Ιβάν, τον οποίο η ­σιωπή του πρώην συνεργάτη του έχει κρατήσει μακριά από τη φυλακή. Ωστόσο, μια γοητευτική γυναίκα, ένα καλοσυνάτο call girl, 1 εκατ. λίρες κι ένα μοιραίο τρακάρισμα θα φέρουν τα πάνω κάτω και θα βάλουν τη ζωή του Ντομ σε καινούργιο λούκι.

Ντομ Χέμινγουεϊ - εικόνα 2

Αναμφίβολα γοητευτική, η αθυρόστομη και χειμαρρώδης προσωπικότητα του Ντομ Χέμινγουεϊ είναι αυτή ενός αυτοκαταστροφικού loser που έρχεται από άλλη εποχή (η ταινία δεν αποφεύγει το φλερτ με ένα νοσταλγικό συντηρητισμό) και πληρώνει θαρραλέα το τίμημα της ανυπακοής στα νέα ήθη κι έθιμα. Ο Νεοϋορκέζος Ρίτσαρντ Σέπαρντ (του συμπαθούς «The Matador» με τον Πιρς Μπρόσναν αλλά και των τηλεοπτικών «Girls») διανθίζει τις απρόβλεπτες περιπέτειές του με έντονο σαρκαστικό χιούμορ και ποντάρει σε μια αφηγηματική αποστασιοποίηση (δράση χωρισμένη σε κεφάλαια, ξαφνική αργή κίνηση, ανατρεπτικά «δεσίματα» πλάνων) για να τους δώσει χάρη και νοστιμιά. Δεν ξεφεύγει από τη μανιέρα, αν και κρατιέται πάντα στην πλευρά του καλού γούστου, ενώ χάνει πολύτιμο χρόνο τόσο στην ταραντινική πολυλογία όσο και στο ότι προσπαθεί να συγκολλήσει τρεις ταινίες (η Γαλλία, η ιστορία με το χρηματοκιβώτιο του ­Λέστορ και το... υπόλοιπο ­Λονδίνο) σε μία.

Η ταινία θα προβάλλεται από την Κυριακή του Πάσχα.
Μ. Βρετανία. 2013. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ντομ Χέμινγουεϊ

Dom Hemingway
2
  • Γκανγκστερική
  • 2013
  • Διάρκεια: 93 '
  • Ρίτσαρντ Σέπαρντ

Ύστερα από 12 χρόνια στη φυλακή, ο διαρρήκτης χρηματοκιβωτίων Ντομ Χέμινγουεϊ επιστρέφει στη λονδρέζικη καθημερινότητα αποφασισμένος να διεκδικήσει όσα του αναλογούν επειδή τόσον καιρό κράτησε το στόμα του κλειστό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.