Grand Central

2,5

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κανών για μια ρεαλιστική ιστορία πάθους και επιβίωσης, με φόντο μια απειλητική κοινωνική καθημερινότητα.

Grand Central

Ο άνεργος και περιπλανώμενος Γκάρι πιάνει δουλειά σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο, όπου θα μπλεχτεί σε μια ερωτική περιπέτεια με την κοπέλα ενός συνεργάτη και φίλου του, ενώ θα ανιχνευτούν πάνω του υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κανών για μια ρεαλιστική ιστορία πάθους και επιβίωσης, με φόντο μια απειλητική κοινωνική καθημερινότητα.

Grand Central - εικόνα 1

Τρία χρόνια μετά το σκηνοθετικό ντεμπούτο της «Belle Epine», μια γλυκόπικρη ματιά στη μοναχική ενηλικίωση, η Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι επιστρέφει με ένα πιο πολυπρόσωπο κοινωνικό δράμα, το οποίο εξελίσσεται μπροστά από τις γιγαντιαίες υψικαμίνους ενός πυρηνικού εργοστασίου. Βρισκόμαστε στη Νότια Γαλλία, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αβινιόν, εκεί που καταλήγει ο πλάνητας και αποφασισμένος να επιβιώσει με κάθε τρόπο Γκάρι. Πιάνει δουλειά στη βιομηχανική αυτή μονάδα ως ανειδίκευτος εργάτης και έπειτα από μια σύντομη περίοδο εκπαίδευσης βρίσκεται καθημερινά οπλισμένος με μια hi-tech πανοπλία και αντιμέτωπος με έναν αόρατο εχθρό, καθώς αρμοδιότητά του είναι να επιδιορθώνει –κρυμμένος μέσα στην αντιραδιενεργό στολή του– οτιδήποτε δεν πάει καλά στην καρδιά του αντιδραστήρα.
Ο Γκάρι του Ταχάρ Ραχίμ (ένας ακόμα γεμάτος εσωτερική ένταση ρόλος για τον πρωταγωνιστή του «Προφήτη» και του «Παρελθόντος») είναι ένας κοινωνικά περιθωριακός χαρακτήρας, ο οποίος αρπάζει την πρώτη ευκαιρία που του παρουσιάζεται για να κοινωνικοποιηθεί. να ενταχθεί σε μια ομάδα, σε μια παρέα ή σε μια οικογένεια. Η εξωστρέφεια και η θαρραλέα εργασιακή συμπεριφορά του θα τον φέρουν κοντά σε μερικούς συναδέλφους του και γρήγορα θα ενταχτεί στον κύκλο του εκπαιδευτή του Ζιλ (ο ηθοποιός-φετίχ των αδελφών Νταρντέν Ολιβιέ Γκουρμέ), του νεαρού Τσερνό, ο οποίος δοκίμασε να του κλέψει το πορτοφόλι στο τρένο στο οποίο αρχικά συνταξίδευαν, και του Τονί, ο οποίος συζεί με την αρραβωνιαστικιά του Καρόλ (μια σούπερ σέξι Λεά Σεϊντού), η οποία δουλεύει κι αυτή στο εργοστάσιο. Παγιδευμένη σε ένα αβέβαιο παρόν (οι συναγερμοί του εργοστασίου υπενθυμίζουν την αόρατη, αλλά διαρκή και άμεση απειλή), η εργατική μικροκοινότητα της Ζλοτόφσκι μάταια προσπαθεί να βρει τρόπους να διατηρήσει την εσωτερική συνοχή της.

Grand Central - εικόνα 2

Καθώς οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας δημιουργούν ανταγωνισμούς και παρεξηγήσεις, η κρυφή ερωτική σχέση του Γκάρι με την Καρόλ οδηγεί ολόκληρη την παρέα σε μια «ισορροπία τρόμου». Αν και το βασικό του στόρι κολυμπά σε γνώριμα νερά, το «Grand Central» αποτυπώνει ρεαλιστικά το πώς η απελπισμένη αναζήτηση ενός συντρόφου, ως ανθρωπίνου σημείου αναφοράς μέσα σε μια απάνθρωπη πραγματικότητα, μετατρέπεται γρήγορα σε έναν ακόμα πιο απεγνωσμένο αγώνα επιβίωσης. Τη στιγμή που τα σώματα ζητούν παθιασμένα να πιαστούν από τη ζωή (η νυχτερινή ερωτική σκηνή στην ανθισμένη φύση έχει έναν πρωτόγονο λυρισμό), το τέλος της ποθούμενης συλλογικότητας είναι μια αναπόδραστη κατάληξη που υπαγορεύεται από λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς, αλλά και βαθιά ψυχολογικούς. Η Ζλοτόφσκι, αν και γνωρίζει πώς να αιχμαλωτίζει γλυκά τους ήρωές της σ’ αυτό το γαϊτανάκι επιθυμιών κι απαγορεύσεων, διαλέγει μια προβλέψιμη ερωτική πλοκή για να το στηρίξει και μια περιττή νότα ρομαντισμού (ή ιδεαλισμού) για να το χρωματίσει. Η σοφή λιτότητα των Νταρντέν θα έκανε εδώ τη διαφορά…
Γαλλία. 2013. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Grand Central

2,5
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 94 '
  • Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι

Ο 28χρονος Γκάρι πιάνει δουλειά σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο και γρήγορα μπαίνει στην παρέα μιας ομάδας συναδέλφων του. Ενθουσιασμένος, αλλά και παράτολμος, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν ανιχνευτούν πάνω του υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας, αλλά και μπλεχτεί σε μια ερωτική περιπέτεια με την κοπέλα ενός φίλου του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.